Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Pranciškus gali pasitraukti: svarstoma apie galimas datas ir sąlygas

Popiežius Vatikano vadovu išrenkamas iki gyvos galvos. Tačiau nepaisant to Bažnyčioje istorijoje yra ne vienas atvejis, kai popiežiai paliko pareigas. Naujausioje – taip pat, mat 2013 metais šias pareigas paliko Benediktas XVI. Ar taip pasielgs ir 85 metų Pranciškus? Tokių spėlionių netrūksta, aptarinėjami ženklai, esą signalizuojantys apie tokią galimybę, ir datos, kada tai galėtų įvykti.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/AP nuotr.

Pagal Kanonų teisę, Šventasis Tėvas yra išrenkamas į šias pareigas visam savo gyvenimui. Vis dėlto iki šiol Bažnyčios istorijoje yra užfiksuota 11 atvejų, kai popiežiai pasitraukė patys.

Kokių sąlygų reikia, kad toks pasitraukimas taptų realybe?

Kaip rašo gazeta.pl, tų sąlygų vos dvi.

Popiežiaus pasitraukimas yra numatytas Kanonų teisės kodekso 332-ame kanone. Šis dokumentas nurodo, kokias dvi sąlygas popiežius turi išpildyti, kad jo pasitraukimas būtų pripažintas.

Pirmoji sąlyga yra tokia, kad popiežius sprendimą trauktis turi priimti savo noru. Antroji – tokio sprendimo paviešinimas.

Kaip rašoma minėtame kanone, „jeigu nutiktų taip, kad Romos vyskupas atsisakytų savo pareigų, tas įsigaliotų, jei apsispręsta būtų laisva valia ir apie tai tinkamai paskelbta; tam nereikia, kad kas tai priimtų“.

Kaip reikia apie tokį sprendimą paskelbti, neaptarta. Nėra aišku ir kam popiežius apie savo sprendimą trauktis turi paskelbti – būdamas Bažnyčios galva atsistatydinimo neįteikia niekam, tik apsisprendžia.

Vatikanistai yra išaiškinę, kad, paskelbus apie tokį popiežiaus sprendimą, Kardinolų kolegijos dekanas sušaukia kolegiją, kuri perima vadovavimą Bažnyčiai ir priima sprendimą dėl konklavos, ją privalu sušaukti per 15–20 dienų nuo paskelbimo apie popiežiaus pasitraukimą.

Apie atsistatydinimą paskelbęs popiežius tampa emeritu.

Popiežius Pranciškus anksčiau yra tvirtinęs, kad neketina trauktis iš savo pareigų. Tačiau pastarojo vizito į Kanadą metu jis jau išsakė kitokią nuomonę: „Mano amžiuje ir su mano negalia turiu save labiau tausoti, kad galėčiau ir toliau tarnauti Bažnyčiai. Žinoma, svarstau ir apie galimybę pasitraukti – sakau tai nuoširdžiai, tai jokia katastrofa, galima pakeisti popiežių, tai jokia problema.“

Neoficialiai kalbama, kad pasitraukimas gali įvykti 2023 metų rudenį, pasibaigus Romos sinodui. Taip pat svarstoma, galbūt Pranciškus nesitrauks Benediktui XVI tebesant gyvam, kad pasaulis neturėtų trijų popiežių vienu metu.

Bažnyčios istorijoje yra užfiksuota 11 atvejų, kai popiežiai pasitraukė iš pareigų. Dažniausiai – senovėje, tačiau Benediktas XVI apie tokią galimybę priminė ir 2013 metais.

Iki šiol pasitraukimų būta tokių:

  • 235 metais pasitraukė popiežius Poncijonas;
  • 366 metais – popiežius Liberijus;
  • 653 metais – popiežius Martynas I;
  • 903 metais – popiežius Leonas V;
  • 964 metais – popiežius Benediktas V;
  • 1009 metais – popiežius Jonas XVIII;
  • 1044, 1045 ir 1047 metais – popiežius Benediktas IX;
  • 1046 metais – popiežius Grigalius VI;
  • 1294 metais – popiežius Celestinas V;
  • 1415 metais – popiežius Grigalius XII;
  • 2013 metais – popiežius Benediktas XVI.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius