Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Popiežius Pranciškus paskyrė penkis naujus kardinolus

Popiežius Pranciškus trečiadienį paskyrė penkis naujus kardinolus per iškilmingą ceremoniją, kuri Vatikane, nors ir būdama labai tradicinės formos, atspindėjo jo XXI amžiaus performuotos Katalikų Bažnyčios viziją. Keturi iš penkių naujų kardinolų yra iš šalių, kurios anksčiau nėra turėjusios nė vieno kardinolo: Salvadoro, Laoso, Malio ir Švedijos. Penktasis yra iš Ispanijos.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Savo homilijoje Pranciškus ragino išrinktuosius būti labiausiai nuskriaustų ir pažeidžiamų visuomenės narių tarnais ir atsisakyti tradicinio požiūrio į kardinolus kaip „Bažnyčios kunigaikščius“.

Pasaulis, su kuriais jiems teks susidurti, yra „kenčiantys nekaltieji, kurie miršta būdami karo arba terorizmo aukomis; įvairios vergovės formos, kurios ir toliau žemina žmogiškąjį orumą net ir šiame žmogaus teisių amžiuje; pabėgėlių stovyklos, kurios kartais atrodo panašesnės į pragarą nei į skaistyklą; sistemingas atsikratymas visko, kas daugiau nebėra reikalinga, taip pat ir žmonių“, kalbėjo pontifikas.

Pasak ekspertų, popiežiaus Pranciškaus kardinolų pasirinkimas atspindi jo troškimą pasiekti pačius Katalikų Bažnyčios pakraščius. Tai pastebima per visą jo pontifikato laikotarpį.

Trys iš naujųjų kardinolų yra iš šalių, kuriose katalikai sudaro mažumas.

Prie popiežių renkančios Kardinolų kolegijos prisijungus penkiems naujiems nariams, jų skaičius išaugo iki 121. Iš jų 49 narius paskyrė pats popiežius Pranciškus, išrinktas Šventojo Sosto vadovu 2013 metų kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius