Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prancūzija ruošiasi patikrinimams Eurotunelyje, jei nebūtų pasiektas „Brexit“ susitarimas

Prancūzija skubiai ruošiasi galimam Didžiosios Britanijos atsiskyrimui nuo Europos Sąjungos be sutarties, taip pat patikrinimams abi šalis jungiančiame tunelyje, antradienį perspėjo prancūzų Europos reikalų ministrė Nathalie Loiseau.
Eurotunelis
Eurotunelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak ministrės, Paryžius „yra pasiryžęs turėti gerą sutartį“ su Britanija dėl jos pasitraukimo iš ES, tačiau taip pat ruošiasi Jungtinės Karalystės išstojimui „be sutarties“.

„Brexit“ deryboms atsidūrus aklavietėje, britų premjerė Theresa May trečiadienį Briuselyje kreipsis į kitus ES šalių vadovus viršūnių susitikime, kuris laikomas paskutine galimybe laiku susitarti dėl kovo pabaigoje įvyksiančių „skyrybų“ sutarties projekto.

Europos ministrai yra linkę pabrėžti, kad nori toliau siekti sutarties su Londonu, tačiau Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko kvietime ES lyderiams atvykti į susitikimą rašoma, kad JK pasitraukimo „be sutarties“ scenarijus yra „labiau tikėtinas nei kada nors anksčiau“.

Anot N.Loiseau, „visos galimybės yra svarstomos“, Prancūzija kuria įstatymų priėmimo skubos tvarka mechanizmą, kuris padėtų išvengti chaoso „skyrybų“ be sutarties atveju.

„Mes esame pasiruošę visiems scenarijams, įskaitant sutarties nebuvimo“, – sakė ji, atvykusi į ES ministrų susitikimą Liuksemburge.

„Prieš kelias dienas aš (ministrų) kabinetui pateikiau planą, kurį paruošiau su užsienio reikalų ministru, leisiantį mums priiminėti dekretus, siekiant imtis visų būtinų priemonių sutarties nebuvimo atveju“, – kalbėjo ministrė.

Patikrinimai Eurotunelyje

Pasak jos, šios priemonės palies prancūzus Britanijoje ir britus Prancūzijoje ir yra susijusios su Eurotuneliu, kuriuo kasdien pervežama daug keleivių ir krovinių.

„Akivaizdu, kad tarp šių (priemonių) bus viskas, kas susiję su Eurotuneliu – patikrinimai, kurie gali būti būtini, jeigu nebus sutarties“, – kalbėjo ji.

Pirmadienį Th.May pripažino, kad esama „nesutarimų“ dėl Šiaurės Airijos ir ES priklausančios Airijos sausumos sienos, tačiau patikino, kad „Brexit“ susitarimas yra „pasiekiamas“.

Londonas ir Briuselis nori išvengti muitinės patikrinimų šalia šios sienos, tačiau tai sunkiai suderinama su Britanijos sprendimu trauktis iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

Paskutiniame ES vyriausiojo derybininko Michelio Barnier ir Jungtinės Karalystės „Brexit“ sekretoriaus Dominico Raabo susitikime sekmadienį nepavykus pasiekti proveržio, pradėta abejoti, kad susitarimas apskritai bus pasiektas šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius