Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po sulaikymo Gibraltare paleistas Irano tanklaivis į Graikiją neplaukia, sako Atėnai

Atėnai nėra gavę Irano tanklaivio „Adrian Darya“, kurį Jungtinės Valstijos reikalauja sulaikyti dėl įtariamų sankcijų pažeidimų, prašymo leisti atplaukti į kurį nors Graikijos uostą, ketvirtadienį sakė šios šalies premjeras Kiriakas Micotakis.
Tanklaivis „Adrian Darya“
Tanklaivis „Adrian Darya“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šis laivas neplaukia Graikijos link. Negavome jo prašymo nuleisti inkarą kuriame nors Graikijos uoste“, – žurnalistams sakė Prancūzijoje viešintis premjeras.

Laivų judėjimą stebinčių tinklalapių duomenimis, „Adrian Darya“, anksčiau vadinęsis „Grace 1“, ketvirtadienį buvo Viduržemio jūroje gana toli nuo Graikijos – tarp Sardinijos ir Alžyro.

JAV Valstybės departamento atstovas antradienį sakė žurnalistams, kad Vašingtonas perspėjo Graikijos ir kitų Viduržemio regiono šalių vyriausybes, jog pagalbą Irano tanklaiviui, kuris anksčiau mėnesį išbuvo sulaikytas Gibraltaro, Amerika vertintų kaip pagalbą teroristinei organizacijai.

„Grace 1“ liepos 4-ąją buvo sulaikytas prie Gibraltaro krantų ir šios Didžiosios Britanijos valdos uoste praleido 46 dienas. Iš pradžių laivas buvo sulaikytas britų prašymu, įtariant, kad jis pažeidė Europos Sąjungos draudimą tiekti naftą Sirijai. Vėliau šis sprendimas buvo atšauktas, nes Teheranas raštu patikino, jog jo daugiau kaip 2 mln. barelių iranietiškos naftos krovinys nebuvo skirtas Sirijai.

Po to jau Jungtinės Valstijos išsiuntė Gibraltarui prašymą sulaikyti tanklaivį dėl JAV sankcijų Iranui. Visgi Gibraltaras praeitą sekmadienį atmetė prašymą, nes šiuo atveju JAV įvestos sankcijos Iranui nėra taikomos Europos Sąjungos šalyse.

Graikų pareigūnai teigė, kad šis tanklaivis yra pernelyg didelis, todėl negalėtų prisišvartuoti kuriame nors Graikijos uoste. Be to, jis negali teisėtai iškrauti savo 130 mln. dolerių (117 mln. eurų) vertės naftos krovinio ES perdirbimo gamyklose.

JAV specialusis atstovas Iranui Brianas Hookas antradienį pareiškė, kad laivų, gabenančių Irano naftą, įgulos turėtų prisiminti apie teisinę atsakomybę už tokius veiksmus.

„Jei esate jūreivis laive, gabenančiame Irano naftą, galite būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė jis.

„Perspėjome laivų įgulas nepadėti Islamo revoliucinės gvardijos korpusui eksportuoti naftos“, – pabrėžė B.Hookas.

JAV atstovas paaiškino, kad kol Iranas nenutrauks „teroristinės veiklos“, Jungtinės Valstijos kliudys jo naftos eksportui ir toliau darys maksimalų spaudimą Teheranui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius