Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius ragina solidarizuotis su krikščionimis Artimuosiuose Rytuose, Kinijoje (nuotraukos, papildyta 16.40 val.)

Popiežius Benediktas XVI penktadienį savo kalėdinėje žinioje paragino Izraeliečius ir palestiniečius siekti taikaus sambūvio.
Popiežiaus pamokslas „Urbi et Orbi“
Benediktas XVI / „Scanpix“ nuotr.

Jis palinkėjo politiniams lyderiams solidarizuotis su krikščionimis Artimuosiuose Rytuose ir priminė, jog Irake krikščionys dar susilaukia persekiojimo.

Popiežius vidurdienį kreipdamasis į pasaulį iš Šv. Petro bazilikos centrinio balkono su tradicine kalba priminė ir apie kinų katalikus, siekiančius laisvės. Taip pat palinkėjo ilgalaikės taikos Somalyje, Darfūre, Dramblio Kaulo Krante.

Papildyta 16.40 val. Popiežius Benediktas šeštadienį meldė taikos sugrįžimo į Artimuosius Rytus ir savo kalboje Kalėdų proga ragino katalikus Irake bei Kinijoje nepabūgti persekiojimų.

Savo kreipimesi „Miestui ir pasauliui“ (Urbi et Orbi) pontifikas sakė, kad Kalėdų taikos ir vilties žinia visada yra nauja, stebinanti ir drąsi; jog ji turėtų visus skatinti taikiai kovai už teisingumą.

Kreipdamasis iš Šv.Petro bazilikos centrinio balkono į tūkstančius žmonių, nepabūgusių žvarbių orų ir lietaus, Šventasis Tėvas pasveikino su Kalėdomis 65 kalbomis, tarp jų – vartojamomis neramiausiuose pasaulio kampeliuose.

„Tegul Kalėdų šviesa naujai sužimba žemėje, kurioje gimė Jėzus, ir įkvepia izraeliečius ir palestiniečius siekti teisingo ir taikaus sugyvenimo“, – sakė jis.

Popiežius išreiškė viltį, kad Kalėdos suteiks paguodos krikščionims Irake ir visuose Artimuosiuose Rytuose.

Vatikanas baiminasi, kad smurto išpuoliai, tokie kaip spalį įvykęs kovotojų puolimas prieš vieną katedrą Bagdade, per kurį žuvo 52 žmonės, paskatins masinį krikščionių išvykimą iš šio regiono.

Benediktas XVI taip pat tiesiogiai kritikavo Kiniją, kur popiežiui ištikimi katalikai neseniai buvo verčiami dalyvauti Vatikano valdžios nepripažįstančios valstybinės Bažnyčios ceremonijose. Dėl šios priežasties smarkiai pablogėjo Vatikano santykiai su Pekinu.

Katalikų Bažnyčios vadovas meldėsi, kad Kalėdos „sustiprintų žemyninės Kinijos tikinčiųjų tikėjimo dvasią, kantrybę ir drąsą“, taip pat smerkė „jų laisvės ir sąžinės varžymus“.

Pontifikas taip pat prašė Dievo „leisti išlikti visoms krikščionių bendruomenėms, patiriančioms diskriminaciją ir persekiojimus, taip pat įkvėpti politikos ir religijos lyderius visokeriopai gerbti visų žmonių tikėjimo laisvę“.

Šeštadienį paskelbtame pranešime popiežius taip pat ragino siekti taikos Somalyje, Darfūre ir Dramblio Kaulo Krante, abiejų Korėjų susitaikymo, taip pat gerbti žmogaus teises Afganistane ir Pakistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius