-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius priminė Maltai apie Šv. Pauliaus priėmimą, ragino priimti migrantų

Popiežius Pranciškus sekmadienį aplankė grotą, kurioje gyveno į Maltą atplaukęs Šv. Paulius, ir priminė, kaip apaštalas buvo priimtas, bei paragino geriau elgtis su dabar į šią Viduržemio jūros salą atvykstančiais žmonėmis.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinę savo savaitgalio kelionės į Maltą dieną 85 metų pontifikas taip pat laikys šv. Mišias po atviru dangumi, o po to apsilankys migrantų centre, kuriame netrukus įsikurs karo pabėgėliai iš Ukrainos.

Krikščioniška istorija byloja, kad 60-aisiais mūsų eros metais Šv. Paulius plaukė į Romą ir jo laivas sudužo netoli Maltos, kur jis gyveno tris mėnesius ir padarė keletą stebuklų.

Sekdamas buvusių popiežių Jono Pauliaus II ir Benedikto XVI pėdomis, Pranciškus aplankė šventąją grotą Rabate, uždegė žvakę ir pasimeldė. Jis taip pat priminė, kaip Šv. Paulius ir jo bendražygiai buvo svetingai priimti, nors „niekas nežinojo nei jų vardų, nei gimimo vietos, nei socialinio statuso“.

Jis prašė Dievo „padėti mums iš tolo atpažinti vargstančius, kovojančius tarp jūros bangų, atsitrenkusius į nežinomų krantų rifus“, ir kad „mūsų užuojauta būtų daugiau nei tušti žodžiai“.

Šio vizito metu atrodė, kad popiežiui, kuriam praėjusią vasarą buvo atlikta storosios žarnos operacija, o vasario mėnesį dėl ūmių kelio skausmų teko atšaukti vieną renginį, buvo sunku vaikščioti. Vizito metu pontifikas taip pat susitiko su ligoniais ir neįgaliaisiais Šv. Pauliaus bazilikoje.

Saugus uostas

Popiežiaus pirmąją kelionę į Maltą, kurioje daugiausia gyvena katalikai, aptemdė Rusijos invazija į Ukrainą. Šią kelionę teko dvejiems metams atidėti dėl koronaviruso.

Šeštadienį kreipdamasis į vietos politikus ir diplomatus popiežius perspėjo, kad „kažkoks valdovas, deja, įklimpęs į pasenusias nacionalistinių interesų pretenzijas, provokuoja ir kursto konfliktus“. Taip labai subtiliai pontifikas mestelėjo kaltinimų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Žurnalisto paklaustas apie galimą kelionę į Kyjivą, jis atsakė, kad vizitas į Ukrainos sostinę yra „svarstomas“.

Karas Ukrainoje Europoje sukėlė didžiausią pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, o tai siejasi su pagrindine devynerius metus trunkančio Pranciškaus popiežiavimo tema – būtinybe priimti tuos, kurie bėga nuo karo, skurdo ar klimato kaitos padarinių.

Malta yra įsikūrusi kelyje tarp Šiaurės Afrikos ir Europos ir čia jau yra atvykę tūkstančiai žmonių, kurie rizikavo perplaukti jūrą perpildytomis valtimis. Tačiau labdaros organizacijos kaltina Maltą numojant ranka į viltį praradusius žmones jos vandenyse, todėl popiežius šeštadienį priminė Maltai apie jos, kaip „saugaus uosto“, statusą ir pridūrė, kad kitos šalys taip pat turi neatsilikti.

„Auganti migracijos krizė – čia galime prisiminti pabėgėlius iš karo draskomos Ukrainos – reikalauja plataus masto ir bendro atsako"“, – sakė popiežius.

„Labai pavargęs“

Po apsilankymo grotoje popiežius vyko į netoli sostinės Valetos esančią Florianą, kur laikys Šv. Mišias 10 tūkst. sekėjų miniai. Joje tarp laukiančiųjų yra ir 67 metų Anna Balzan iš netoliese esančio Kormio miesto ir jos gausi šeima. Pečius ji buvo apsigaubusi Vatikano vėliava, kurią ji įsigijo per Jono Pauliaus II vizitą 1990 metais.

„Mačiau Benediktą ir Joną Paulių, kai jie buvo atvykę į Maltą, – pasakojo moteris ir išreiškė susirūpinimą dėl dabartinio popiežiaus sveikatos. – Vakar mačiau jį labai pavargusį... Manau, kad jis kenčia.“

Vėliau sekmadienį Pranciškus grįš prie migrantų temos ir lankysis Jono XXIII Taikos laboratorijoje – to paties popiežiaus įkvėptame centre, kur ruošiamasi priimti ukrainiečių pabėgėlių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius