-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius paskelbė 7 naujus šventuosius, tarp jų – pirmąją indėnę šventąją

Popiežius Benediktas XVI pradėdamas Tikėjimo metus, kurių tikslas yra kovoti su sekuliarizmo plitimu Vakaruose, sekmadienį paskelbė septynis naujus šventuosius, tarp jų – pirmąją indėnę šventąją.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulietė Kateri Tekakwitha (1656-1680), neformaliai vadinama „mohaukų lelija“, gyveno rajone, kuris dabar yra JAV ir Kanados pasienis.

1980-aisiais ją tuometinis popiežius Jonas Paulius II paskelbė palaimintąja, o dabar ji buvo pakelta į altoriaus garbę per iškilmingą ceremoniją Šv.Petro bazilikoje Vatikane.

Skaisčiai šviečiant rudeniškai saulei, tūkstančiai žmonių, tarp kurių buvo ir indėnų, susirinko prie bazilikos, papuoštos portretais tų, kurie šiandien buvo kanonizuoti.

Iškilmingoje liturgijoje dalyvaujant Vyskupų Sinodo Tėvams ir tikintiesiems, popiežius Benediktas XVI šventaisiais taip pat paskelbė prancūzų misionierių Madagaskare, filipiniečių misionierių, nukankintą 17 metų, vokiečių imigrantę į JAV, kuri rūpinosi raupsuotaisiais, ispanų vienuolę, kuri kovojo už moterų teises, vokietę pasaulietę ir italų kunigą.

Vatikano stebėtojai sako, kad šių šventųjų parinkimas yra susijęs su Katalikų Bažnyčios pastangomis akcentuoti „naujos evangelizacijos“ būtinybę, kai bažnyčios Europoje ir JAV tuštėja.

Ši kanonizavimo ceremonija buvo surengta per 262 vyskupų iš viso pasaulio Sinodą.

K.Tekakwithą, kurios motina buvo algonkinė, o tėvas – mohaukas, dar vaikystėje į katalikybę atvertė jėzuitų misionieriai. Išgyvenusi raupus ir likusi našlaite ji pelnė pagarbą dideliu savo dvasingumu. Naujoji šventoji mirė būdama vos 24 metų.

Kita gerai žinoma figūra iš Šiaurės Amerikos yra Vokietijoje gimusi pranciškonų vienuolė Maria Anna Cope (1838-1918), kuri už rūpinimąsi raupsuotaisiais Molokų saloje Havajuose yra vadinama „Molokų Motina Mariana“.

Sekmadienį kanonizuotas ir Filipinų kankinys Pedro Calungsodas (1655-1672), jaunas misionierius, kurį drauge su vienu jėzuitų kunigu Guamo saloje mirtinai užkapojo priešiškai nusiteikę genčių nariai, kuriuos jie bandė atversti į katalikybę.

„Mes didžiuojamės, kad esame filipiniečiai“, – sakė vienas iš maždaug 5 tūkst. filipiniečių maldininkų, atlydėjusių Filipinų Katalikų Bažnyčios lyderius į kanonizacijos ceremoniją. Jų šalyje P.Calungsodas bus apskelbtas jaunimo globėju.

Prancūzų jėzuitas, Jacques'as Berthieu (1838-1896), kurį Madagaskare nužudė sukilėliai iš menalambų judėjimo, taip pat paskelbtas šventuoju.

Šis misionierius atsisakė išsižadėti savo tikėjimo ir yra laikomas pirmuoju Madagaskaro, kuriame gyveno 21 metus, šventuoju.

Prancūzijos socialistų vyriausybė, kurios santykiai su Bažnyčia yra įtempti, į ceremoniją atsiuntė vidaus reikalų ministrą Manuelį Vallsą.

Kita nauja šventoji yra vokiečių pasaulietė Maria Schaeffer (1882-1925) iš popiežiaus gimtosios Bavarijos. Ji smarkiai apdegė įkritusi į verdantį vandenį ir likusį gyvenimą praleido prikaustyta prie lovos, bet skleidė Dievo žodį vietos kaimuose.

Kanonizuotas ir italų kunigas Giovanni Battista Piamarta (1841-1913), kuris 19-ojo amžiaus pabaigoje paskyrė savo gyvenimą tam, kad padėtų jauniems žmonėms per pramoninę revoliuciją, ir įsteigė religinę kongregaciją.

Septintoji iš naujų šventųjų yra ispanų vienuolė Maria del Carmen (1848-1911), kuri taip pat įsteigė kongregaciją ir stengėsi pagerinti neturtingų moterų padėtį, gindama jų socialines teises ir padėdama mokyti jų vaikus.

Nuo 2005 metų kai buvo išrinktas popiežiumi, Benediktas XVI iš viso jau kanonizavo 44 naujus šventuosius.

Katalikų šventieji turi mažiausiai po du jiems priskiriamus stebuklus, kuriuos Vatikanas patvirtina per daug metų trunkančias procedūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius