Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pranašo Muhammado karikatūrų autorius pasmerkė Floridos bažnyčios planus sudeginti Koraną

Danų karikatūrininkas, kuris 2006 metais sukėlė įtūžį pasaulio musulmonams, nupiešęs pranašą Muhammadą su bomba turbane, ketvirtadienį pareiškė, kad vienos JAV bažnyčios planai sudeginti Koraną peržengia ribą.
Karikatūristas Kurtas Westergaardas
Karikatūristas Kurtas Westergaardas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Satyra – tai provokacija. Picasso nutapė Gernikos miestą, kai jį (1937 metais) sugriovė vokiečių bombonešiai“, – Kurtas Westergaardas sakė dienraščiui „Die Welt“ Vokietijoje.

„Provokacija gali vesti į apmąstymus, nušvitimą, žinojimą. Šis atvejis (Korano deginimas) tikrai ne toks“, – sakė 75 metų dailininkas.

K.Westergaardo karikatūra, vaizduojanti pranašą Muhammadą, kurio turbane pūpso bomba su uždegtu dagčiu, buvo viena iš 12, kurias 2005 metais išspausdino vienas Danijos laikraštis. Dėl šių piešinių kitais metais kilo audringi musulmonų protestai, taip pat buvo grasinama susidoroti su jų autoriumi.

Trečiadienio vakarą netoli Berlyno esančiame Potsdamo mieste K.Westergaardui buvo įteikta kasmet vykstančios tarptautinės žiniasklaidos konferencijos „M100 Sanssouci Colloquium“ premija, o per šią ceremoniją Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasakė svarbią kalbą.

A.Merkel sprendimą dalyvauti šiame renginyje kritikavo Vokietijos centrinė musulmonų taryba(ZMD), o dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ jį vadino didele rizika. Tačiau kanclerė išreiškė palaikymą prieštaringai vertinamam dailininkui.

Nuolat saugumas policijos saugomas K.Westergaardas „tėra vienas iš daugelio karikatūrininkų Europoje. Europa yra vieta, kurioje karikatūrininkams leidžiama taip piešti“, pabrėžė A.Merkel.

Kaip rašo dienraštis „Bild“, kanclerės sprendimas dalyvauti premijos teikimo ceremonijoje buvo jos „drąsiausias pasirodymas“.

Dienraštis „Tagesspiegel“ nurodė, kad A.Merkel sprendimas buvo „rizikingas“, tačiau deramas.

K.Westergaardas sakė, kad šis apdovanojimas yra iki šiol jo pelnytas „didžiausias pripažinimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius