-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Popiežius nuplaus kojas buvusiems mafijos nariams, kurie sutiko bendradarbiauti su teisėsauga

Popiežius Pranciškus Didįjį ketvirtadienį atliks kojų plovimo ritualą grupei buvusių mafiozų kalėjime, kuriame bausmę atlieka asmenys, bendradarbiavę su teisėsaugos pareigūnais ir teikę informaciją apie kitus gaujų narius.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus nuplaus kojas buvusiems mafijos nariams / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinė savaitė iki Velykų vadinama Didžiąja savaite, o pagal seną šios šventės tradiciją, 80 metų pontifikas turėtų priklaupęs vandeniu nulieti kojas nedidelei grupei kalinčiųjų, jas nusausinti rankšluosčiu ir pasilenkęs pabučiuoti. Popiežiaus apsilankymas už Romos esančiame Paliano kalėjime vyks už uždarų durų.

Tarp kalėjimo gyventojų yra maždaug 50 buvusių mafijos narių, kurie susitarė su pareigūnais dėl jų bausmės sušvelninimo, mainais į informaciją apie kitus gaujos narius, sakė kalėjimo kapelionas.

„Visi turi teisę padaryti klaidą. Visi vienaip ar kitaip klystame“, – sakė Pranciškus kalbėdamas apie kalinius interviu, kurį ketvirtadienį paskelbė dienraštis „Repubblica“.

Argentinietis taip pat išreiškė apgailestavimą dėl mažo reabilitacijos, kai kaliniai vėl integruojami į visuomenę, palaikymo.

Šis Didžiojo ketvirtadienio ritualas primena Jėzaus nusižeminimo aktą, kai prieš Paskutinę vakarienę nukryžiavimo išvakarėse jis nuplovė kojas savo apaštalams.

2014 metais popiežius Pranciškus ekskomunikavo mafiją nuo Katalikų Bažnyčios ir pareiškė, kad mafijos veikla yra blogio šlovinimas ir panieka bendrajam gėriui.

Vėliau Pranciškus ragino organizuotų nusikaltėlių grupių narius atgailauti, sakydamas, kad Katalikų Bažnyčia priims juos, jeigu jie liausis tarnauti blogiui.

Ankstesni popiežiai visuomet rengdavo Didžiojo ketvirtadienio kojų plovimo ceremoniją Vatikane arba Laterano Šv.Jono bazilikoje. Tačiau Pranciškus, tęsdamas savo tradiciją, kurią pradėjo būdamas Buenos Airių arkivyskupas, nuo 2013 metų perkėlė ritualą už Vatikano ir net senosios Romos sienų ir rengia jį su visuomenės užribyje atsidūrusiais ar pažeidžiamiausiais jos nariais.

Pirmaisiais savo pontifikato metais jis aplankė jaunimo sulaikymo centre ir nuplovė kojas grupei jaunų nusikaltėlių, tarp kurių buvo du musulmonai. Pranciškus buvo pirmas tai padaręs Katalikų Bažnyčios vadovas.

2014 metais Didįjį ketvirtadienį jis nusižemino prieš pagyvenusius ir neįgalius žmones, 2015-aisiais – prieš kalinius, o pernai atliko ceremoniją migrantų priėmimo centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius