Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija ir Vokietija – prieš naujas sankcijas Rusijai?

Įtakingo Vokietijos dienraščio „Die Welt“ teigimu, Berlynas ir Paryžius trečiadienį Briuselyje per ES šalių diplomatų susitikimą pasisakė prieš dabar galiojančių sankcijų Rusijai, kuri sekmadienį užpuolė ir perėmė tris Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus Kerčės sąsiauryje, išplėtimą.
Mitingas prie Rusijos ambasados dėl įvykio Kerčės sąsiauryje
Mitingas prie Rusijos ambasados dėl įvykio Kerčės sąsiauryje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Anot leidinio šaltinių, nors Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Austrijos ir dar kelių šalių atstovai kalba apie galimybę skelbti naujas sankcijas vėl agresiją parodžiusiai Rusijai, vokiečiai ir prancūzai tokių priemonių imtis nelinkę.

Vokietijos ir Prancūzijos diplomatų teigimu, esą svarbesni veiksmai, kurie „didintų pasitikėjimą“, o tarp tokių sankcijos nepatenka.

Vietoj to diplomatai siūlo suteikti svarbesnį tarpininkės vaidmenį Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai (ESBO), kurios pareigūnai esą galėtų deeskaluoti situaciją. ESBO misija jau kuris laikas dirba konflikto zonoje Rytų Ukrainoje.

Krymą 2014 metais aneksavusi Rusija sekmadienį neįleido trijų Ukrainos laivų per Kerčės sąsiaurį į Azovo jūrą. Laivai buvo apšaudyti ir perimti, o 24 jūreiviai – sulaikyti. Jiems teisme skirtas 2 mėnesių ikiteisminis areštas ir gali grėsti dar 6 metai nelaisvės.

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos jūreivių teismas Simferopolio teisme
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos jūreivių teismas Simferopolio teisme

Ukrainos ambasadorius Berlyne Andrijus Melnykas paragino Vokietiją ir visus Vakarus paskelbti naujas itin plačias sankcijas Rusijai. Pareiškęs, kad „Vokietija turi parodyti Putinui jo vietą“, jis pridūrė, kad vokiečiai galėtų atsiųsti karo laivų prie Azovo.

ES dar gali nuspręsti skelbti išplėstas sankcijas Rusijai, tačiau diplomatijoje, ypač derinamoje 28 šalių atstovų, procesai užtrunka. Bendrijai pirmininkaujanti Austrija užsiminė, kad sankcijų klausimas galėtų būti svarstomas kitą mėnesį.

Kita vertus, trečiadienį laukiamoje ES deklaracijoje dėl situacijos Kerčės sąsiauryje, anot Laisvės radijo korespondento Briuselyje Rikardo Jozwiako, neturėtų būti nei konkretaus raginimo skelbti sankcijas, nei bendro Rusijos agresijos pasmerkimo.

Tuo metu JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris trečiadienį pareiškė, kad Vašingtonas neturi jokių priežasčių abejoti Kijevo informacija, kad jo karinių jūrų pajėgų laivai veikė pagal tarptautines jūrų laivybos taisykles, kai buvo apšaudyti ir perimti Rusijos pakrančių sargybos.

K.Volkeris žurnalistams Berlyne sakė, kad Ukrainos laivai jau buvo pasukę plaukti atgal į Odesą, „kai Rusijos laivai juos pradėjo persekioti ir užpuolė.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurtas Volkeris

Jis pridūrė, kad „jėgos panaudojimui per šį scenarijų nėra jokio suvokiamo pateisinimo, kokį galėtume įsivaizduoti.“

Ukrainos tarnybos paskelbė, anot jų, tikslias koordinates, kur buvo apšaudyti jos laivai. Šie duomenys rodo, kad laivai buvo tarptautiniuose vandenyse.

K.Volkeris sakė neturįs nepriklausomo JAV įvertinimo, bet pridūrė, kad „Ukrainos pateikti duomenys yra gana aiškūs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius