Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prancūzija smerkia Turkijos puolimą prieš Siriją ir ragina rengti JT Saugumo Tarybos posėdį

Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly sekmadienį paspaudė Turkiją nutraukti puolimą prieš kurdų sukarintas pajėgas, kovojančias Sirijoje, tvirtindama, kad pastarosios pajėgos yra pagrindinės sąjungininkės kovoje su terorizmu šioje karo draskomoje šalyje.
„Al Nusros fronto“ kovotojai Sirijoje
„Al Nusros fronto“ kovotojai Sirijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Ši kova ... turi būti sustabdyta“, – sakė F.Parly televizijai „France 3“ ir dar pažymėjo, kad dabartinis turkų puolimas gali „atgrasinti kurdų pajėgas, kurios dabar yra su džihadistais Sirijoje kovojančios tarptautinės koalicijos pusėje“.

Prancūzija taip pat paragino sušaukti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl „humanitarinių grėsmių“, Sirijoje aktyvėjant kovos veiksmams, sekmadienį lankydamasis Alžyre pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yvesas Le Drianas.

„Štai kodėl mes sušaukėme Saugumo Tarybos posėdį, kad būtų įvertintos visos humanitarinės grėsmės, kurios yra labai rimtos“, – vakarinių Viduržemio jūros šalių atstovų susitikimo kuluaruose sakė ministras.

Turkijos pajėgos šeštadienį pradėjo vykdyti operaciją, kurios tikslas yra išstumti kurdų kovotojus iš šiaurinio Sirijos anklavo Afrino.

J.-Y.Le Drianas sekmadienio rytą telefonu kalbėjosi su Turkijos kolega, pranešė jo biuras.

Prancūzijos ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad apsuptoje sukilėlių tvirtovėje prie Damasko, Rytų Gutoje, yra įstrigę dešimtys tūkstančių sirų. Šią savaitę šią teritoriją smarkiai bombardavo Sirijos režimo pajėgos.

Prancūzijos ministras taip pat kalbėjo ir apie dešimtis tūkstančių žmonių, kurie priversti bėgti iš savo namų dėl kovų tarp Rusijos remiamų pajėgų ir džihadistų šiaurės vakarų Idlibo provincijoje.

J.-Y.Le Drianas paragino nedelsiant nutraukti kovas ir suteikti galimybę atvežti humanitarinės pagalbos.

Idlibas ir Rytų Guta buvo dvi iš keturių „deeskalacijos zonų“, dėl kurių pernai sutarė sukilėlius remianti Turkija ir Sirijos valdžią remiantys Iranas ir Rusija.

„Labai svarbu, kad viskas būtų padaryta siekiant kaip galima greičiau įgyvendinti paliaubas, kad pagaliau būtų galima pereiti prie politinio sprendimo“, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras.

Nuo konflikto Sirijoje pradžios šalyje žuvo daugiau nei 340 tūkst. žmonių, milijonai liko be namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius