Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praha rengiasi Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimui

Dėl ketvirtadienį Prahoje rengiamo Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimo perspektyvų ir tikslų kyla rimtų klausimų, taip pat ir dėl to, ar galimybė suburti senąjį žemyną Rusijos agresijos akivaizdoje nėra tik tuščios šnekos.
Praha
Praha / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono sumanytas vienos dienos susitikimas suburs 27 Europos Sąjungos lyderius, įskaitant ir platesnę kaimynystę – Didžiąją Britaniją, Turkiją ir Ukrainą.

Briuselis šią iniciatyvą vadina neįkainojama „platforma politikos koordinavimui“ tarp 44 pakviestų šalių.

Tačiau tarp kai kurių dalyvių yra gilių nesutarimų ir netgi atvirų konfliktų, taip pat vyrauja skeptiškumas, esą vienos dienos renginys tebus proga lyderiams papulti į nuotraukas bei antraštes.

Rusija į susitikimą nebuvo pakviesta, bet jai bus skirta daug dėmesio, nes daugiausiai bus koncentruojamasi į ekonomiką ir nesaugumą, sukeltą karo, kaimyninėje provakarietiškoje Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris šiuo metu prižiūri šalies kontrpuolimą prieš Maskvos pajėgas, prie susitikimo prisijungs vaizdo ryšiu iš Kyjivo. Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis dalyvaus derybose vietoje prezidento.

„Siekiame kartu suburti visus lyderius lygiomis teisėmis ir skatinti politinį dialogą bei bendradarbiavimą bendrais ir svarbiais klausimais, kad dirbtume dėl visos Europos stiprinimo, saugumo, stabilumo ir gerovės“ – kvietime rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

Istorinėje Prahos pilyje taip pat susirinks Albanijos, Armėnijos, Azerbaidžano, Bosnijos ir Hercegovinos, Sakartvelo, Islandijos, Kosovo, Lichtenšteino, Moldovos, Juodkalnijos, Šiaurės Makedonijos, Norvegijos, Serbijos ir Šveicarijos lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius