Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius žinojo apie JAV kurčiųjų mokyklos auklėtinius tvirkinusį kunigą, sako vienas nukentėjusių

Popiežius Benediktas XVI žinojo apie JAV kunigą, kuris kaltinamas seksualiai išnaudojęs vienos kurčiųjų berniukų mokyklos auklėtinius, tačiau nesiėmė jokių veiksmų dėl jo nusikaltimų, ketvirtadienį pareiškė vienas iš nukentėjusiųjų.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Popiežius apie tai žinojo. Jis turėtų būti laikomas atsakingu“, – Arthuras Budzinskis sakė prie Milvokio arkivyskupijos pastato.

Šie komentarai nuskambėjo pasirodžius dienraščio „The New York Times“ pranešimui, kuriame sakoma, jog būsimasis pontifikas nesiėmė jokių veiksmų, kai gavo perspėjimų, jog kunigas Lawrence'as C.Murphy tvirkino berniukus kurčiųjų mokykloje.

Manoma, kad L.C.Murphy 1950–1974 metais Šv.Jono kurčiųjų mokykloje Viskonsine išprievartavo iki 200 nepilnamečių.

Pasak vyro, L.C.Murphy naktimis ateidavo į berniukų bendrabutį, nusivesdavo į drabužinę ir ten prievartaudavo.

„The New York Times“ ketvirtadienį paviešino dokumentus, rodančius, jog aukšti Vatikano pareigūnai nesiėmė jokių veiksmų prieš L.C.Murphy, nors buvo gavę daug JAV vyskupų perspėjimų.

Vienas iš tų pareigūnų – tuometis Vatikano tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektas kardinolas Josephas Ratzingeris, kuris 2005 metais buvo išrinktas popiežiumi.

A.Budzinskis, kuris yra kurčnebylys ir mokėsi Šv.Jono mokykloje, su žurnalistais kalbėjosi ženklų kalba, o ją vertė jo dukra. Pasak vyro, L.C.Murphy naktimis ateidavo į berniukų bendrabutį, nusivesdavo į drabužinę ir ten prievartaudavo.

62 metų A.Budzinskis pasakojo apie šiuos nusikaltimus 1974 metais pranešęs tuomečiam Milvokio arkivyskupui Williamui Cousinsui ir kitiems pareigūnams. Tačiau arkivyskupas apšaukė ir jis „išėjo iš to susitikimo verkdamas“.

„The New York Times“ paskelbti dokumentai rodo, kad praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, po minimų nusikaltimų praėjus daugybei metų, tuometis Milvokio arkivyskupas Rembertas Weaklandas ir kitas Viskonsino vyskupas apie L.C.Murphy veiksmus pranešė „tiesiogiai kardinolui Josephui Ratzingeriui, būsimajam popiežiui“.

J.Ratzingeris neatsakė į pranešimą, o jo padėjėjų inicijuotas bažnytinio tribunolo procesas buvo sustabdytas, kai L.C.Murphy parašė būsimam pontifikui laišką, kuriame maldavo leisti ramiai nugyventi likusius metus, rašo dienraštis.

L.C.Murphy mirė 1998 metais, nepašalintas iš kunigų luomo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius