Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūziją apėmė streikai ir protestai prieš pensijų reformą

Prancūzijoje protestuodami prieš siūlomą pensijų reformą ketvirtadienį demonstracijose dalyvavo daugiau kaip milijonas žmonių, kai kurie demonstrantai Paryžiuje susirėmė su policija, o streikai sutrikdė viešojo transporto, mokyklų ir didžiosios dalies valstybės tarnybos darbą.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad prieš šalies prezidento Emmanuelio Macrono planą ilginti pensinį amžių protestuoti buvo susirinkę 1,2 mln. žmonių, iš jų 80 tūkstančių – Paryžiuje.

Tuo metu kraštutinių kairiųjų pažiūrų profesinė sąjunga CGT teigė, kad visoje Prancūzijoje protestavo daugiau nei du milijonai žmonių, o vien sostinėje – 400 tūkstančių.

Kita protesto akcija planuojama sausio 31 dieną.

Pasak įvykio vietoje buvusių naujienų agentūros AFP žurnalistų, kai kurie demonstrantai Paryžiaus Bastilijos rajone į policiją mėtė butelius, šiukšliadėžes ir dūmines granatas. Pareigūnai atsakė ašarinėmis dujomis ir puolė vaikyti neramumų kėlėjus.

Vakare, eitynėms baigiantis, didžiulėje Nacijos aikštėje Paryžiaus rytuose jaunų protestuotojų grupės taip pat susirėmė su saugumo pajėgomis, padegė kelis dviračius ir nuniokojo autobusų stoteles.

Policija pranešė, kad dėl kaltinimų ginklų naudojimu ar smurtu buvo suimti 44 žmonės, daugiausia iš vienos radikalios grupės, kurios nariai dėvėjo kaukes, šalmus ir juodus drabužius.

Pareigūnams pavyko atskirti grupę, kurioje buvo apie tūkstantis žmonių, nuo pagrindinės demonstracijos, sakė policija.

Pasak valdžios institucijų, taip pat septyniolika asmenų buvo suimta Lione, kur protestavo 23 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę E.Macrono vyriausybės pristatytuose pakeitimuose daugumai žmonių pensinis amžius būtų padidintas nuo 62 iki 64 metų. Be to, būtų padidintas įmokų stažas, reikalingas visai pensijai gauti.

„Mirti darbe“

Prancūzijos profesinės sąjungos paragino masiškai protestuoti – pirmą kartą nuo tada, kai prieš 12 metų pensinis amžius šalyje buvo padidintas nuo 60 iki 62 metų.

Anksčiau policija teigė, kad visoje Prancūzijoje buvo numačiusi 550–750 tūkst. protestuotojų, įskaitant iki 80 tūkst. sostinėje.

E.Macronas, kalbėdamas iš Prancūzijos ir Ispanijos viršūnių susitikimo Barselonoje, gynė tai, ką pavadino „sąžininga ir atsakinga reforma“.

Tačiau demonstrantai su tuo nesutiko. 43-ejų Hamidou, kuris prisijungė prie protesto akcijos Paryžiaus centre, pareiškė: „Macronas nori, kad mes mirtume dirbdami.“

„Mes keliamės labai anksti. Kai kurie kolegos keliasi 3 val. ryto. Dirbti iki 64 metų yra per daug“, – teigė jis.

Vyriausybė apskaičiavo, kad iki vidurdienio streikavo beveik kas trečias viešojo sektoriaus darbuotojas.

Protestai nusidriekė net iki Prancūzijos Polinezijos – valdžios institucijų teigimu, sostinėje Papeetėje pasipriešinti siūlomiems pakeitimams susirinko apie 800 žmonių.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad maždaug du trečdaliai prancūzų nepritaria pensinio amžiaus ilginimui. Svarbu paminėti, kad tai norima įgyvendinti esant didelei infliacijai ir šaliai vis dar atsigaunant nuo COVID-19 pandemijos ekonominių padarinių.

VIDEO: Prancūzija protestuoja dėl pensijų: „Mokytis, dirbti ir ilsėtis, o ne mirti darbe!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius