Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius gina imigrantų teises ir smerkia vergišką darbą

Popiežius Pranciškus antradienį paragino pasaulio šalis priimti bei gerbti imigrantus ir pabėgėlius, ir nelaikyti jų „pastumdėliais humaniškumo šachmatų lentoje“.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Popiežius Pranciškus, kuris paramą neturtingiems ir labiausiai pažeidžiamiems visuomenės sluoksniams laiko vienu pagrindinių savo pontifikato uždavinių, Pasaulinės migrantų ir pabėgėlių dienos proga sakė, kad juos priimančios šalys turėtų pakeisti savo požiūrį į atvykėlius.

„Migrantai ir pabėgėliai nėra pastumdėliai humaniškumo šachmatų lentoje“, – sakė jis žinioje, kurią nusiuntė vyriausybėms ir tarptautinėms institucijoms, tarp jų ir Jungtinėms Tautoms.

Jis dar kartą pasmerkė vergišką darbą ir prekybą žmonėmis, toliau kritikavo vartotojiškumą, vadindamas tai „išmestine kultūra“.

„Jie yra vaikai, moterys ir vyrai, kurie yra priversti palikti savo namus dėl įvairių priežasčių, kurie dalinasi teisėtu troškimu žinoti ir turėti, bet svarbiausia – gyventi“, – sakė popiežius.

Jis dar kartą pasmerkė vergišką darbą ir prekybą žmonėmis, toliau kritikavo vartotojiškumą, vadindamas tai „išmestine kultūra“.

Šį terminą Pranciškus dažnai naudoja, kalbėdamas apie šiuolaikinę visuomenę, kurioje neproduktyvūs asmenys, tokie kaip pagyvenę žmonės, būna apleidžiami ir atstumiami, lyg būtų niekam nebereikalingi daiktai.

Imigracijos tema kelia nesutarimus Europoje ir už jos ribų. Prancūzijos ultradešinysis Nacionalinis frontas, kuris laikosi griežtos imigrantų politikos, sugeba išsaugoti gana aukštus populiarumo reitingus.

Italijos pirmoji juodaodė ministrė Cecile Keyenge, kuri yra gimusi Afrikoje, neretai sulaukia rasistinių pareiškimų iš prieš imigrantus nusiteikusios Šiaurės lygos už tai, kad pasisako už automatišką pilietybės suteikimą Italijoje gimusiems imigrantų vaikams.

Nuolatinis pabėgėlių srautas yra opi problema ir Australijoje – dėl jos šį mėnesį rinkimuose dalyvausiantys rinkėjai yra pasidalinę į dvi stovyklas.

Popiežius Pranciškus, kurio tėvas XX a pradžioje atvyko į Argentiną iš Italijos ir ten išgyveno Didžiosios ekonominės krizės laikotarpį, ragino nugalėti išankstinius nusistatymus ir prielaidas, susijusias su migracija.

„Neretai migrantų, namų netekusių asmenų, prieglobsčio ieškotojų ir pabėgėlių atvykimas sukelia įtarumą ir priešiškumą. Atsiranda baimė, kad visuomenė taps mažiau saugi, kad bus prarastas identitetas ir kultūra, kad išaugs konkurencija dėl darbo vietų ir net nusikalstamumas“, – sakė popiežius Pranciškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius