-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius pradėjo savo istorinę kelionę Artimuosiuose Rytuose

Popiežius Pranciškus šeštadienį atvyko į Jordaniją, nuo kurios prasideda jo kelionė po Artimuosius Rytus, ja norima pagerinti santykius su žydais ir musulmonais bei švelninti daugel amžių nerimstančią nesantaiką tarp pačių krikščionių.
Popiežius Pranciškus atvyko į Jordaniją
Popiežius Pranciškus atvyko į Jordaniją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Išlipęs iš lėktuvo besišypsantis Pranciškus buvo pasveikintas kariškių; jis spaudė rankas politikams ir garbingus religinius postus užimantiems asmenims; du tautiniais jordanų rūbais apsirengę vaikai – berniukas ir mergaitė – įteikė jam nacionalinių Jordanijos gėlių, vilkdalgių, puokštes.

Popiežius demonstratyviai nesisaugo

Per pirmąją popiežiaus kelionę po Artimuosius Rytus, kurią Vatikanas vadina „maldos piligrimyste“, pontifikas atsisakė šarvuoto papamobilio ir pasirinko automobilį su atviru stogu, nepaisant susirūpinimo dėl jo saugumo.

Kalbėdamas su lėktuve jį lydinčiais žurnalistais 77-erių popiežius sakė, kad jaučiasi kaip biblinis pranašas Danielius, kuris buvo įmestas į liūtų duobę.

„Jaučiuosi kaip Danielius, bet dabar žinau, kad liūtai nekanda“, – sakė jis, kalbėdamas apie savo kelionę į politiškai ir religiškai susiskaldžiusį regioną.

77-erių popiežius sakė, kad jaučiasi kaip biblinis pranašas Danielius, kuris buvo įmestas į liūtų duobę.

Popiežiaus baltam automobiliui važiuojant gatvėmis į karališkuosius rūmus, geranoriškai nusiteikę jordaniečiai jį pasitiko gatvėse mojuodami Vatikano vėliavomis ir laikydami jį sveikinančius plakatus, griežtai prižiūrimi saugumo pareigūnų.

Likus kelioms valandoms iki popiežiaus atvykimo Jordanijos krikščionys iš visos šalies buvo vežami į Amano stadioną, kuriame Pranciškus turi aukoti mišias.

„Mes už jį meldžiamės, kad jis taptų šventuoju“, – sakė 77-erių sesuo Rachel, atkreipdama dėmesį į popiežiaus atsidavimą nuskriautiesiems.

„Šitas popiežius yra ypatingas. Jis tik nori susitikti su neturtingaisiais ir pasiligojusiais. Jis yra bejėgių gynėjas“, – kalbėjo ji.

Prieš mišias Pranciškus susitiks su karaliumi Abdullah II, tada vyks į vietą Jordano upės pakrantėje, kurioje, kaip tikima, Jonas pakrikštijo Jėzų.

Ten jis iš pirmų lūpų išgirs apie kančias Sirijos pabėgėlių, iš kurių 600 tūkst. rado prieglobstį Jordanijoje, ir turės progos pakartoti savo raginimus užbaigti trejus metus trunkantį karą Sirijoje.

Popiežius tai pat pat turėtų kalbėti apie priverstinės krikščionių migracijos iš Artimųjų Rytų problemą.

„Dėl tarptautinio populiarumo, kurį turi popiežius Pranciškus, jeigu jis atvyks į Šventąją Žemę ir pasakys: „Aš jus palaikau“, tai gali būti reikšminga krikščionims“, – sakė Johnas Allenas, laikrščio „Boston Globe“ ekspertas.

Nors iš septynių milijonų šios musulmoniškos šalies gyventojų tik 250 tūkstančių save laiko krikščionimis, ministras pirmininkas Abdullah Nsuras pareiškė, kad šis pontifiko vizitas parodys, jog karalystė yra taikos oazė šiame neramiame „kraujo, karų ir represijų“ regione.

Izraelyje –ypatingos saugumo priemonės

Prieš šią kelionę, kurios metu popiežius Pranciškus taip pat apsilankys Palestiniečių teritorijose ir Izraelyje, Izraelio policija ėmėsi veiksmų neramumams išvengti ir po virtinės išpuolių prieš krikščioniškus religinius objektus nurodė 15 ultradešiniųjų žydų aktyvistų vengti vietų, kuriose lankysis Katalikų Bažnyčios vadovas.

„Šios kelionės bus grynai religinės“, – sakė popiežius maldininkams trečiadienį per visuotinę audienciją Šv.Petro aiškteje.

Pasak Pranciškaus, pagrindinis jo trijų dienų kelionės tikslas yra susitikimas su krikščionių ortodoksų dvasiniu lyderiu Baltramiejumi I Jeruzalėje ir „pasimelsti už taiką toje žemėje, kuri tiek daug kentėjo“.

Pranciškus ir Baltramiejus I drauge celebruos mišias Šventojo kapo bažnyčioje, kur, kaip tiki krikščionys, Jėzus buvo nukryžiuotas ir palaidotas.

Vienu iš savo pontifikato prioritetų Pranciškus laiko krikščionių bažnyčių vienybę.

Jeruzalėje jis taip pat susitiks su musulmonų ir žydų lyderiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius