Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 01 15 /15:10

Popiežius Pranciškus: žodžio laisvė nereiškia tyčiojimosi iš religijų, bet žudyti už tai negalima

Dėl savo liberalumo giriamas Popiežius Pranciškus ketvirtadienį pareiškė, kad net žodžio ir išraiškos laisvė neleidžia tyčiotis iš religijų. „Negalima provokuoti, negalima tyčiotis iš žmonių tikėjimo, negalima juoktis iš tikėjimo“, – sakė jis.
Popiežius Pranciškus Filipinuose
Popiežius Pranciškus Filipinuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kiekviena religija turi savo orumą, ir iš to negalima juoktis, – kalbėjo pontifikas. – Kalbant apie žodžio laisvę, egzistuoja jos ribos, panašiai, kaip ir kalbant apie mano mamą. Jeigu ją pavadins necenzūriniu žodžiu, gaus smūgį į nosį.“

Naujausiame „Charlie Hebdo“ numeryje yra ir karikatūrų su popiežiumi Pranciškumi. Vienoje jų pontifikas į moteris kreipiasi nepadoriu žodžiu.

„Charlie Hebdo“ iliustr./„Charlie Hebdo“
„Charlie Hebdo“ iliustr./„Charlie Hebdo“

Tačiau popiežius pabrėžė, kad net ir nejaučiantys ribų žmonės neturėtų būti dėl to žudomi. „Negalima kariauti, žudyti savo religijos vardu, Dievo vardu. Žudymas Dievo vardu yra nenormalu“, – sakė jis.

Popiežius sako, kad žmogus užsikorė ant sprando gamtai

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį įsitraukė į debatus dėl pasaulinio klimato atšilimo, sakydamas, jog pritaria nuomonei, kad tą procesą labiausiai skatina žmogaus veikla, taip pat reikšdamas viltį, kad šiais metais Paryžiuje vyksiančioje konferencijoje bus priimta drąsių sprendimų, padėsiančių saugoti aplinką.

Pontifikas pridūrė, kad seniai laukiama jo enciklika aplinkosaugos klausimais jau beveik baigta. Pranciškus tikisi ją paskelbti birželį, kad tas dokumentas suteiktų peno mintims prieš lapkritį vyksiančią Jungtinių Tautų klimato konferenciją Paryžiuje.

Manau, kad žmogus žengė per toli, – aiškino Katalikų Bažnyčios vadovas. – Ačiū Dievui, kad mūsų dienomis esama balsų, kurie apie visa tai kalba.

Kalbėdamasis su žurnalistais lėktuve, skrendančiame iš Šri Lankos į Manilą, Pranciškus buvo konkrečiai paklaustas, ar pagrindinį atsakomybė dėl klimato pokyčių tenka žmogui.

„Nežinau, ar visa kaltė yra žmogaus, bet didžioji dalis – taip. Didžiąja dalimi būtent žmogus nuolat talžo gamtą“, – pareiškė jis.

„Mes tam tikra prasme užsikorėme ant sprando gamtai, Seseriai Žemei, Motinai Žemei“, – sakė Pranciškus, kuris nuo savo išrinkimo 2013 metais ne kartą ragino labiau rūpintis aplinkos apsauga.

„Manau, kad žmogus žengė per toli, – aiškino Katalikų Bažnyčios vadovas. – Ačiū Dievui, kad mūsų dienomis esama balsų, kurie apie visa tai kalba.“

Popiežius pradeda emocingą, chaotišką vizitą Filipinuose

Pranciškus pirmojo po 20 metų pertraukos popiežiškojo vizito Filipinuose atvyko iš Šri Lankos; Manilos tarptautiniame oro uoste jį pasitiko Filipinų prezidentas Benigno Aquino. Visoje šalyje aidėjo bažnyčių varpai, šimtai vaikų šoko ir mojavo Filipinų ir Vatikano vėliavėlėmis, kai pontifikas, kuris pasiners į emocingą ir chaotišką Katalikų Bažnyčios bastioną Azijoje, lipo iš lėktuvo.

Vyriausybė pontifiko vizito, kuris truks iki pirmadienio, dienas paskelbė valstybinių švenčių dienomis. Pranciškus lankysis triukšmingoje sostinėje Maniloje ir rytinėje Leitės provincijoje, kur planuoja susitikti su žmonėmis, nukentėjusiais per 2013 metų taifūną „Haiyan“, kuris pareikalavo tūkstančių gyvybių ir sugriovė ištisus kaimus.

Pranciškus yra sakęs, kad šia savo kelione į Šri Lanką ir Filipinus siekia suteikti didesnį postūmį ir taip įspūdingam Bažnyčios augimui Azijoje. Filipinai, buvusi Ispanijos kolonija, yra laikomi gaire visam šiam regionui. 80 proc. Filipinų gyventojų, kurių iš viso yra 100 mln., išpažįsta katalikų tikėjimą, tačiau jų tikėjimas garsėja savo aistringumu, ir popiežius viso vizito metu tikriausiai bendraus su itin entuziastingomis miniomis.

„Kiekvienas jo žingsnis, kiekvienas jo važiavimas automobiliu, kiekviena akimirka, kai jis bus su mumis, mums yra labai brangūs“, – sakė Filipinų katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Socratesas Villegasas, ragindamas visus filipiniečius pasistengti pamatyti popiežių. „Pamatyti jį praeinantį yra malonė. Pamoti jam ranka su meile pasveikinant (jį) yra kartą gyvenime pasitaikanti patirtis“, – sakė arkivyskupas.

Popiežius Pranciškus šia savo kelione į Šri Lanką ir Filipinus siekia suteikti didesnį postūmį ir taip įspūdingam Bažnyčios augimui Azijoje. 

Vizito kulminacija turėtų būti mišios po atviru dangumi, kurios sekmadienį temstant įvyks viename parke Maniloje. Organizatoriai rengiasi iki 6 mln. žmonių jūrai, nors prognozuojamas lietus ir esama tam tikro susirūpinimo saugumu. Organizatoriai yra sakę, kad jeigu minia bus tokia didelė, kaip tikimasi, ji savo dydžiu pranoks ankstesnį pasaulinį į popiežiaus renginį susirinkusios minios rekordą – 5 mln. žmonių, 1995 metais toje pačioje vietoje susirinkusių į Jono Pauliaus II mišias.

Pranciškus, kuris yra ketvirtas Filipinuose apsilankęs popiežius, taip pat turi aplankyti bendruomenes, nukentėjusias nuo „supertaifūno“ „Haiyan“, kurio metu žuvo ar dingo 7 350 žmonių. Bažnyčios pareigūnai yra sakę, kad viena pagrindinių popiežiaus noro apsilankyti Filipinuose priežasčių buvo galimybė surengti „gailestingumo ir užuojautos“ susitikimą su taifūną išgyvenusiais žmonėmis.

Šeštadienį pontifikas turi aukoti mišias Taklobane, viename labiausiai nuo „Haiyan“ nukentėjusių miestų, kuriose dalyvaus dešimtys tūkstančių tikinčiųjų, ir papietauti su 30-čia taifūną išgyvenusių žmonių. Tarp pagrindinių penktadienio darbotvarkės punktų yra valstybinė sutikimo ceremonija prezidentūros rūmuose, mišios Manilos katedroje ir susitikimas viename parduotuvių centre su tūkstančiais šeimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius