-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praeityje artimas V.Putino draugas atskleidė, koks Rusijos prezidentas yra iš tikrųjų

Praeityje artimas Vladimiro Putino draugas ir bendradarbis Sergejus Pugačiovas žurnalui „Time“ atskleidė naujų Rusijos prezidento gyvenimo detalių. Jis papasakojo, kaip vyko pirmasis prezidentu išrinkto V.Putino susitikimas su verslo atstovais Josifo Stalino vasarnamyje.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kremliaus nemalonę užsitraukęs oligarchas šiuo metu gyvena Londone ir pranašauja, kad V.Putinas demokratiniu keliu iš savo posto nesitrauks. Jis pateikia pavyzdžių, koks neprognozuojamas gali būti šis žmogus, ir primena: „Jis gauna viską, ko užsinori. Ir nesvarbu, ar tai jam patikusios verslo bendrovės, ar kaimyninės valstybės teritorijos dalis.“

Gyvena šia diena

Ant jo stalo visada buvo aštriai nudrožtų pieštukų, keli švarūs popieriaus lapai ir laikraščiai. Niekada nemačiau jokių dokumentų, nors tuo metu kiti buvo užsivertę dokumentais. V.Putinas buvo labai tylus, retai dalyvaudavo susitikimuose, dažniausiai sėdėdavo savo kabinete ir žiūrėdavo televizorių.

„V.Putinas nėra iš tų žmonių, kurie linkę nuodugniai planuoti. Jis gyvena šia diena“, – sako verslininkas Sergejus Pugačiovas.

„Forbes“ skaičiavimu, S.Pugačiovo turtas vienu metu viršijo 2 mlrd. dolerių. Jis buvo vadinamas „Kremliaus bankininku“. Šiuo metu Londone gyvenantis rusas V.Putiną pažinojo dar šiam dirbant Sankt Peterburgo merijoje. Jie išliko gerais draugais V.Putinui persikėlus dirbti į Maskvą.

1992 m., netrukus po Sovietų Sąjungos žlugimo, S.Pugačiovas įkūrė Tarptautinį industrinį banką („Mežprombank“). Jis greitai suartėjo su Kremliaus funkcionieriais ir 1996 m. padėjo Borisui Jelcinui prezidento rinkimų kampanijoje. Dirbdamas patarėju jis  pirmą kartą sutiko V.Putiną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas 1991 metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas 1991 metais

„Ant jo stalo visada buvo aštriai nudrožtų pieštukų, keli švarūs popieriaus lapai ir laikraščiai. Niekada nemačiau jokių dokumentų, nors tuo metu kiti buvo užsivertę dokumentais. V.Putinas buvo labai tylus, retai dalyvaudavo susitikimuose, dažniausiai sėdėdavo savo kabinete ir žiūrėdavo televizorių. Jam televizorius labai patiko“, – pasakojo S.Pugačiovas.

Jis teigė tuo metu nepastebėjęs jokių V.Putino ambicijų: „Jis nesidalijo savo planais, tikrai netaikė į prezidento postą. Esu tikras, kad apie tai jam net mintis nebuvo šmėstelėjusi.“

Nuotaikos žmogus

Buvo laikas, kai aš su V.Putinu kalbėdavausi kiekvieną dieną, bet niekada nebuvo galima suprasti, ką jis galvoja. Jis buvo tarytum juoda dėžė, į kurios vidų pažvelgti labai sunku. Vis dėlto, jeigu tada manęs būtų kas nors paklausęs, ar įmanoma, kad įvykiai taip pasisuktų, būčiau atsakęs neigiamai.

2008 m. „Forbes“ turtingiausių planetos žmonių sąraše S.Pugačiovas užėmė 605 vietą. Jam priklausė laivų statykla Sankt Peterburge, prabangos prekių parduotuvės, daug nekilnojamojo turto. Jis statė prestižinį viešbutį Maskvoje, buvo senatoriumi Federacijos Taryboje.

S.Pugačiovo verslo imperija pradėjo byrėti 2010 m., kai Kremliaus klano atstovai ėmė periminėti jo bendroves. 2011 m. jis buvo priverstas emigruoti į Jungtinę Karalystę. Netrukus Londono teismas areštavo jo sąskaitas, remdamasis Rusijos prokurorų prašymu. S.Pugačiovas buvo apkaltintas „Mežprombank“ lėšų vagyste. Buvęs oligarchas teigia, kad taip V.Putino režimas bando su juo susidoroti.

S.Pugačiovas prisimena, kad V.Putinas yra nuotaikos žmogus, o ji jam gali dažnai keistis. Jis gyvena viena diena. Pašnekovas prisiminė, kaip vyko prabangaus viešbučio statyba Maskvoje. V.Putinas entuziastingai rėmė šį projektą ir net pats nubraižė vieno iš kambarių planą, tačiau vėliau netikėtai statybas nutraukė. Kremliaus apsaugininkai S.Pugačiovo darbuotojams neleido pasiimti net kompiuterių, o viešbutis nebaigtas iki šiol.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Toks jo elgesys yra tipiškas. Buvo laikas, kai aš su V.Putinu kalbėdavausi kiekvieną dieną, bet niekada nebuvo galima suprasti, ką jis galvoja. Jis buvo tarytum juodoji dėžė, į kurios vidų pažvelgti labai sunku. Vis dėlto, jeigu tada manęs būtų kas nors paklausęs, ar įmanoma, kad įvykiai taip pasisuktų, būčiau atsakęs neigiamai“, – kalbėjo verslininkas.

Autoritetas – J.Stalinas

Kur mes rinksimės, sužinojau tik likus dviem valandoms iki susitikimo pradžios. Man paskambino V.Putinas ir pasakė, kad susitikimui išrinko mažiau formalią vietą nei Kremlius – Josifo Stalino vasarnamį. Tai buvo labai simboliška.

S.Pugačiovas teigė, kad buvo dvi priežastys, kodėl Kremlius 2000 m. B.Jelcino įpėdiniu pasirinko V.Putiną. Pirmiausia, nebuvo kitų kandidatūrų. Beveik visi apleido įtaką praradusį ir rimtų sveikatos problemų dėl nesaikingo alkoholio vartojimo turintį B.Jelciną. Antra, V.Putinas buvo siejamas su prabangų gyvenimo būdą mėgusiu savo vadovu Anatolijumi Sobčiaku. Buvęs Sankt Peterburgo meras garsėjo kaip demokratas ir reformatorius.

Putino karjeros šuolis buvo siurprizas stambiems Rusijos verslo banginiams. Juos gąsdino V.Putino praeitis KGB. S.Pugačiovas įtikino V.Putiną 2000 m. iš karto po jo išrinkimo surengti pirmąjį susitikimą su verslo atstovais. Po ilgų dvejonių V.Putinas sutiko, tačiau nurodė, kad susitikimo vietą jis parinks pats.

„Kur mes rinksimės, sužinojau tik likus dviem valandoms iki susitikimo pradžios. Man paskambino V.Putinas ir pasakė, kad susitikimui išrinko mažiau formalią vietą nei Kremlius – Josifo Stalino vasarnamį. Tai buvo labai simboliška“, – kalbėjo pašnekovas.

Kuncevo rajone esantis vasarnamis beveik nepasikeitė nuo 1953 m., kai mirė J.Stalinas. S.Pugačiovo teigimu, V.Putinas iki tol J.Stalino vasarnamyje nebuvo, todėl vieta buvo pasirinkta tik dėl jos simbolinės prasmės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Santykiams su prezidentu palaikyti buvo pasirinktas naftos magnatas Romanas Abramovičius, tačiau jam su V.Putinu kalbėtis sekėsi sunkiai. „Pasibaigus susitikimui R.Abramovičiaus paklausiau, ar jis nenorėjo nieko paprašyti naujojo prezidento. Oligarchas atsakė: „Jis yra KGB agentas. Jis mus pasikvietė į J.Stalino vasarnamį. Ko aš jo galiu prašyti? Pakaks, kad jis mums leistų ramiai gyventi.“ Tai buvo pranašiški žodžiai“, – kalbėjo S.Pugačiovas.

Gauna viską

Jeigu jie ko nors nori, jie tai gauna. Ir nesvarbu, ar tai būtų mano laivų statykla, ar dalis Ukrainos teritorijos.

Per 15 metų V.Putinas susilpnino arba į savo rankas perėmė visas institucijas, kurios galėjo jam kelti grėsmę: politines partijas, žiniasklaidą, teismus, valstybės tarnybą, jėgos struktūras. Iš darbo buvo atleisti visi B.Jelcino aplinkos žmonės. Dabar V.Putiną supą jo jaunystės draugai iš Sankt Peterburgo arba iš KGB.

„Jeigu jie ko nors nori, jie tai gauna. Ir nesvarbu, ar tai būtų mano laivų statykla, ar dalis Ukrainos teritorijos“, – sakė pašnekovas.

Rusijos ekonominės problemos V.Putinui nerūpi. Pasak S.Pugačiovo, jis nesupranta ekonomikos ir jam ji nepatinka. Tai sausi skaičiai, kuriuos labai nuobodu skaityti. V.Putinui patinka geros naujienos, tačiau ji pats nesugeba giliau pažvelgti į procesus. Artimas V.Putino aplinkos ratas tai supranta, todėl Rusijos prezidentui pateikiama iškreipta informacija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški teroristai plėšo Ukrainos vėliavą Donecke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški teroristai plėšo Ukrainos vėliavą Donecke

„Akivaizdu, kad V.Putinas neketina išvykti į atogrąžų salą, kur galėtų leisti pinigus apie nieką negalvodamas. Be Rusijos ir valdžios jis savo gyvenimo neįsivaizduoja“, – teigė S.Pugačiovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius