Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portugalija pirmoji ratifikavo ES biudžeto paktą

Portugalijos parlamentas penktadienį patvirtino Europos Sąjungos (ES) paktą, kuriuo siekiama biudžeto discipliną paversti pagrindine apsauga nuo skolų krizių.
Džiūgaujantys Anibalo Cavaco Silvos rėmėjai
Portugalijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Portugalija tapo pirmąja šį paktą ratifikavusia ES nare.

Be to, portugalų parlamentas, kaip ir tikėtasi, patvirtino vadinamąjį Europos stabilumo mechanizmą – finansinės pagalbos programą ir antrąją gynybos nuo skolų užkrato liniją.

Sutartį dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos, kuriame apibrėžiamos smarkiai sugriežtintos taisyklės dėl viešųjų finansų kontrolės, kovo 2 dieną Briuselyje po ilgų derybų pasirašė 25 ES valstybės. Jo nepasirašė Didžioji Britanija ir Čekija.

Paktas bus pradės taikyti, kai tik jį ratifikuos 12 valstybių.

Naujosios taisyklės reiškia, kad šalims, kurių biudžeto deficitas viršys nustatytą ribą, beveik automatiškai bus taikomos sankcijos.

Sutarties neratifikavusios valstybės neturės galimybės naudotis nuolatinio finansinio gelbėjimo fondo, pradėsiančio veikti nuo liepos, lėšomis.

Ši sutartis atnaujina ES Stabilumo ir augimo paktą, dėl kurio pirmąkart buvo susitarta praeitos amžiaus 10-ame dešimtmetyje, o naujausia jo redakcija buvo priimta 2005 metais.

Tik nedaugelis iš naująją sutartį pasirašiusių 25 valstybių neviršija tradicinės ES biudžeto deficito ribos – 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tuo tarpu „auksinė taisyklė“ byloja, kad šalies struktūrinis deficitas neturi viršyti 0,5 proc. BVP.

Šalims, kurių įsiskolinimas neviršija 60 proc. BVP, leidžiama turėti iki 1 proc. struktūrinį deficitą, į kurį neįtraukiami nepaprastieji veiksniai, tokie kaip skolų išmokėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius