Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Kazachstane ragina nutraukti beprotišką ir tragišką karą Ukrainoje

Popiežius Pranciškus antradienį pradėdamas trijų dienų vizitą Kazachstane ragino siekti taikos ir nutraukti „beprotišką ir tragišką karą“ Ukrainoje.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Popiežius, kuris dėl kelių skausmo turi naudotis neįgaliojo vežimėliu ir yra pripažinęs, kad jam reikia sulėtinti tempą arba net pagalvoti apie pasitraukimą, į Kazachstaną atvyko dalyvauti Septintajame pasaulinių ir tradicinių religijų lyderių kongrese.

Tuo pačiu metu vizitą į Kazachstaną rengia ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, todėl spėliojama dėl jų istorinio susitikimo galimybės. Tai pirma Kinijos lyderio kelionė į užsienį nuo koronaviruso pandemijos pradžios.

„Atvykau kalbėti daugybės žmonių, kurie prašo taikos, balsu“, – sakė Pranciškus, Kazachstane kreipdamasis į diplomatus ir pilietinės visuomenės narius.

„Reikia vengti varžybų eskalavimo ir priešiškų blokų stiprinimo“, – kalbėjo pontifikas.

„Reikia sukurti naują „Helsinkio dvasią“, – sakė jis, turėdamas galvoje 1975 metų susitarimus, padėjusius užbaigti Šaltąjį karą.

Prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas sakė, kad „didelė garbė“ priimti 85 metų Pranciškų Nur Sultane per jo 38-ąją užsienio kelionę nuo išrinkimo popiežiumi 2013 metais.

Iš pradžių Pasaulinių ir tradicinių religijų vadovų kongrese buvo laukiamas ir Rusijos stačiatikių dvasinis lyderis Kirilas, artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Tačiau Maskvos patriarchas vėliau nusprendė nedalyvauti rugsėjo 14–15 dienomis vyksiančiame renginyje – taigi, žlugo viltys, kad Pranciškus su juo galėtų aptarti karą Ukrainoje.

Popiežius ragina siekti taikos ir pasmerkė „žiaurų ir beprasmį karą“, o Kirilas savo ruožtu gina V.Putino inicijuotą „karinę operaciją“ bei kovą prieš Rusijos „išorinius ir vidinius priešus“.

Iš viso apie 100 delegacijų iš 50 šalių ketina dalyvauti religinių lyderių susitikime Kazachstane, kuris nepriklausomybę įgijo 1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai.

„Dialogas, suartėjimas, taikos tarp skirtingų religinių ir kultūrinių pasaulių paieškos yra šios kelionės ramstis“, – pirmadienį apie pontifiko naujausią vizitą kalbėjo Vatikano atstovas Matteo Bruni.

Įtampa

69 metų K.-J.Tokayevas yra Rusijos sąjungininkas, tačiau jai vasario mėnesį užpuolus Ukrainą tarp Maskvos ir Nur Sultano tvyro įtampa.

K.-J.Tokayevas atsisakė paremti karą, tad kilo nuogąstavimų, kad galėtų atgyti Maskvos imperinės ambicijos Kazachstano šiaurėje, kur gyvena didelė rusų bendruomenė.

Kazachstanas ribojasi su keliomis buvusiomis sovietinėmis respublikomis, taip pat su Kinija ir Kaspijos jūra.

74 metų pensininkė Lyudmila, kuri nenorėjo nurodyti savo pavardės, išreiškė viltį, kad popiežiaus vizitas paskatins žmones visame pasaulyje labiau domėtis Kazachstanu.

„Galbūt tai, kad pas mus lankosi tokia didelė dvasinė figūra, padidins mūsų šalies žinomumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Trečiadienį Pranciškus pasakys kalbą prasidedant plenarinei religijų lyderių kongreso sesijai, o po pietų aukos mišias. Ketvirtadienį jo vizitas baigsis susitikimu su katalikų lyderiais.

Pranciškus ir Xi Jinpingas Kazachstane lankosi Vatikanui tikintis atnaujinti istorinį susitarimą dėl vyskupų skyrimo Kinijoje.

Skrydžio metu žurnalistų paklaustas apie galimą susitikimą su Xi Jinpingu, Pranciškus atsakė, kad „neturi jokios informacijos“ apie galimas derybas.

Vis dėlto jis pridūrė esąs „visuomet pasirengęs keliauti į Kiniją“.

Energijos išteklių turtingame Kazachstane gyvena 19 mln. gyventojų, ir 70 proc. jų yra musulmonai sunitai. 26 proc. šalies gyventojų yra krikščionys, daugiausia ortodoksai rusai. Katalikų Kazachstane yra mažiau nei 1 procentas.

2019 metais išrinktas K.-J.Tokayevas pradėjo virtinę reformų, bet anksčiau šiais metais šalį supurtė protestai dėl degalų kainų, nusinešę per 200 gyvybių ir sudaužę Kazachstano, kaip stabilios valstybės, įvaizdį.

Pranciškus yra antras Kazachstane apsilankęs popiežius; 2001 metų rugsėjį šioje šalyje lankėsi Jonas Paulius II.

Praėjusią savaitę Pranciškus sakė, kad gydytojai jam kol kas dar draudžia keliauti į Ukrainą ar Maskvą. Dėl skaudančių kelių popiežius taip pat atšaukė daug renginių Vatikane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius