Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius per Didžiojo penktadienio pamaldas užjautė kenčiančius migrantus

Popiežius Pranciškus per Didžiojo penktadienio pamaldas išreiškė užuojautą dėl migrantų, rasizmo aukų ir persekiojamų krikščionių patiriamų kančių ir pasmerkė jų kaltininkus.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paklausyti Šventojo Tėvo pamokslo prie Romos Koliziejaus vėlyvą penktadienio vakarą buvo susirinkę apie 20 tūkst. tikinčiųjų.

„Kristau, mūsų vienintelis Gelbėtojau, šiemet kreipiamės į Tave iš gėdos nuleidę akis“, – priešais buvusią gladiatorių kovų areną surinkusiai miniai sakė Pranciškus.

„Gėda dėl visų tų nuniokojimo, sunaikinimo bei sudužusių laivų vaizdų, jau tapusių įprastų mūsų gyvenime,“ – pridūrė jis, matyt, turėdamas galvoje Viduržemio jūroje įvykusias nelaimes, kurios šiemet jau pražudė mažiausiai 590 žmonių.

Popiežius taip pat kalbėjo apie pastaraisiais metais katalikiškąjį pasaulį sukrėtusius vaikų išnaudojimo skandalus. „Gėda dėl visų tų kartų, kai vyskupai, kunigai ir tikintieji papiktino ir įskaudino“ Bažnyčią, sakė Pranciškus.

„Gėda dėl kasdien praliejamo nekalto moterų, vaikų, migrantų, žmonių, persekiojamų dėl odos spalvos ar priklausymo socialinei ar etinei grupei – ar dėl tikėjimo į Tave, kraujo,“ – kalbėjo jis.

Didžioji savaitė, per kurią prisimenamos paskutinės Jėzaus Kristaus gyvenimo dienos, prasidėjo kruvinais išpuoliais dvejose Egipto koptų bažnyčiose Verbų sekmadienį. Per šiuos išpuolius, atsakomybę už kuriuos prisiėmė vadinamoji „Islamo valstybė“ (IS), žuvo 45 žmonės.

Egipto koptai Didįjį penktadienį paminėjo melsdamiesi ir pasninkaudami. Popiežius, nepaisydamas nuogąstavimų dėl jo saugumo, neketina atšaukti šį mėnesį planuojamo vizito į šią šalį.

Romoje per vėlyvąsias apeigas buvo imtasi griežtų saugumo priemonių. Gatvėse buvo pastatytos užtvaros, tikintieji buvo tikrinami metalo detektoriais. Koliziejų saugojo 3 tūkst. pareigūnų.

Šiemet per tradicinę Kryžiaus kelio ( Via Crucis) procesiją didžiulį kryžių nešė egiptiečių pora ir tris jų dukterys. Procesijoje taip pat dalyvavo tikintieji iš Portugalijos ir Kolumbijos – šalių, kurias popiežius planuoja aplankyti gegužę ir rugsėjį. Jie kryžių nešė pasikeisdami su dviem kinų krikščionimis.

Kryžiaus kelią sudaro 14 stočių, simbolizuojančių Jėzaus Kristaus kančios kelią iki jo nukryžiavimo.

Apeigų metų 80-erių Pranciškus, kaip įprasta, sėdėjo po raudonu baldakimu prie apšviesto didelio kryžiaus ir klausėsi meditacijų. Vieną iš jų pirmą kartą parašė pasaulietė moteris – prancūzų profesorė Anne-Marie Pelletier.

Didysis penktadienis yra antroji iš keturių svarbių dienų krikščionių kalendoriuje, kurias vainikuoja Velykų sekmadienis – diena, žyminti Kristaus prisikėlimą.

Šeštadienį 1,3 milijardo narių visame pasaulyje turinčios Katalikų Bažnyčios vadovas dalyvaus Velyknakčio pamaldose Šv.Petro bazilikoje Vatikane, o sekmadienį aukos Velykų mišias Šv.Petro aikštėje bei paskelbs tradicinį pasveikinimą „Miestui ir pasauliui“ (Urbi et Orbi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius