Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 04 /2020 11 05

„Požiūrių skirtumai“ trukdo ES ir JK užbaigti derybas dėl santykių po „Brexit“

Dvi savaites trukusios intensyvios Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės derybos nepadėjo pasiekti persilaužimo bandant susitarti dėl santykių po „Brexit“, o abiejų šalių vyriausieji derybininkai trečiadienį pripažino, kad vis dar esama „labai rimtų skirtumų“.
Michelis Barnier
Michelis Barnier / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie niūrus vertinimai, kuriuos socialiniame tinkle „Twitter“ atskirai pateikė Bendrijos derybininkas Michelis Barnier ir jo kolega britas Davidas Frostas, temdo viltis, kad šalims pavyks iki nustatyto galutinio termino sudaryti susitarimą.

Susitarimas turėtų būti sudarytas per šį mėnesį, kad būtų spėta jį ratifikuoti iki gruodžio galo, kai baigsis pereinamasis laikotarpis.

M.Barnier nurodė, kad vis dar esama „labai rimtų skirtumų“ trimis esminiais klausimais, kurie nuo pradžių kėlė daugiausiai nesutarimų derybose: dėl taisyklių, turinčių užtikrinti sąžiningą konkurenciją, dėl veiksmingo ginčų sprendimo mechanizmo ir dėl ES reikalavimo palikti jos žvejams prieigą prie JK vandenų.

„Tai esminės sąlygos bet kokiai ekonominei partnerystei“, – pažymėjo M.Barnier.

Jis pridūrė, kad ES „pasirengusi visiems scenarijams“, įskaitant galimybę, kad susitarimas nebus sudarytas.

ES vyriausiasis derybininkas šią žinutę tviteryje paskelbė po to, kai informavo ES šalių ambasadorius ir Europos Parlamentą apie padėtį po šią savaitę Briuselyje surengtų tiesioginių derybų su D.Frostu.

D.Frostas savo ruožtu pažymėjo, kad reikalingas sprendimas, kuris užtikrintų besąlygišką pagarbą JK suverenitetui.

Londonas tai akcentuoja nuo 2016-ųjų referendumo, kuriame britai nubalsavo už pasitraukimą iš ES. Po beveik pusšimtį metų trukusios narystės JK sausio 31-ąją oficialiai paliko Bendriją.

„Sutinku su Micheliu Barnier, kad kai kuriais esminiais klausimais vis dar esama didelių nesutarimų“, – sakė britų vyriausiasis derybininkas.

Ateinančiomis dienomis derybininkai toliau palaikys kontaktus vaizdo ryšiu, o kitą savaitę turėtų susitikti Londone naujam tiesioginių derybų ratui.

ES diplomatai patvirtino, kad derybos tebėra aklavietėje. Vienas jų sakė: „Manau, M.Barnier žinutė tviteryje pateikia labai aiškų vaizdą ir atitinka jo žinią (ES) ambasadoriams.“

Kitas diplomatas sakė: „Brexit“ derybose pastaruoju metu, regis, buvo pasiekta tam tikros pažangos. Deja, nepanašu, kad JK dėtų pakankamai pastangų išspręsti svarbiausius klausimus, tokius kaip vienodų sąlygų užtikrinimas, valdymas ir žvejyba. Atsižvelgiant į padėtį neatmestina, kad susitarimas nebus sudarytas.“

Menkas tarpusavio pasitikėjimas

Diplomatas, dalyvavęs ambasadorių pokalbyje su M.Barnier, nurodė, jog ES derybininkas „sakė matąs, kad britų pusei stinga valios.“

„Nustebau, kad jis buvo nusiteikęs taip negatyviai. Po dviejų savaičių derybų tikėjausi kažko daugiau“, – kalbėjo diplomatas.

Tarpusavio pasitikėjimas smarkiai sumenko, kai JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas rugsėjį pateikė šalies parlamentui teisės akto projektą, kuriuo norima vienašališkai panaikinti kai kurias praėjusių metų pabaigoje didelėmis pastangomis suderėto vadinamojo skyrybų susitarimo dalis.

ES jau ėmėsi teisinių veiksmų prieš JK dėl šio įstatymo projekto, kurio parlamentas dar nėra patvirtinęs.

„Negalime judėti pirmyn pasitikėdami britais, nes savo sprendimu dėl Išstojimo sutarties jie tą pasitikėjimą sugriovė“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Europos diplomatas.

Dabar ES ieško ginčų sprendimo mechanizmo, kuris leistų greitai ir, esant reikalui, vienašališkai reaguoti į bet kokius britų pažeidimus.

ES laikosi pozicijos, kad visi trys daugiausiai ginčų keliantys klausimai yra susiję tarpusavyje ir juos būtina išspręsti prieš sudarant bet kokį susitarimą dėl tolesnių santykių. Tuo tarpu Londonas nori, kad, pavyzdžiui, žvejyba būtų atskiras derybinis klausimas.

Likus tiek nedaug laiko požiūrių skirtumams įveikti „padėtis keblėja“, pripažino vienas ES diplomatas.

„Negalima sakyti, kad apskritai nejudama. Tačiau to nepakanka. Nežinome, ar bus įmanoma per savaitę ar dvi sudaryti susitarimą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius