2018 01 17 /17:57

Popiežius vienas mišias Čilėje skyrė A.Pinocheto režimo aukoms paminėti

Popiežius Pranciškus trečiadienį mišias Čilės pietuose, šalies tautinių mažumų regione, skyrė Augusto Pinocheto diktatūros aukoms paminėti.
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Argentinietis popiežius sakė aukojąs Mišias „Makė aerodrome, kur būta žiaurių žmogaus teisių pažeidimų“.

„Mes aukojame šias mišias visiems tiems, kurie kentėjo ir žuvo, ir tiems, kurie kasdien neša daugybės neteisybių naštą“, – pridūrė Pranciškus.

Sidabriniais papuošalais ir spalvingais kostiumais pasipuošę mapučių genties atstovai mišių pradžioje surengė tradicinę ceremoniją: stebint popiežiui ir vyskupams jie ėjo altoriaus link pūsdami ragus ir mušdami būgnus. Per mišias, kurias aukoję dvasininkai vilkėjo raudonus arnotus, buvo pagerbtos Araukanijos regiono čiabuvių tradicijos.

Popiežius Pranciškus: „Turime primygtinai reikalauti, kad tarpusavio pagarbos kultūra nebūtų paremta smurto ir naikinimo aktais, kurie pareikalauja žmonių gyvybių.“

Popiežius Pranciškus trečiadienį pasmerkė smurtą, nuo kurio nukentėjo Čilės čiabuviai.

Vis dėlto atvyksiančiu popiežiumi džiaugėsi ne visi; pavyzdžiui, Araukanijos regione veikianti viena radikali aktyvistų grupė, protestuojanti prieš Pranciškaus vizitą, įvykdė ūkių, miškovežių ir bažnyčių padegimų.

„Turime primygtinai reikalauti, kad tarpusavio pagarbos kultūra nebūtų paremta smurto ir naikinimo aktais, kurie pareikalauja žmonių gyvybių“, – sakė popiežius per mišias, aukotas po atviru dangumi.

„Negalite ginti savo pozicijų naikindami kitus, nes tai tik lemia daugiau smurto ir susiskaldymo. Smurtas gimdo smurtą, o naikinimas didina susiskaldymą ir atskyrimą“, – sakė pontifikas.

Pranciškus ypatingą dėmesį skiria aplinkosaugai ir Amazonės atogrąžų miškams. Kitais metais pontifikas surengs šio regiono vyskupų nepaprastąjį susirinkimą, per kurį ragins prisidėti užtikrinant vietos indėnų teises ir atkreipti dėmesį į pasaulio „žaliųjų plaučių“ naikinimą.

Toje vietoje, kur pontifikas trečiadienį aukojo mišias, XX amžiaus pradžioje gyveno mapučių genties žmonės, tačiau žemės iš jų buvo atimtos, ir ten iškilo Makėue aerodromas. Popiežius atsižvelgė ir į kitą šios vietovės istorijos etapą: 1973-1990 metais Čilę valdant A.Pinochetui, čia veikė sulaikymo centras, kur buvo kalinamos režimo aukos, todėl tiek mapučiams, tiek diktatūros aukų artimiesiems ši vieta kelia itin skaudžias asociacijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius