Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prabilta apie sankcijų Aliaksandro Lukašenkos režimui atnaujinimą (papildyta 16.15)

Chuliganiškus veiksmus Minske sekmadienio vakare vykdė prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimo tarnautojai, o ne opozicija, tvirtina opozicinės Baltarusijos krikščionių demokratų partijos tarptautinė sekretorė Olga Oleinik. Tuo tarpu Lietuvos Seimo nariai prabilo, kad reikėtų atnaujinti tarptautinės bendruomenės sankcijas Baltarusijos režimo lyderiams.
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka
Anot opoziicijos, prezidento A.Lukašenkos režimas siekia sufabrikuoti bylą jo oponentams. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalies kaimynės politikė pirmadienį telefonu bendravo su spaudos konferencijos dalyviais Seime.
Anot jos, kai opozicikos kandidatai į prezidentus ir keli tūkstančiai jų rėmėjų sekmadienio vakarą susirinko Minske, Nepriklausomybės aikštėje, režimo atstovai patys išprokavo prievartą ir vandalizmą, o tuomet OMON pareigūnai pradėjo mušti kandidatus ir taikius gyventojus.

Niekas iš aktyvistų neragino susirinkusiųjų elgtis agresyviai, netgi stabdė įvairias provokacijas, kurias kėlė specialiosios tarnybos, kurios mušė žmones, taip išprovokuodamos agresiją, – pasakojo O.Oleinik.Anot O.Oleinik, opozicijos akcija buvo paskelbta iš anksto, vyko taikiai, o žmonės į ją susirinko  naudodamiesi konstitucine teise į susirinkimą. „Niekas iš aktyvistų neragino susirinkusiųjų elgtis agresyviai, netgi stabdė įvairias provokacijas, kurias kėlė specialiosios tarnybos, kurios mušė žmones, taip išprovokuodamos agresiją“, – pasakojo moteris.

Baltarusijos krikščionių demokratijų partijos atstovės teigimu, pirmadienį ryte Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos (VRM) tinklalapyje išpublikuotas pranešimas, kad dėl masinių neramumų organizavimo Minske iškelta baudžiamoji byla. Skelbiama, esą neramumų organizatoriai ir dalyviai areštuojami, taip pat pranešama, kad demonstrantai aikštėje svaidė akmenis ir ledo gabalus. „Jau tai yra melas. Be sniego, toje aikštėje nieko daugiau nebuvo, žmonės buvo visiškai beginkliai“,  – sakė opozicikos atstovė.

VRM pareiškime dar rašoma, kad aikštėje rasta daug alkoholinių gėrimų butelių ir lazdų. Pasak O.Oleinik, patys režimo pareigūnai atvežė į demonstraciją girtų žmonių, kad šie destabilizuotų situaciją. Anot jos, visi valdžios veiksmai rodo, kad baudžiamoji byla dėl masinių neramumų – sufabrikuota, nes norima iškelti baudžiamąją bylą demokratiniams kandidatams prezidento rinkimuose.

Po demonstracijų suimta dauguma alternatyvių kandidatų į prezidentus, kitų opozicijos aktyvistų. Dalis jų išvežti nežinoma kryptimi, O.Oleinik pasakojo, kad dabar protestuotojų šeimų nariai rašo pareiškimus vidaus reikalų sistemos skyriuose, nes jų giminaičiai prapuolė be žinios. Laukiama VRM reakcijos. Anot jos, vienas iš kandidatų Andrejus Sanikovas atsiuntė savo padėjėjui žinutę, kad jis šiuo metu yra KGB pastate.

O.Oleinik teigimu, pirmadienį ryte režimo pareigūnai šturmavo jos partijos būstinę, išnešė aparatūrą ir dokumentus.

(Papildyta 16.15 val.) Prabilo apie sankcijas režimui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė per savo atstovą spaudai pirmadienį pareiškė nepritarianti „neproporcingiems“ Baltarusijos jėgos struktūrų veiksmams prieš demonstrantus. Lietuva esą laukia, kol baigsis konsultacijos su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos  partneriais dėl rinkimų rezultatų ir jų tarptautinio vertinimo.

Šalies užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad sekmadienio įvykiai Baltarusijoje kelia nerimą Lietuvai. „Ypač nerimą kelia brutalūs Baltarusijos jėgos struktūrų veiksmai opozicijos kandidatų į prezidentus, nepriklausomos žiniasklaidos atstovų, opozicijos aktyvistų atžvilgiu, jų suėmimai, kratos demokratinės opozicijos atstovų namuose ir biuruose“, – rašoma ministerijos pranešime.

Norėčiau išreikšti viltį, kad tie aukščiausi mūsų šalies pareigūnai, kurie labai mėgsta po Baltarusiją važinėti kas dviračiais, kas limuzinais, taip, kaip jie reaguodavo į pseudodemokratijos apraiškas Baltarusijoje, taip operatyviai, entuziastingai, principingai... Į tai, kas įvyko vakar, aš tikiuosi, kad bus ne mažiau objektyvi, principinga ir tikrai apgalvota reakcija, – kalbėjo A.Mazuronis.Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mantas Adomėnas, pirmadienį dalyvavęs spaudos konferencijoje su O.Oleinik, kalbėjo, kad „nekyla klausimų, ar jėgos panaudojimas buvo neproporcingas“. „Iš tiesų reikėtų klausti apie jėgos naudojimo tikslus. Aš labai aiškiai matau schemą, kad išprovokavus riaušes, patiems jas sukėlus, opozicines partijas būtų galima apkaltinti prievartos naudojimu, kvietimu imtis prievartos ir jas uždaryti. Kaip girdėjome, jau prasidėjo kratos partijų būstinėse, kaip būdą sustiprėjusį opozicinių demokratinių jėgų judėjimą vėl ilgam ištremti į politinio lauko pakraščius, sunaikinti tai, ką per pastaruosius keletą metų Baltarusijos visuomenei buvo pavykę pasiekti“,  –  sakė parlamentaras. 

Pasak M.Adomėno, reikia svarstyti galimybę atnaujinti Baltarusijos režimui taikytas tarptautines sankcijas, kurios buvo įšaldytos, kai A.Lukašenka ėmė flirtuoti su Vakarais.

Lietuvos parlamentaro teigimu, įsitikinus, kad prievartos naudojimas prieš beginklius baltarusius sekmadienį iš tiesų buvo išprovokuotas pačios A.Lukašenkos administracijos siekiant sustiprinti politinę priespaudą opozicijai, „labai aiškus veikimo būdas būtų Europos Sąjungos formatu reikalauti dabar suspenduotų sankcijų taikymo atnaujinimo“.

Kitas frakcijos narys Paulius Saudargas tvirtino, jog apie jėgos proporcingumą „jau vėlu kalbėti“.
„Kaip demokratinėje valstybėje galima kalbėti apie jėgos naudojimo prieš taikius žmones  proporcingą ar neproporcingą?“  – klausė jis.

„Man šiandien galbūt karštosiomis atrodo, kad Lietuva turėtų siekti ne tik sau, bet ir Europai, ir pasauliui įrodyti, kad tai, kas įvyko šiomis dienomis Minske, nėra demokratinės valstybės reakcija. Tam turi būti atitinkamos demokratinio pasaulio reakcijos ir sankcijos“, – kalbėjo konservatorius-krikdemas.

Prezidento rinkimus Baltarusijoje stebėjęs „tvarkietis“ Andrius Mazuronis ragino Lietuvos vadovus, visų pirma D.Grybauskaitę ir premjerą Andrių Kubilių užimti griežtesnę poziciją dėl A.Lukašenkos režimo veiksmų.

„Norėčiau išreikšti viltį, kad tie aukščiausi mūsų šalies pareigūnai, kurie labai mėgsta po Baltarusiją važinėti kas dviračiais, kas limuzinais, taip, kaip jie reaguodavo į pseudodemokratijos apraiškas Baltarusijoje, taip operatyviai, entuziastingai, principingai... Į tai, kas įvyko vakar, aš tikiuosi, kad bus ne mažiau objektyvi, principinga ir tikrai apgalvota reakcija“, – kalbėjo Seimo narys.  
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius