Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Popiežius Pranciškus pasmerkė musulmonų kankinimus ir žudymą Mianmare

Popiežius Pranciškus trečiadienį kalbėjo apie įtariamą netinkamą elgesį su musulmonais rohinjais, kurie yra „kankinami ir žudomi“ dėl savo tikėjimo Mianmare. Per savaitinę bendrąją audienciją pontifikas pavadino rohinjus „gerais ir taikiais žmonėmis“, kurie „daug metų kenčia“ ir pasiūlė tikintiesiems pasimelsti už savo „brolius ir seseris“.
Rohinjų moterys
Rohinjų moterys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę JT žmogaus teisių biuras (OHCHR) paskelbė ataskaitą, kurioje kaltino Mianmaro kariškiai kaltinami nužudę šimtus rohinjų šiaurinėje Rachinų valstijoje.

Ataskaitoje sakoma, kad saugumo pajėgos kankino, žudė ir grupėmis prievartavo taip žiauriai, kad tai gali prilygti „etniniam valymui“.

Beveik 70 tūkst. rohinjų pasitraukė iš Mianmaro į Bangladešą per keturis mėnesius nuo „valymo operacijų“ pradžios, kai kariai tiesiog medžiojo įtariamus rohinijų kovotojus, kaltinamus policijos pasienio postų užpuolimu.

Dar 22 tūkst. rohinjų pasitraukė į Mianmaro gilumą, sakoma JT ataskaitoje, kuri paremta pokalbiais su 204 rohinjų pabėgėliais Bangladeše. Ataskaitoje tarp daugybės liudijimų buvo pasakojimai apie paskerstus vaikus ir karių išprievartautas jų motinas.

Daugelis Mianmaro budistų, sudarančių šalies gyventojų daugumą, nekenčia musulmonų rohinjų.

Jangonas nesutinka pripažinti rohinjų, kurių yra daugiau nei milijonas, viena iš šalies etninių mažumų. Vietos valdžia linkusi juos vadinti bengalais ar nelegaliais imigrantais iš kaimyninio Bangladešo, ir nenori suteikti jiems pilietybės, nors Mianmare dešimtmečius gyveno ištisos jų kartos.

Mianmaro pareigūnai antradienį patikino, kad sudaryta valstybinė komisija, tirianti įtarimus dėl kariuomenės nusikaltimų rohinjams, pagrindinį dėmesį skiria „teisybei“.

Tačiau jų kritikai sako, kad ši valstybės sudaryta komisija, kuriai vadovauja atsargos generolas ir viceprezidentas Myintas Swe ir kurioje nėra musulmonų, yra bedantė ir nepatikima.

Jungtinių Tautų aukštas pareigūnas Adama Diengas, atsakingas už genocido prevenciją, pirmadienį šią komisiją pavadino „nepatikimu pasirinkimu“ prievartavimo atvejams tirti.

„Esu susirūpinęs, kad ši vyriausybės komisija nerado nieko kaltinimams pagrįsti, nors OHCHR ...rado pribloškiantį skaičių liudijimų ir kitokių įrodymų“, – sakė A.Diengas.

Per savaitinę bendrąją audienciją Pranciškus dar paragino vyriausybes kovoti su vaikų kontrabanda, kurią pavadino „maru“ ir „gėdingu bei nepakenčiamu“ nusikaltimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius