-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzai rengia antrą visuotinį streiką dėl pensinio amžiaus didinimo (nuotraukos)

Prancūzų protestuotojai, kurie viliasi, kad visuomenės spaudimas privers Vyriausybę atsisakyti ketinimo pailginti pensinį amžių, rengia jau antrą visuotinę protesto akciją rugsėjį, kurios metu visoje šalyje dėl streikų veikiausiai smarkiai sutriks visuomeninio transporto judėjimas, oro susisiekimas, taip pat nedirbs mokymo įstaigos.
Sausakimša metro stotis Paryžiuje
Sausakimša metro stotis Paryžiuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinės geležinkelių kompanijos SNCF darbininkai streiką pradėjo trečiadienio vakarą, 17 val. Grinvičo (20 val. Lietuvos) laiku, o ketvirtadienį jų pavyzdžiu turi pasekti kitų sektorių darbuotojai.

Profsąjungos tikisi, kad šįkart streike dalyvaus ir į gatves išeis dar daugiau žmonių nei tądien, kai mažiausiai 1,1 mln. žmonių dalyvavo proteste prieš prezidento Nicolas Sarkozy planą vėlinti pensinį amžių, kad būtų išgelbėta deficito slegiama pensijų sistema.

Ketvirtadienį visoje šalyje numatyta daugiau nei 230 protesto eitynių.

Šie streikai laikomi rimtu išbandymu konservatoriui N.Sarkozy. Prezidentas leido suprasti esąs pasirengęs nedidelėms nuolaidoms, tačiau pabrėžė neketinantis nusileisti dėl esminių plano nuostatų: pensinis amžius bus padidintas nuo 60 iki 62 metų, o visais pensinio amžiaus pranašumais bus galima naudotis ne nuo 65, kaip dabar, o nuo 67 metų.

Pasak Vyriausybės, dabar, kai gimstamumo bumo karta pasiekė pensinį amžių ir ilgėja vidutinė gyvenimo trukmė, būtina didinti pensinį amžių, nes priešingu atveju pensijų sistema gali žlugti iki 2018 metų.

Geležinkelių operatorė SNCF paskelbė, kad streiko metu nekursuos kas antras greitasis traukinys, taip pat pusė tarpmiestinių traukinių.

Streikas paveikė net Paryžiaus operą – per vieną spektaklį „Garnier“ rūmuose atlikėjai vaidins su kostiumais, bet be dekoracijų. Tuo tarpu Bastilijos operos teatro salėje nedegs šviesos.

Tikimasi, kad „Eurostar“ traukinių eismas į Londoną nebus paveiktas, taip pat neturėtų smarkiai sutrikti „Thalys“ traukinių eismas iš Belgijos – manoma, kad kursuos devyni iš dešimties traukinių.

Nepavydėtinoje padėtyje atsidurs daug žmonių, pasirinkusių keliones lėktuvais, nes prognozuojami rimti oro eismo sutrikimai.

Civilinės aviacijos administracija pranešė, kad į pietus nuo sostinės esančiame Orli oro uoste veikiausiai bus atšaukta pusė skrydžių, o iš pagrindinio Charles'io de Gaulle'io oro uosto Paryžiuje pakils tik 40 proc. lėktuvų.

Kiti Prancūzijos oro uostai taip pat dirbs mažesniu pajėgumu, nes oro dispečeriai prisideda prie streikininkų judėjimo.

Pagrindinės mokytojų profesinės sąjungos pranešė, kad į klases neateis mažiausiai kas antras mokytojas.

Streikas paveikė net Paryžiaus operą. Trečiadienį buvo pranešta, kad per vieną spektaklį „Garnier“ rūmuose atlikėjai vaidins su kostiumais, bet be dekoracijų. Tuo tarpu Bastilijos operos teatro salėje nedegs šviesos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius