Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija pradeda deportuoti čigonus į Rumuniją

Ketvirtadienį Prancūzijos valdžia pradeda deportuoti iš šalies čigonus, gyvenančius stovyklose, neteisėtai pastatytose po visą šalį.
Čigonų taboras prie Lurdo
Čigonų taboras prie Lurdo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, ketvirtadienį 79 čigonai, kurie sutiko savo noru palikti Prancūziją, gaus po 300 eurų (1 036 litus) ir bus išsiųsti į tėvynę Rumuniją.

Manoma, kad iki rugpjūčio pabaigos iš šalies bus išsiųsti apie 700 nelegalių čigonų stovyklų gyventojų.

Policijai padedant jau nugriauta apie 50 stovyklų, o jų gyventojai perkelti į laikinąsias prieglaudas. Per kelis ateinančius mėnesius valdžia ketina uždaryti iš viso 300 neteisėtų gyvenviečių.

Prancūzijoje gyvena šimtai tūkstančių čigonų – dauguma jų įsikūrė šioje šalyje prieš daug metų ir tapo visuomenės dalimi.Vyriausybė tvirtina, kad stovyklose „vykta prekyba žmonėmis, yra pasibaisėtinos gyvenimo sąlygos, išnaudojami vaikai, verčiant juos elgetauti, klesti prostitucija ir nusikalstamumas“.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy patvirtino čigonų stovyklų gyventojų deportavimo planą po liepą Grenoblio mieste šalies pietuose vykusių čigonų bendruomenės narių ir policininkų susirėmimų.

Sprendimą dėl deportacijos griežtai kritikuoja žmogaus teisių gynimo organizacijos. Jos tvirtina, kad valdžia mėgina atkreipti dėmesį į čigonų gyvenviečių problemą, siekdama užsitikrinti dešiniųjų rinkėjų paramą.

Rumunijos užsienio reikalų ministras Teodoras Baconschis taip pat išreiškė susirūpinimą dėl deportavimo.

„Man kelia susirūpinimą populizmo ir ksenofobijos apraiškų vykstant ekonomikos krizei pavojus“, – sakė Rumunijos URM vadovas interviu Prancūzijos radijui.

Ministras taip pat prisidėjo prie anksčiau Europos Sąjungos (ES) atstovų išreikštų vilčių, kad deportacija bus atlikta teisėtai.

Tuo tarpu Prancūzijos valdžia primygtinai teigia, kad čigonų grąžinimas į tėvynę „visiškai atitinka Europos taisykles ir nepažeidžia ES šalių piliečių teisės į judėjimo laisvę, įtvirtintų atitinkamų susitarimų“.

Prancūzijos URM oficialusis atstovas Bernard'as Valero žurnalistams pareiškė, kad ES direktyvos „tiesiai leidžia įvesti judėjimo teisės apribojimus atvejais, susijusiais su viešąja tvarka, visuomenės saugumu bei visuomenės sveikata“.

N.Sarkozy priešininkai teigia, kad šia kampanija prieš čigonus jis mėgina atitraukti rinkėjų dėmesį nuo liepos pradžioje įsiplieskusio nelegalaus jo rinkimų kampanijos finansavimo skandalo, kuris susilpnino prezidento politines pozicijas ir nusmukdė populiarumą iki rekordiškai žemo lygio.

Prancūzijoje gyvena šimtai tūkstančių čigonų – dauguma jų įsikūrė šioje šalyje prieš daug metų ir tapo visuomenės dalimi. Tačiau pastaruoju laiku į Prancūziją taip pat atvyko nemažai emigrantų čigonų iš Rumunijos bei Bulgarijos.

Kadangi šios šalys priklauso Europos Sąjungai, tokiems migrantams nereikia įvažiavimo vizų, tačiau norint likti Prancūzijoje ilgą laiką būtina gauti leidimą dirbti arba gyventi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius