Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 30 /09:24

Popiežius Pranciškus paskutinę minutę atšaukė dalyvavimą Kryžiaus kelio ceremonijoje

Popiežius Pranciškus penktadienį paskutinę minutę atšaukė dalyvavimą svarbioje Velykų laikotarpio ceremonijoje, tuo vėl pakurstydamas susirūpinimą jo sveikata.
Popiežiaus sostas
Popiežiaus sostas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė Vatikanas, 87 metų popiežius nedalyvavo Kryžiaus kelio pamaldose Romoje prie Koliziejaus norėdamas „patausoti sveikatą Velyknakčio vigilijai ir Velykų ryto Mišioms“.

Jo krėslas buvo pastatytas ant kalvos priešais Koliziejų, bet buvo nuneštas prieš pat pamaldų pradžią paskelbus, kad Pranciškus nedalyvaus.

„Kad patausotų savo sveikatą Velyknakčio vigilijai ir Velykų ryto Mišioms, popiežius Pranciškus šį vakarą Kryžiaus kelią prie Koliziejaus stebės iš Vatikano Šv. Mortos namų“, kuriuose gyvena, sakoma Vatikano pranešime.

Popiežius šioje ceremonijoje nedalyvavo ir pernai. Tuomet jis buvo ką tik išrašytas iš ligoninės, kur tris naktis praleido dėl bronchito, bet apie jo nedalyvavimą buvo paskelbta iš anksto.

Praėjusį mėnesį Pranciškus buvo pasigavęs „lengvą gripą“ ir turėjo atšaukti kai kuriuos renginius, skelbė Vatikanas. Vėliau pontifikas kelis kartus paprašė kitų perskaityti jo kalbas.

Šaltinis Vatikane naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė, kad nėra reikalo ypatingai jaudintis dėl popiežiaus sveikatos.

Sprendimas nedalyvauti buvo „paprasčiausiai atsargumo priemonė“, sakė šaltinis ir pridūrė, kad anksčiau penktadienį pontifikas atrodė „geros formos“.

Vis dėlto nedalyvavimas pakurstys abejones apie argentiniečio Pranciškaus pajėgumą vadovauti Katalikų bažnyčiai.

Įtempta darbotvarkė

Popiežiaus darbotvarkė savaitei prieš Velykas yra įtempta. Penktadienį po pietų jis vadovavo Didžiojo penktadienio mišioms Vatikano Šv. Petro bazilikoje.

Didįjį ketvirtadienį Pranciškus, kuris dažnai prašo pasigailėti kalinių, viename Romos kalėjime nuplovė kojas 12 nuteistų moterų.

Sekmadienį pontifikas turi vadovauti Velykų mišioms Šv. Petro aikštėje ir pasakyti kalbą „Urbi et orbi“ („Miestui ir pasauliui“).

2013 metais popiežiumi tapęs Pranciškus pastaraisiais metais turėjo nemažai sveikatos problemų, įskaitant kelio ir klubo skausmus, dėl kurių dabar naudojasi neįgaliojo vežimėliu.

2023 metų birželį jam buvo atlikta išvaržos operacija. Keliomis savaitėmis anksčiau jis ligoninėje gulėjo dėl bronchito, o dvejais metais anksčiau jam buvo atlikta gaubtinės žarnos operacija.

Popiežius yra sakęs, kad neatmeta galimybės atsistatydinti, jei nebegalėtų eiti savo pareigų.

Jo pirmtakas Benediktas XVI 2013 metais tapo pirmuoju nuo viduramžių savanoriškai pasitraukusiu popiežiumi.

Tačiau šį mėnesį išleistuose memuaruose Pranciškus rašo, kad neturi pakankamai rimtos priežasties galvoti apie atsistatydinimą.

Atsistatydinimas yra „tolimos ateities galimybė“, pateisinama tik „rimtos fizinės kliūties“ atveju, sakė jis.

Vėlai penktadienį Kryžiaus kelio pamaldose dalyvavo maždaug 25 tūkst. žmonių, paskelbė Vatikanas.

Kryžiaus kelią sudaro keturiolika stočių – apmąstoma keturiolika Jėzaus kopimo į Golgotą įvykių, nuo nuteisimo mirties bausme iki mirusio Jėzaus kūno palaidojimo.

Pirmą kartą nuo to laiko, kai buvo išrinktas popiežiumi, Pranciškus pats parašė tekstus, skaitytus prie kiekvienos iš 14 stočių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius