-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 25 /18:12

Popiežius Pranciškus ragina sukilti prieš sistemą

Popiežius Pranciškus penktadienį paragino Jungtines Tautas reformuoti dabartinę pasaulinę ekonomikos sistemą, kuri smerktina kaip „engianti“.
Popiežius Jungtinės Tautose
Popiežius Jungtinės Tautose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš Argentinos kilęs popiežius sakė, kad pasaulinės institucijos, tarp jų ir JT Saugumo Taryba bei finansų kreditoriai, privalo „riboti bet kokį piktnaudžiavimą ir lupikavimą“.

„Tarptautinės finansų agentūros turėtų rūpintis tvaria valstybių plėtra ir užtikrinti, kad jos nebūtų priklausomos nuo engiančių skolinimo sistemų, kurios, užuot skatinusios pažangą, įtraukia žmones į mechanizmus, kurie kuria didesnį skurdą, atskirtį ir priklausomybę“, – kalbėjo Pranciškus.

Paragino gerbti vyro ir moters skirtingumą

Pranciškus paragino gerbti „natūralų skirtingumą“ tarp vyrų ir moterų ir perspėjo prieš „svetimo“ gyvenimo būdo primetimą. Pranciškus, laikomas mažiau priešišku gėjams negu jo pirmtakai, savo kalboje Jungtinėse Tautose nurodė, kad jis nepriima transseksualų teisių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus kalba žurnalistams grįžtant iš apaštališkos kelionės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus   

„Mes pripažįstame moralinę teisę, įrašytą pačioje žmogaus prigimtyje; ji apima natūralų vyro ir moters skirtingumą ir absoliučią pagarbą gyvybei visose jos stadijose ir visais jos aspektais“, – pasakė popiežius.

Matyt, netiesiogiai užsimindamas apie tos pačios lyties santuokas, Pranciškus perspėjo prieš „ideologinį kolonizavimą, primetant anomalius modelius ir gyvenimo būdus, kurie yra svetimi žmogiškai tapatybei ir, galiausiai, yra neatsakingi“.

Pabrėžė susitarimo dėl klimato kaitos svarbą

Popiežius Pranciškus penktadienį pareiškė esąs tikras, kad gruodį Paryžiuje vyksiančioje konferencijoje klimato kaitos klausimais bus pasiekta susitarimo.

„Aš esu ... įsitikinęs, kad Paryžiaus klimato kaitos konferencija užtikrins fundamentalius ir efektyvius susitarimus“, – sakė popiežius, kalbėdamas iš Jungtinių Tautų tribūnos.

Vėl patvirtindamas „teisę į aplinką“ 78-erių pontifikas pasakė, kad Visata yra „Kūrėjo mylimo sprendimo vaisius“ ir kad žmonija „nėra įpareigota kenkti jai, ar tuo labiau griauti“.

„Savanaudiškas ir begalinis galios ir materialaus klestėjimo troškulys veda prie gamtos išteklių eikvojimo, taip pat silpnųjų ir nuskriaustųjų atskirties“, – pažymėjo Pranciškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius