Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 21 /10:22

Portugalijos ministru pirmininku paskirtas Luisas Montenegro

Socialdemokratų lyderis Luisas Montenegro (Luišas Montenegru) trečiadienį vakare buvo paskirtas naujuoju Portugalijos ministru pirmininku, tačiau po nedidele persvara pasiektos jo partijos pergalės parlamento rinkimuose jam teks formuoti koalicinę vyriausybę ir grumtis su stiprėjančiais kraštutiniais dešiniaisiais.
Pedro Nunes / REUTERS
Pedro Nunes / REUTERS

51-erių teisininkas ir parlamento veteranas pakeitė nuo 2015 metų valdžioje buvusį Socialistų partijos (PS) lyderį Antonio Costa (Antoniju Koštą). 

L. Montenegro vadovaujamas Demokratinis aljansas (AD) per rinkimų kampaniją žadėjo skatinti ekonomikos augimą mažindamas mokesčius, gerinti nepatikimas viešąsias sveikatos priežiūros ir švietimo paslaugas, nukentėjusias nuo mokytojų ir mokyklų darbuotojų streikų dėl darbo užmokesčio.

L. Montenegro savo naująją vyriausybę pristatys kitą trečiadienį, po susitikimo su prezidentu Marcelo Rebelo de Sousa (Marselu Rebelu de Soza) žurnalistams sakė naujai išrinktas vadovas. Darbą vyriausybė turi pradėti balandžio 2 dieną. 

L. Montenegro ir M. Rebelo de Sousos susitikimu baigėsi naujojo ministro pirmininko skyrimo procesas.

Kovo 10 dieną vykusiuose rinkimuose AD įveikė iki šiol valdžiusią PS, tačiau gavo tik 79 iš 230 vietų parlamente.

Net ir turėdama nedidelės verslui palankios Liberalios iniciatyvos partijos (IL) paramą, AD vis tiek reikės prieš migrantus nusistačiusios partijos „Chega“ paramos, kad asamblėjoje užsitikrintų 116 vietų daugumą.

Stiprėja kraštutiniai dešinieji 

Pirmalaikiai rinkimai buvo surengti po to, kai lapkritį netikėtai atsistatydino 62 metų A. Costa. Tokį žingsnį jis žengė pradėjus tyrimą dėl korupcijos. Tyrimo metu buvo atlikta krata jo oficialioje rezidencijoje ir sulaikytas jo biuro vadovas. 

Rinkimuose PS užėmė antrąją vietą, surinkusi 28 proc. balsų ir gavusi 78 vietas parlamente.

Labiausiai savo pozicijas pagerino ir 50 vietų gavo „Chega“, įtvirtindama savo pozicijas Portugalijos politinėje arenoje. Prieš dvejus metus vykusių rinkimų metu „Chega“ buvo laimėjusi tik 12 vietų parlamente.

Tačiau L. Montenegro atmetė galimybę sudaryti koaliciją su „Chega“, sakydamas, kad ketina formuoti mažumos vyriausybę.

„Chega“ lyderis Andre Ventura (Andrė Ventura) šią savaitę perspėjo dėl politinio nestabilumo, jei AD ir toliau nepritars koalicijai, ir pagrasino jai oponuoti, jei L. Montenegro atsisakys pradėti derybas.

Derybos dėl biudžeto 

Pirmasis L. Montenegro išbandymas bus rudens terminas, iki kurio reikia susitarti dėl 2025-ųjų valstybės biudžeto.

Naujasis socialistų lyderis Pedro Nuno Santosas (Pedru Nunu Santušas) pareiškė, kad jo partija susilaikys nuo centro dešiniųjų mažumos vyriausybės žlugdymo, tačiau įspėjo, kad balsuos prieš jos pirmąjį biudžetą.

P. N. Santosas antradienį pareiškė, kad yra pasirengęs balsuoti dėl biudžeto pakeitimo, kuriuo siekiama padidinti mokytojų, policijos pareigūnų, slaugytojų ir teismų tarnautojų darbo užmokestį, tačiau praktiškai neįmanoma, kad bendrai Socialistų partija balsuotų teigiamai. 

Naujoji L. Montenegro vyriausybė „bus pasmerkta deryboms, nes toks yra mažumos vyriausybių likimas“, naujienų agentūrai AFP sakė Lisabonos universiteto Socialinių mokslų instituto profesorius Antonio Costa Pinto (Antoniju Košta Pintu). 

Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad vyriausybė bus nestabili, nes „nė vienas iš veikėjų nėra suinteresuotas sukelti krizę“, pridūrė jis.

Politinės aklavietės atveju deryboms tarpininkautų prezidentas M. Rebelo de Sousa.

Kadenciją baigiantis ministras pirmininkas A. Costa nurodė, kad Portugalijos užsienio politika nesikeis.

„Netgi „Chega“, kitaip nei kraštutinių dešiniųjų partijos kitose Europos šalyse, niekada nevykdė kampanijos prieš Europos Sąjungą ir nesinaudojo euroskeptiškomis nuostatomis“, – sakė A. Costa  per savo paskutinį Europos Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje.

L. Montenegro ketvirtadienį  taip pat vyksta į Briuselį dalyvauti Europos Liaudies partijos posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius