TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzija smerkia naująjį imperializmą Ramiojo vandenyno regione

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, ketvirtadienį lankydamasis Ramiojo vandenyno regione, pasmerkė naująjį imperializmą ir įspėjo apie grėsmę mažesnių valstybių suverenumui.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ramiojo vandenyno regione, ypač Okeanijoje, kuriasi naujas imperializmas ir galios logika, kelianti grėsmę kelių valstybių – mažiausių, dažnai trapiausių – suverenitetui“, – sakė jis Vanuatu.

E.Macronas, pirmą kartą apsilankęs nepriklausomoje Ramiojo vandenyno regiono valstybėje, siekė pabrėžti Prancūzijos svarbą regione, kuriame Kinija ir Jungtinės Valstijos varžosi dėl karinės, ekonominės ir diplomatinės įtakos.

„Mūsų strategija Indijos ir Ramiojo vandenynų regione visų pirma yra per partnerystę ginti visų regiono valstybių, pasirengusių su mumis bendradarbiauti, nepriklausomybę ir suverenumą“, – sakė E.Macronas.

Azijos ir Ramiojo vandenyno regione gyvena 1,6 mln. Prancūzijos piliečių septyniose užjūrio teritorijose, įskaitant Naująją Kaledoniją ir Prancūzijos Polineziją, bei išskirtinę ekonominę zoną, kurios plotas – devyni milijonai kvadratinių kilometrų.

Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms stengiantis pasipriešinti didėjančiai Kinijos įtakai regione, Prancūzija pasiūlė alternatyvą, pristatydama planus didinti pagalbą ir skatinti vystymąsi, siekiant kovoti su stichinėmis nelaimėmis, sakė prezidento patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius