Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portugalijos parlamentas nepritarė eutanazijos įteisinimui

Portugalijos parlamentas po įtempto balsavimo antradienį atmetė pasiūlymą įteisinti šalyje eutanaziją ir leisti žmonėms numirti padedant medikams.
Portugalijos parlamentarai nepritarė eutanazijos įteisinimui
Portugalijos parlamentarai nepritarė eutanazijos įteisinimui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valdančioji Socialistų partija pasiūlė projektą, kuriuo siekta nustatyti „specialiąsias sąlygas“, kurioms esant būtų leidžiama įvykdyti eutanaziją. Tarp tokių sąlygų buvo minimos didžiulės paciento kančios ir nepagydoma liga.

Vis dėlto antradienį per balsavimą 115 balsais prieš 110 ir keturiems parlamentarams susilaikius šiam pasiūlymui buvo nepritarta.

Kiti pasiūlymai, kuriuos buvo pasiūlę radikalusis Kairiųjų blokas, Žaliųjų partija ir partija „Žmonės, gyvūnai, gamta“, taip pat buvo atmesti.

Prieš balsavimą parlamente Lisabonos kardinolas Manuelis Clemente, Katalikų Bažnyčios Portugalijoje vadovas, paragino įstatymų leidėjus nepritarti eutanaziją įteisinančiam įstatymo projektui.

Tačiau net ir tuo atveju, jeigu parlamentas būtų patvirtinęs bent vieną iš įstatymų projektų, jį dar būtų galėjęs blokuoti veto teisę turintis prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa.

Kol kas M.Rebelo de Sousa, praktikuojantis katalikas, neišsakė savo nuomonės šiuo klausimu, nenorėdamas daryti įtakos parlamento diskusijoms.

Šalies žiniasklaidos teigimu, jis buvo pasirengęs pasinaudoti savo veto teise, jei parlamentas nedidele balsų dauguma būtų pritaręs eutanazijos įteisinimui.

Nors eutanazija Portugalijoje nėra įteisinta, viena etikos taryba pritarė pasiūlymams tam tikrais atvejais nutraukti gyvybės palaikymą ar gydymą.

„Per šį balsavimą išreikšta parlamento valia... tačiau taip pat jis parodė, kad Portugalijos visuomenėje esama plačių diskusijų“, – po balsavimo sakė Kairiojo bloko lyderė Catarina Martins.

Anksčiau šį mėnesį gretimos Ispanijos parlamento žemieji rūmai pritarė pasiūlymui peržiūrėti įstatymą dėl eutanazijos įteisinimo.

Eutanazija 2002 metais pirmiausia buvo įteisinta Belgijoje ir Nyderlanduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius