Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzija ruošiasi blogiausiam olimpinių žaidynių scenarijui: kariai šturmavo pastatą

Likus trims mėnesiams iki vasaros olimpiados Paryžiuje, organizatoriai rūpinasi ne tik šventiniu deglu ar olimpiečių priėmimu. Trečiadienį elitinė prancūzų taktinė grupė atliko įkaitų išlaisvinimo pratybas. Sostinės pakraštyje 50 specialiųjų operacijų karių šturmavo apleistą pastatą, demonstruodami pasirengimą pačiam blogiausiam olimpinių žaidynių scenarijui, praneša „Reuters“.

Gegužės 8 dieną, dešimtys chaki uniformomis vilkinčių vyrų juodu šarvuotu sunkvežimiu atvyko į apleistą teritoriją Paryžiuje ir sprogstamuoju ginklu išdaužė vieno pastato antro aukšto langą.

Nors tai tik pratybos, Prancūzijos nacionalinės žandarmerijos padalinys, (Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale, GIGN) imitavo galimą užpuolimo scenarijų, kurio metu tektų išlaisvinti pagrobtus įkaitus.

Uniformuoti pareigūnai išvalė stiklo šukes, įlindo pro žiojėjančią skylę pastate ir ieškojo laikomų įkaitų, kuriuos imitavo jaunesnieji žandarmerijos pareigūnai.

VIDEO: Paryžiaus pareigūnai treniruojasi blogiausiam olimpiados scenarijui

Paskatino ankstesni išpuoliai

GIGN yra vienas iš elitinių Prancūzijos taktinių padalinių, įkurtų po 1972 m. Miuncheno olimpinių žaidynių žudynių, kai per palestiniečių kovotojų grupuotės išpuolį žuvo 11 izraeliečių.

Prieš 50 metų įkurtas karinis padalinys atsakingas ne tik už įkaitų išlaisvinimą, bet ir kitas antiteroristines operacijas, pavojingus reidus.

Pratybos Paryžiuje surengtos ruošiantis liepos 26-rugpjūčio 11 dienomis vyksiančioms olimpinėms žaidynėms. Anot GIGN vado Ghislano Rety, šiuo metu komanda yra pasirengusi.

„Būtų nesąžininga sakyti, kad rizikos nėra, tačiau ji kiek įmanoma sumažinta“, – sakė jis.

G.Rety pripažino, kad yra tam tikra asimetrija tarp spec. būrio atsiradimo istorijos ir olimpinės misijos, tačiau išreiškė viltį, kad šios pajėgos galės švęsti savo jubiliejų ir nebus pašauktos į kovą.

Paryžiuje nuo 2015 m. islamistų išpuolių, per kuriuos žuvo 130 žmonių ir dar šimtai buvo sužeisti, buvo paskelbta aukšto lygio parengtis. Vis dėlto, olimpinės žaidynės, ypač atidarymo ceremonija, yra beprecedentis saugumo iššūkis.

Sportininkus baržose lydės pareigūnai

Ceremoniją, kurią nuo upės krantų stebės 300 tūkst. žmonių, o dar milijonai stebės per televiziją, numatoma rengti Senos upės atkarpoje.

Karas Ukrainoje ir Gazoje apsunkino olimpiados saugumo planavimą, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas net svarstė galimybę atsisakyti atidarymo ceremonijos prie upės ir grįžti prie atsarginių planų.

GIGN vadovo teigimu, kiekvienoje sportininkus gabenančioje baržoje bus du pareigūnai. Tačiau jie vilkės civiliais drabužiais, kad nekeltų nerimo žiūrovams. Pačiai atidarymo ceremonijai bus skirta 350 GIGN pareigūnų.

Šauliai budės ant pastatų stogų, besidriekiančių palei Senos upę, taip pat bus dislokuotos pajėgos miesto gatvėse. Iš viso per žaidynes Paryžių saugos apie 50 tūkst. prancūzų policininkų ir karių, jiems padės keli tūkstančiai užsienio saugumo pareigūnų.

„Tai malonus iššūkis“

GIGN grupė, kuri paprastai per dieną vykdo aštuonias operacijas visoje Prancūzijoje ir kitose pasaulio šalyse, olimpinėms žaidynėms ruošėsi maždaug 18 mėnesių. Anot GIGN vado, pagrindiniu sunkumu tapo koordinavimas su kitomis Prancūzijos pajėgomis ir užsienio delegacijomis.

„Bet mes mėgstame komplikacijas, – sakė G.Rety. – Tai malonus iššūkis.“

Pratyboms baigiantis, ant pastato viršaus nusileido užmaskuotas sraigtasparnis ir pakėlė GIGN pareigūnus, prisitvirtinusius prie virvės.

Pakilus virš Paryžiaus priemiesčių, pareigūnai vienas po kito buvo nuleisti atgal į štabą automobilių stovėjimo aikštelėje, tikintis, kad scenarijaus realybėje pakartoti neteks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius