-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius kritikavo Europos migrantų politiką ir smerkė dvasininkus pedofilus

Popiežius Pranciškus per Didžiojo penktadienio pamaldas Romoje kritikavo Europos „abejingą ir apmarintą sąžinę“ dėl migrantų, taip pat smerkė kunigus pedofilus, ginklų prekeivius ir fundamentalistus.
Pamaldos
Pamaldos / „Scanpix“ nuotr.

Dešimtys tūkstančių katalikų tikinčiųjų, daugelis laikydami degančias žvakes, susirinko į tą budėjimą prie įspūdingo Romos Koliziejaus pastato, kuriame, kaip tikima, tūkstančiai krikščionių buvo nužudyti senovės Romos imperijos laikais.

„O Kristaus Kryžiau, šiandien matome Tave Viduržemio ir Egėjo jūrose, virtusiose nepasotinamos kapinėmis, mūsų abejingos ir apmarintos sąžinės atspindžiuose“, – sakė 79 metų pontifikas, turėdamas omenyje tūkstančius migrantų, kurie mėgina perplaukti jūrą palaikiais laiveliais, kad pasiektų Graikiją ir kitas Europos valstybes.

Pranciškus jau seniai ragina tarptautinę bendruomenę atverti savo duris pabėgėliams ir kovoti su ksenofobija. Šie raginimai suintensyvėjo, kai Europa ir Turkija sudarė prieštaringai vertinamą susitarimą, kad naujai į Graikiją atvykstantys migrantai turės būti grąžinami.

Argentinietis pontifikas taip pat negailėjo kritikos savo Bažnyčiai, griežtai smerkdamas dvasininkus pedofilus – neištikimus kunigus, kurie, užuot atsikratę savo tuščių ambicijų, atima orumą netgi iš nekaltųjų“.

Katalikų Bažnyčią tebekrečia skandalai dėl kunigų pedofilijos atvejų ir ankstesnių pastangų juos dangstyti. Šį mėnesį vienas kardinolas buvo paragintas atsistatydinti dėl įtarimų, kad jis paaukštino vieną dvasininką, anksčiau pripažintą kaltu dėl lytinio išnaudojimo.

Po šią savaitę buvusių pražūtingų teroro išpuolių Briuselyje Pranciškus pasmerkė „teroro aktus, vykdomus kai kurių religijų sekėjų, kurie suteršia Dievo vardą ir dangstosi šventuoju vardu, kad pateisintų precedento neturintį savo smurtą“.

Popiežius piktinosi ir dėl „ginklų prekeivių, kurie kursto karo žaizdrą mūsų brolių ir seserų nekaltu krauju“, taip pat tūžo dėl „išdavikų, kurie už trisdešimt sidabrinių bet ką pasmerks mirčiai“.

„Egoistinė ir veidmainiška visuomenė“

Pranciškus taip pat kalbėjo apie išraišką nuo karo bėgančių vaikų veiduose, „kurie dažnai randa tik mirtį, o daugelis Pilotų nusiplauna rankas“, turėdamas omenyje Pontijų Pilotą, kuris, kaip tiki krikščionys, nusileido minios reikalavimui nukryžiuoti Jėzų, neprisiimdamas asmeninės atsakomybės.

Savo plačioje kalboje Katalikų Bažnyčios vadovas ypač pliekė krikščionių persekiotojus, sielvartaudamas dėl „mūsų brolių ir seserų, kurie žudomi, deginami gyvi, jiems perrėžiamos gerklės ir nupjaunamos galvos barbariškais ašmenimis, tvyrant bailiai tylai“.

Popiežius taip pat griežtai atsiliepė apie Vakarų šalių kultūrą, kalbėdamas apie „mūsų egoistinę ir veidmainišką visuomenę“, kuri nustumia į šalį senyvus žmones ir neįgaliuosius bei leidžia badauti savo vaikams.

Per šią ceremoniją nedidelė tikinčiųjų grupė nešė didelį medinį kryžių per tradicinę „Via Crucis“ (Kryžiaus kelio) procesiją, stabtelėdavusią 14-oje stočių, atvaizduojant Jėzaus paskutines gyvenimo valandas. Ši procesija vyko aiškiai padidintos saugumo parengties sąlygomis prie buvusios gladiatorių kovų arenos.

Sėdėdamas po raudonu baldakimu prie didelio kryžiaus, Pranciškus klausėsi ilgos meditacijos, kurią šiais metais parašė italas kardinolas Gualtiero Bassetti. Joje buvo kalbama apie žmonijos istorijos tamsiausius laikotarpius, kai tikėjimas Dievu patirdavo didžiausių sukrėtimų.

„Kur yra Dievas naikinimo stovyklose? Kur yra Dievas kasyklose ir fabrikuose, kur vaikai dirba kaip vergai? Kur yra Dievas palaikiuose laiveliuose, kurie skęsta jūroje?“ – sakoma meditacijoje, kurioje turimi omenyje daugybė migrantų, nuskendusių Viduržemio jūroje, kai tie žmonės mėgindavo pasiekti Europą.

Didysis penktadienis yra viena svarbiausių dienų krikščionių kalendoriuje, o Didžiąją savaitę vainikuos Velykų sekmadienis, kai švenčiamas Kristaus prisikėlimas.

Šeštadienį pontifikas dalyvaus Velykų išvakarių pamaldose Šv.Petro bazilikoje, o sekmadienį aukos Velykų mišias bei paskelbs tradicinį palaiminimą „Urbi et Orbi“ (Miestui ir pasauliui).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius