Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius pateikė „dorybių katalogą“ Vatikano biurokratams

Popiežius Pranciškus pirmadienį paragino Vatikano biurokratus būti sąžiningesnius, kuklesnius ir rimtesnius, paskelbęs kalėdinį „dorybių katalogą“, turintį tapti atsvarą pernykščiam dvasininkų nuodėmių išvardijimui.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/AP nuotr.

Savo kasmetiniame kalėdiniame kreipimesi į Vatikano administraciją gripu susirgęs pontifikas ne kartą minėjo skandalus, krėtusius Vatikaną pastaraisiais mėnesiais, ir leido suprasti, kad puikiai suvokia Kurijos veiksmų poveikį platesniam katalikiškajam pasauliui.

Pradėjęs savo kalbą kardinolams ir vyskupams, tvarkantiems kasdienį Šventojo Sosto gyvenimą, Pranciškus juokavo, kad pernai diagnozavo „15 Kurijos negalavimų“, todėl šiemet turėtų įvardyti „Kurijos antibiotikus“, kuriais būtų galima juos išgydyti.

Jis tai padarė, aiškindamas, kad Romos Kurijos pareigūnai savo darbe turėtų sąžiningi, blaivūs, pagarbūs ir nusižeminę. Nors ši kalba buvo labiau drąsinanti negu pernykščiai sukrečiantys priekaištai, iš jos buvo galima suprasti, kad problemų išliko.

Pavyzdžiui, Pranciškus priminė prelatams, kad jie neturėtų priimti kyšių. Popiežius pabrėžė, kad sąžiningas žmogus „elgiasi dorai ne vien tada, kai jis arba jis yra stebimas; sąžiningi žmonės nebijo būti užklupti, nes jie niekada neišduotų kitų pasitikėjimo“.

Praeitais metais per renginį, kurio atmosfera paprastai būna pakili, Pranciškus apkaltino Vatikano biurokratus naudojantis savo tarnybine padėtimi, kad stiprintų savo valdžią ir turtėtų, priekaištavo dėl „veidmainiško“ gyvenimo ir „dvasinio Alzheimerio“, kuris priverčia užmiršti, kad jie turėtų būti džiaugsmą nešantys Dievo žmonės.

Pastaraisiais metais buvo išleistos dvi didžiulio susidomėjimo sulaukusios knygos, pagrįstos nutekintais konfidencialiais dokumentais, kurie atskleidžia švaistymo ir netinkamo valdymo kultūrą Romos Kurijoje, kai kurių kardinolų ir vyskupų godumą ir Pranciškaus pastangas pataisyti padėtį. Vienas aukšto rango Vatikano pareigūnas dabar yra tarp penkių asmenų, teisiamų dėl tos informacijos nutekinimo.

79 metų Pranciškus dėmesingai klausantiems prelatams marmurinėje Klemenso salėje kalbėjo sėdėdamas. Pontifikas sakė, kad pastarąsias dienas sirgo gripu „ir nesijaučia labai stiprus“.

Popiežius priminė kardinolams, kad pagarbūs žmonės „visada stengiasi demonstruoti nuoširdžią pagarbą kitiems, savo pačių darbui, savo viršininkams ir pavaldiniams, aplankams ir dokumentams, konfidencialumui ir privatumui; jie sugeba atidžiai klausytis ir mandagiai kalbėti“.

Jis taip pat pažymėjo, kad Kurijos pareigūnai privalo būti pavyzdys visai Bažnyčiai, „vengdami skandalų, kurie kenkia sieloms ir blogina mūsų liudijimo patikimumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius