-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija pripažino Sirijos opoziciją ir persvarstys nuostatą dėl ginklų

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as antradienį paskelbė, kad Paryžius naujai susiformavusią Sirijos opoziciją pripažino vienintele šios konflikto draskomos šalies liaudies atstove, ir sakė, kad atėjo laikas iš naujo svarstyti, ar sukilėliams reiktų duoti ginklų.
Francois Hollande'as
Francois Hollande'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Skelbiu, kad Prancūzija pripažįsta Sirijos nacionalinę koaliciją vienintele Sirijos liaudies atstove ir, tuo pačiu, būsima laikinąja demokratinės Sirijos vyriausybe“, – per spaudos konferenciją sakė F.Hollande'as.

Prancūzija, nuolatinė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narė, yra pirmoji Vakarų valstybė, oficialiai pripažinusi šią plačiai atstovaujamą opozicijos koaliciją, kuri buvo suformuota šį sekmadienį Dohoje, po metų ir aštuonių mėnesių nuo to laiko, kai Sirijoje prasidėjo sukilimas.

F.Hollande'as taip pat sakė, kad ginklų tiekimą opozicijai, kuriam iki šiol nepritarė Prancūzija ir kitos didžiosios galios, reikės persvarstyti.

„Šis klausimas būtinai turės būti persvarstytas ne tik Prancūzijoje, bet (ir) visose (kitose) šalyse, kurios pripažins šią vyriausybę“, – sakė jis.

Naująją opozicijos koaliciją taip pat jau yra pripažinusios šešios Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos narės.

Tačiau Didžioji Britanija yra sakiusi, jog nori matyti daugiau įrodymų, kad opozicijos koalicija turi tvirtą paramą pačioje Sirijoje, ir tik paskui oficialiai pripažins ją iš esmės vyriausybe tremtyje.

Jungtinės Valstijos išreiškė paramą koalicijai ir sakė, kad dirbs su ja, jai siekiant nuversti Basharo al Assado režimą.

Įvairios į koaliciją susibūrusios grupės sekmadienį susitarė suvienyti savo kovines pajėgas į darinį, vadovaujamą aukščiausiosios karinės tarybos, be to, įsteigė nacionalinę teismų komisiją sukilėlių Sirijoje valdomoms teritorijoms.

Opozicinės jėgos planuoja suformuoti laikinąją vyriausybę, kai tik koalicija bus plačiai pripažinta tarptautiniu lygiu.

Naująją Sirijos opozicijos koaliciją JAV laiko teisėta atstove

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, kad naujai įkurta Sirijos opozicijos Nacionalinė koalicija yra „teisėta (šios šalies) žmonių atstovė“, tačiau nepripažino jos vyriausybe tremtyje.

„Dabar turime struktūrą, kuri gali ruoštis politiniam perėjimui, tačiau ... dar laukiame, kada ji įkurs techninius komitetus, kurie leistų mums užtikrinti, kad mūsų pagalba pasiekia reikiamas vietas“, – sakė JAV Valstybės departamento atstovo pavaduotojas Markas Toneris.

„Manome, kad tai yra teisėta Sirijos žmonių atstovė; kad ji atspindi Sirijos žmones ... įvairias Sirijos žmonių grupes“, – jis sakė žurnalistams.

Įvairios jėgos, dalyvaujančios Sirijos koalicijoje, sekmadienį susitarė suvienyti savo kovines pajėgas, vadovaujant aukščiausiajai karinei tarybai, taip pat įkurti teisėsaugos komitetus sukilėlių užimtose Sirijos teritorijose.

Šis žingsnis po derybų Dohoje buvo žengtas, kai Vašingtonas paragino Sirijos nacionalinę tarybą (SNT) išplėsti savo narių sudėtį, aiškindamas, kad ji atstovauja ne visoms jėgoms, siekiančioms nuversti prezidento Basharo al Assado režimą.

„Aišku, tikimės palaikyti nacionalinę koaliciją, kai jis brėš kursą į kruvino Al Assado valdymo pabaigą ir žymės, kaip tikime, taikios ir demokratinės ateities Sirijos žmonėms pradžią“, – pabrėžė M.Toneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius