-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Portugalijoje sulaikytas vienas stambiausių pasaulyje ginklų prekeivių iš Belgijos

Portugalijoje areštuotas beveik metus nuo teisėsaugos slapstęsis ginklų prekeivis iš Belgijos, ketvirtadienį pranešė Belgijos policija.
Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija Vilniuje
Ginklai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

66 metų Jacques'as Monsieur buvo sulaikytas trečiadienį vakare sodyboje šalia Evoros miesto, rašoma federalinės policijos išplatintame pranešime.

2018 metų spalį Briuselio apeliacinis teismas skyrė J.Monsieur ketverius metus kalėjimo ir 1,2 mln. eurų baudą už neteisėtą prekybą ginklais ir priklausymą nusikalstamam susivienijimui.

Kaip skelbiama laikraščio „Le Soir“ interneto svetainėje, J.Monsieur, laikomas vienu stambiausių ginklų prekeivių pasaulyje, buvo nuteistas už ginklų tiekimą į Libiją, Čadą, Pakistaną bei Iraną.

2017-aisiais belgas jau buvo nuteistas už neteisėtą šautuvų, šaudmenų, tankų, sraigtasparnių, lėktuvų bei kitos karinės technikos pardavimą kariaujančioms šalims 2006–2009 metais.

Tąsyk jam buvo skirti treji metai kalėjimo ir 300 tūkst. eurų bauda. J.Monsieur šį nuosprendį apskundė. Galiausiai pernai spalį belgas buvo nuteistas kalėti ketverius metus, o piniginė bauda padidinta iki 1,2 mln. eurų, papildomai apkaltinus jį priklausymu nusikalstamam susivienijimui.

Po antrojo nuosprendžio J.Monsieur pabėgo iš Belgijos ir pasislėpė Portugalijoje. Čia jis buvo sulaikytas pagal Belgijos teismo išduotą tarptautinį arešto orderį.

Iš pradžių J.Monsieur pėdsakų buvo aptikta Prancūzijos pietryčiuose esančiame Taraskone, kur jis kovą įsigijo namą ir žirgų. Liepą šie žirgai buvo pervežti į Portugaliją, kur J.Monsieur gyveno kukliame kaimo name su arklide. Arklių pervežimas atvedė tyrėjus į Evorą.

Belgija siekia J.Monsieur išdavimo. Penktadienį belgas stos prieš Portugalijos teismą.

2010-aisiais J.Monsieur Jungtinėse Valstijose buvo nuteistas kalėti 23 mėnesius už bandymą neteisėtai įvežti į Iraką naikintuvo dalių.

2002 metais Briuselio teismas skyrė belgui daugiau nei tris mėnesius kalėjimo už neteisėtą ginklų, įskaitant granatsvaidžius bei raketų dalis, pardavimą Iranui, Kinijai, Ekvadorui, Bosnijai ir Hercegovinai bei Kroatijai praėjusio amžiaus 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais.

Flamandų televizija VTM anksčiau pranešė, kad per pastaruosius 35 metus nebūta ginkluoto konflikto, kuriame nebūtų įsipainiojęs J.Monsieuer. Žiniasklaidos duomenimis, dar 9-ame dešimtmetyje jis jau tiekė ginklus Iranui, kai šiitiška respublika kariavo su Iraku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius