Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portugalijoje baigiasi įtemptų pirmalaikių rinkimų kampanija

Portugalijoje penktadienį baigiasi rinkimų kampanija prieš savaitgalį įvyksiančius pirmalaikius visuotinius rinkimus, apklausoms rodant centro dešinės pranašumą po aštuonerių socialistų valdymo metų ir labai didelį kraštutinių dešiniųjų pozicijų pagerėjimą.
Armando Franca / AP
Armando Franca / AP

Paskutinės prieš balsavimą atliktos apklausos rodo, kad Demokratinį aljansą remia maždaug 30 proc. rinkėjų – kiek daugiau nei Socialistų partiją, tačiau analitikai įspėjo, kad sekmadienio rinkimų rezultatai dar toli gražu nėra aiškūs dėl didelio šiuo metu dar neapsisprendusių rinkėjų skaičiaus.

Paskelbus vėliausių apklausų rezultatus, radijas „Renascenca“ apibendrino visus juos ir nustatė, kad Demokratinį aljansą palaiko 32,6 proc., o socialistus – 27,9 proc. portugalų.

Kraštutinių dešiniųjų partija „Chega“, kuriai vadovauja buvęs televizijos futbolo komentatorius Andre Ventura (Andrė Ventura), turėtų itin pagerinti savo pozicijas, ir naujos sudėties parlamente nuo jos gali priklausyti jėgų pasiskirstymas.

Per praėjusius rinkimus 2022 metais „Chega“ gavo 7,2 proc. balsų, o šįkart šis skaičius gali būti daugiau kaip dvigubai didesnis. Tai įtvirtintų partijos vietą Portugalijos politikoje ir suteiktų postūmį Europos sukimui populistinės dešinės link.

Drauge su neseniai įkurta verslui palankia partija „Liberalioji iniciatyva“, dešinieji galėtų užsitikrinti aiškią daugumą parlamente.

Politologė Marina Costa Lobo (Marina Košta Lobo) iš Lisabonos Socialinių mokslų instituto naujienų agentūrai AFP sakė, kad per rinkimus Portugalija galėtų pasekti kitur Europoje matoma tendencija, kurią žymi „socialinės demokratijos nuosmukis, dešinės ir, visų pirma, kraštutinės dešinės stiprėjimas“.

Dėl to kraštutiniai dešinieji gali nustatyti „savo sąlygas nuosaikiems dešiniesiems dėl vyriausybės sudarymo“.

Rinkimai, antrieji Portugalijoje per dvejus metus, buvo paskelbti po to, kai lapkritį atsistatydino 62 metų socialistų lyderis Antonio Costa (Antoniju Košta). Tokį žingsnį jis žengė prasidėjus tyrimui dėl prekybos poveikiu, kurio metu buvo atlikta krata jo oficialioje rezidencijoje ir sulaikytas jo štabo vadovas. Pats A. Costa nėra kaltinamas jokiais nusikaltimais, tačiau jis nusprendė nebekandidatuoti.

„Manau, kad šiuo metu visi jaučiame pokyčių poreikį“, – sakė 51 metų centro dešiniųjų pažiūrų rinkėja ir komunikacijos konsultantė Susana Teixeira (Susana Teišeira), atidavusi savo balsą išankstinio balsavimo punkte Lisabonoje.

Aklavietės grėsmė

Valdant A. Costai, sumažėjo nedarbas, ekonomika praėjusiais metais augo 2,3 proc. – vienu sparčiausių tempų euro zonoje – ir pagerėjo viešųjų finansų padėtis.

Tačiau apklausos rodo, kad daugelis rinkėjų mano, jog jo vyriausybė iššvaistė absoliučią daugumą, kurią laimėjo per vėliausius rinkimus, nes nesugebėjo pagerinti padėties viešajame sveikatos priežiūros paslaugų sektoriuje ir švietime ar išspręsti būsto krizės, kuri sukėlė triukšmingus gatvės protestus.

„Teigiamas makroekonominis kontekstas neatsispindi portugalų gyvenimo kokybėje dėl infliacijos, mažų atlyginimų ar problemų, susijusių su valstybės paslaugomis“, – sakė M. Costa Lobo

Naujasis socialistų lyderis, 46 metų ekonomistas ir buvęs infrastruktūros ministras Pedro Nuno Santosas (Pedru Nunas Santušas), gynė vyriausybės veiklos rezultatus, nors pripažino, kad kai kuriose srityse ji galėjo dirbti geriau.

Jei apklausos bus tikslios ir Demokratinis aljansas užims pirmąją vietą, bet nesurinks absoliučios daugumos, jam vis tiek gali būti sunku suformuoti vyriausybę.

Partijos lyderis, 51 metų teisininkas Luisas Montenegro (Luisas Montenegras), griežtai atmetė galimybę dėl bet kokio susitarimo po rinkimų su antiisteblišmento partija „Chega“. Ši yra pareiškusi, kad mainais į paramą parlamente reikalautų dalyvauti dešiniųjų koalicinėje vyriausybėje.

2019 metais įkurta „Chega“ ragina imtis platesnių kovos su korupcija priemonių, griežčiau kontroliuoti imigraciją ir chemiškai kastruoti pedofilus. Jos kampanijos reklaminiuose stenduose vaizduojamas šūkis: „Portugalijai reikia apsivalymo“.

Tai pirmoji kraštutinių dešiniųjų partija, iškovojusi atstovavimą Portugalijos parlamente nuo 1974 metų, kai per karinį perversmą buvo nuversta dešimtmečius trukusi dešiniųjų diktatūra.

L. Montenegro „atmetė bet kokį susitarimą su „Chega“ po rinkimų. Tačiau tai gali būti vienintelis būdas centro dešiniųjų partijai valdyti“, sakė „Economist Intelligence Unit“ vyriausioji ekonomistė Agnese Ortolani (Agnesė Ortolani).

„Chega“ „potencialus įtraukimas į Demokratinio aljanso vadovaujamą dešiniųjų koaliciją arba jos parama politiką paslinktų dar labiau į dešinę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius