Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Potvynių užlietoje Didžiojoje Britanijoje prognozuojama nauja audra, premjeras aiškinasi dėl savo pažado nukentėjusiems

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas trečiadienį sulaukė spaudimo pasiaiškinti, kur jis ketina gauti pinigų, kad galėtų tesėti savo pažadą negailėti lėšų nukentėjusiems nuo Angliją siaubiančio potvynio žmonėms.
Britų premjeras Davidas Cameronas
Britų premjeras Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britanijoje sausį iškritus didžiausiam kritulių kiekiui per pastaruosius 250 metų, ir lietui nesiliaujant ir vasarį, potvyniai jau kelias savaites nesitraukia iš kai kurių pietinių Anglijos rajonų, kelias pastarąsias dienas vanduo laiko apsėmęs tankiai apgyvendintus Londono priemiesčius.

Keli apsemtuose rajonuose apsilankę politikai, kuriems teko apsiauti guminiais batais, kad galėtų braidyti per vandens užlietas gatves, turėjo atlaikyti gyventojų įniršį dėl, anot jų, per vangaus vyriausybės reagavimo į šią krizę ir per mažo potvynių prevencijos priemonių finansavimo.

D.Cameronas pareiškė, kad namų ir verslų savininkai gaus iki 5 tūkst. svarų siekiančias išmokas, kurios turėtų padėti atitaisyti padarytą žalą ir įrengti užtvaras nuo būsimų potvynių

Antradienį D.Cameronas pareiškė, kad „pinigai ne problema“, teikiant pagalbą potvynio užlietuose rajonuose, tačiau premjero kritikai pastebėjo, kad toks jo pažadas prieštarauja jo vyriausybės griežto taupymo politikai, dėl kurios, siekiant sumažinti rekordinį biudžeto deficitą pastaraisiais metais buvo labai sumažintos biudžeto išlaidos.

Primindamas anksčiau trečiadienį transporto ministro Patricko McLoughlin pasakytus žodžius, kad nėra duoto „neužpildyto čekio“ potvynio išlaidoms, opozicinės leiboristų partijos lyderis Edas Milibandas paprašė D.Camerono paaiškinti, ką iš tiesų reiškia jo pažadas.

Per vyriausybės valandą parlamente E.Milibandas taip pat paklausė apie ketinimus sumažinti Aplinkosaugos agentūros, atsakingos už potvynių prevenciją ir padarinių likvidavimą, darbuotojų skaičių.

„Jeigu pinigai ne problema..., gal jis dabar įsipareigos persvarstyti tuos atleidimus?“ – paklausė E.Milibandas, išsakydamas abejonę dėl D.Camerono „didžiojo pažado“ suteikti finansinę pagalbą.

Trečiadienį pakartodamas savo pažadą D.Cameronas pateikė detalų pagalbos nukentėjusiesiems planą ir pareiškė, kad namų ir verslų savininkai gaus iki 5 tūkst. svarų siekiančias išmokas, kurios turėtų padėti atitaisyti padarytą žalą ir įrengti užtvaras nuo būsimų potvynių.

Verslas taip pat galės kreiptis dėl mokestinių lengvatų, taip pat bus sukurtas 10 mln. svarų pagalbos ūkininkams fondas.

Aplinkos apsaugos agentūra vis dar neatšaukia 16 perspėjimų dėl smarkių potvynių, o meteorologai dar perspėjo dėl trečiadienį prognozuojamo smarkaus vėjo, kurio gūsių greitis Velse ir šiaurės vakarų Anglijoje gali siekti iki 160 km per valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius