Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 15 /21:24

Teroro ataka Nicoje: su islamistais siejamas tunisietis pražudė 84 žmones, dar daugiau nei 200 sužeistų

Liepos 14-osios vakaras nuo 1789 m. Prancūzijoje buvo šventė. Kalėjimu paverstos Bastilijos tvirtovės paėmimo diena tapo pergale prieš tironiją. Prancūzija ir jos ambasados visame pasaulyje šventė ir šį ketvirtadienio vakarą. Prancūzijos ambasados svečiai kėlė taures ir Vilniuje. Tačiau vėlų vakarą linksmybes nutraukė siaubas. Prancūzijos kurorte Nicoje, per patį linksmybių įkarštį, į minią žmonių rėžėsi teroristo vairuojamas sunkvežimis. Jis 2 kilometrus promenadoje traiškė žmones, specialiai joje važiuodamas zigzagais, o užpuolikas dar šaudė į minią iš automatų. Žuvo mažiausiai 84 žmonės. Beveik neabejojama, kad tai teroristinis išpuolis.

Svarbiausios žinios

  • Per Bastilijos dienos šventę Nicoje į minią rėžėsi sunkvežimis; į žmones taip pat buvo šaudoma;
  • Žuvo mažiausiai 84 žmonės, dar 205 sužeisti, 25 būklė – kritiška;
  • Sunkvežimio vairuotoją nušovė pareigūnai. Aiškinamasi, ar jis veikė vienas;
  • Sunkvežimį vairavo 31-erių tunisiečių kilmės Nicos gyventojas Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelas;
  • Sunkvežimyje rasta ir neaktyvi granata bei netikrų ginklų;

Papildyta 21.24 val. Sieja su islamistais

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas teigia, kad Nicos išpuolio vykdytojas vienaip ar kitaip yra susijęs su islamistų organizacijomis. Premjeras taip pat teigė, kad siekiant išvengti šio išpuolio, pareigūnai nepadarė jokių klaidų.

Tuo tarpu BBC primena, kad šis išpuolis yra ketvirtasis Prancūzijos istorijoje, kurio metu su transporto priemone atakuoti žmonės. Tačiau pastarasis pats skaudžiausias.

Papildyta 20.15 val. Anksčiau buvo baustas

Prancūzijos teisingumo ministras nurodė, kad vyras Bastilijos paėmimo dieną vairavęs Nicoje sunkvežimį, kuriuo buvo nužudyti 84 žmonės, buvo padaręs nežymų nusikaltimą, bet nieko panašaus į ketvirtadienio vakaro siautėjimą.

Prancūzijos teisingumo ministras Jeanas-Jacques'as Urvoasas sakė žurnalistams Paryžiuje, kad Prancūzijos ir Tuniso pilietis Mohamedas Lahouaiejas-Bouhlelis buvo „kai kurių procedūrų centre, bet teistas tik dėl vieno incidento“ anksčiau šiais metais – susipykęs su kitu vairuotoju, metė į jį medinį padėklą.

Pasak ministro, M.Lahouaiejas-Bouhlelis buvo lygtinai nuteistas dėl to, kad anksčiau niekad nebuvo teistas. Jis privalėjo kartą per savaitę lankytis Nicos policijos nuovadoje. Jis griežtai laikėsi šių įpareigojimų, pridūrė J.-J.Urvoasas.

Prokuratūra anksčiau penktadienį taip pat nurodė, kad M.Lahouaiejas-Bouhlelis buvo visiškai nežinomas žvalgybos tarnyboms.

Jis buvo „visiškai nežinomas žvalgybos tarnyboms ir niekada nerodė radikalizavimo ženklų“, sakė prokuroras Francois Molinsas.

Papildyta 19.35 val. Atsakomybės dar neprisiėmė

Šeštadienį ryte susidariusią situaciją žada aptarti šalies Saugumo taryba. Pirmadienį Briuselyje kovą su terorizmu planuoja aptari ES užsienio reikalų ministrai.

Dėl išpuolio atsakomybės dar neprisiėmė nei viena teroristinė organizacija. Tačiau, pasak Prancūzijos prokuroro, šis išpuolis turi džihadizmo bruožų.

Papildyta 19.14 val. Auga sužeistųjų skaičus

Prancūzijos prokurorai pranešė, kad per išpuolį Nicoje buvo sužeisti 202 žmonės, iš kurių 25 yra prijungti prie gyvybę palaikančių aparatų ir 52 asmenų būklė yra kritinė.

Prokuroras Francois Molinsas penktadienį pranešė, kad žuvusiųjų skaičius išlieka nepakitęs – per išpuolį žuvo 84 žmonės.

Papildyta 18.42 val.

BBC skelbia, kad sunkvežimis buvo išsinuomotas liepos 11 dieną, o grąžintas turėjo būti 13 dieną. Jo viduje rasta du Kalašnikovo automatai, granata. Anksčiau buvo skelbta, kad šie ginklai – netikri.

Vilkikas svėrė 19 tonų. Jo viduje taip pat buvo mobilus telefonas, vairuotojo pažymėjimas ir vairuotojo banko duomenys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulis gedi kruvino išpuolio Nicoje aukų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulis gedi kruvino išpuolio Nicoje aukų

Papildyta 17.42 val. Išpuolio vykdytojas turėjo psichologinių problemų

„Le Monde“ paskelbė daugiau informacijos apie išpuolio vykdytoją Mohameda Lahouaiej Bouhlelą.

Pasak portalo, neseniai jis buvo suimtas, kuomet žmonėms grasino šaunamuoju ginklu. Teigiama, kad jis praeityje yra turėjęs psichologinių problemų. Dėl to pareigūnai atsargiai vertina teiginį, kad jis yra teroristas, o šis išpuolis – teroristinis aktas. Daugiau apie išpuolio vykdytoją skaitykite čia.

Papildyta 17.17 val. Sužeisti 188 žmonės

Oficialiai paskelbta, kad per išpuolį sužeisti 188 žmonės. 48 iš jų yra sunkios būklės, 25 – reanimacijoje.

Prancūzijos prezidentas anksčiau per spaudos konferenciją sakė, kad apie 50 žmonių balansuoja ties gyvenimo ir mirties slenksčiu. Skelbiama, kad dešimt žuvusių yra vaikai arba paaugliai.

Papildyta 17.13 val. Sulaikyta ir apklausta užpuoliko žmona

Prancūzijos teisėsauga skelbia, jog buvo sulaikyta ir apklausta įtariamo teroristo žmona.

Papildyta 16.55 val. Lenkijos vidaus reikalų ministras apkaltino multikultūralizmą

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas dėl išpuolių Nicoje kaltina multikultūrizmo verybes ir politinį korektiškumą, kuriuos propaguoja tokie Europos Sąjungos lyderiai kaip užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

Dešiniųjų vyriausybės vidaus reikalų ministras M.Blaszczakas pareiškė, kad „mes turime atsisakyti politinio korektiškumo ir vadinti daiktus tikraisiais vardais, o ne lieti ašaras kaip Mogherini ir organizuoti eisenas, kurios nieko neišsprendžia. Pareigūnai turi užtikrinti savo piliečių saugumą“.

Interviu „Polsat News“ jis sakė, kad išpuolis Nicoje yra daugybės metų „multikultūrizmo politikos ir politinio korektiškumo pasekmė. Taip viskas baigiasi“.

„Mes neturime tokių problemų. Mes neturime rajonų, kuriuose galiotų kiti nei Lenkijos įstatymai. Mes neturime zonų, į kurias nepatektų policija“, – sakė ministras, kuris taip pat pagyrė savo „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partiją už tai, kad ji laikosi tvirtos pozicijos prieš migrantų priėmimą.

Papildyta 16.40 val. Sulaukta 7500 skambučių

Siekiant greičiau gyventojams suteikti informaciją apie išpuolio aukas, sukurta speciali telefono linija, kuria susisiekę žmonės gali gauti informaciją apie artimuosius ir sužeistus šeimos narius.

Prancūzijos žiniasklaida skelbia, kad nuo telefono linijos atidarymo jau sulaukta daugiau nei 7500 skambučių.

Papildyta 16.36 val. 50 aukų balansuoja ties mirties slenksčiu

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as Nicoje patvirtino, kad per išpuolį žuvo 84 žmonės. Pasak jo, 50 sužeistų žmonių balansuoja ties gyvenimo ir mirties slenksčiu. Apie aukas plačiau skaitykite čia.

Papildyta 15.46 val. Oro uosto tinklalapyje skelbiama, kad lėktuvai leidžiasi ir kyla numatytu grafiku. Pranešta, kad oro uosto darbas nėra sutrikdytas, nepaisant kruvino išpuolio.

Papildyta 15 val. Prancūzijos žiniasklaida skelbia, jog evakuotas Nicos oro uostas. Po valandos policija leido keleiviams pasiimti bagažą.

Papildyta 14.45 val. Rastas ir nukenksmintas sprogmuo

Prancūzijos policija skelbia netoli įtariamo teroristo gyvenamosios vietos radusi sprogmenį, kuris buvo detonuotas.

Papildyta 14.39 val. Popiežius Pranciškus smerkia žudikišką beprotystę

Penktadienio ryte t. Federico Lombardi iš Vatikano spaudos salės paskelbė, kad popiežius Pranciškus informuotas apie ataką Nicoje, užjaučia aukas ir smerkia smurtą.

„Šią naktį su didžiausiu susirūpinimu stebėjome baisias naujienas iš Nicos. Popiežiaus Pranciškaus prašymu perduodame savo buvimą šalia ir solidarumą aukų ir visos prancūzų tautos kančioje tą dieną, kuri turėjo būti itin šventiška. Griežčiausiu būdu smerkiame kiekvieną žudikiškos beprotystės, neapykantos, terorizmo išraišką, kiekvieną pasikėsinimą į taiką“, – sakoma pareiškimo tekste.

14.38 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir ministras pirmininkas Manuelis Vallsas atskrido į Nicą.

Vos atvykę Prancūzijos lyderiai pozavo su vidaus reikalų ministru Bernard'u Cazeneuve'u oro uoste, demonstruodami solidarumą.

Visi trys politikai ten dar susitiko su saugumo pareigūnais. B.Cazeneuve'as, pasak kurio, „mes kariaujame su teroristais“, pirmasis atvyko į žudynių vietą, kurioje žuvo mažiausiai 84 žmonės.

Papildyta 14.01 val. Lietuvoje terorizmo grėsmių situacija nepakitusi, duomenų apie planuojamus teroro išpuolius nėra, teigia Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis.

Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis nekito nuo 2015 metų – penkių lygių skalėje šiuo metu nustatytas antrasis, t.y žemas grėsmės lygis.

13.28 val. Žuvo 2, o sužaloti dešimtys vaikų

Per ataką Nicoje, kai užpuolikas nukreipė sunkvežimį į žmonių minią, buvo mirtinai sužaloti mažiausiai du vaikai, o dar maždaug 50 vaikų buvo sužeisti ir yra gydomi ligoninėje.

Du vaikai mirė per operacijas pediatrijos ligoninėje netoli tos vietos, kur ketvirtadienį vakare buvo įvykdyta ataka, o kiti vaikai „kovoja su mirtimi“, sakė vienas ligoninės pareigūnas. Gydoma dar maždaug 50 vaikų.

Papildyta 12.44 val. Prancūzijos senatorė Vilniuje: žudynės Nicoje – išpuolis prieš šalies vertybes

Masinės žudynės Nicoje yra išpuolis prieš Prancūzijos vertybes, sako penktadienį Vilniuje viešinti Prancūzijos Senato atstovė Helene Conway-Mouret.

Kartu ji teigė, kad Prancūzija net ir po išpuolių turi pasipriešinti teroristų siekiams įbauginti visuomenę ir toliau gyventi „įprastu ritmu“.

„Išpuoliai kavinėse, koncertų salėje ir dabar – tiesiog lauke, žmonėms stebint fejerverkus labai svarbią mums dieną – tai buvo valstybės diena, Liepos 14-oji – simbolizuojančią, už ką kovojame: už laisvę, lygybę, brolybę. Tai ir buvo užpulta šiandien, mes taip jaučiamės“, – pridūrė H.Conway-Mouret.

12:31 val. Paaiškėjo teroristo tapatybė

Paaiškėjo teroristo tapatybė. Tai Prancūzijoje gyvenęs 31 metų tunisietis Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelas. Teigiama, kad jis jau buvo žinomas policijai dėl nusikalstamų veikų, tačiau į Prancūzijos žvalgybos akiratį nebuvo patekęs.

12.17 val. Tarp žuvusiųjų – du amerikiečiai?

Pranešama, kad tarp žuvusiųjų, nepatvirtintais duomenimis, yra du amerikiečiai iš Teksaso: Seanas Copelandas ir jo sūnus Brodie. Kol kas jokių oficialių pranešimų apie žuvusiųjų tapatybes nėra. Neskelbiama ir užpuoliko tapatybė.

11.44 val. Musulmonų hierarchas ir Persijos įlankos regiono šalių lyderiai smerkia ataką Nicoje

Vienas svarbiausių Egipto dvasininkų Shawki Allamas pasmerkė užpuoliką kaip „ekstremistą, einantį velnio pėdomis“.

„Islamas niekada neragino lieti kraujo, – sakoma Sh.Allamo pareiškime. – Žmonės, kurie vykdo tokius atgrasius nusikaltimus, yra šios žemės pagedėliai ir seka Šėtono pėdomis, jie yra prakeikti šiame ir kitame gyvenime.“

Šešios Persijos įlankos regiono arabų valstybės paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame sakoma, kad jos griežtai smerkia teroristinį aktą Nicoje.

Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) užsienio reikalų ministras šeichas Abdullah bin Zayedas al Nahyanas sakė: „Šis šlykštus teroristinis nusikaltimas reikalauja visų ryžtingai ir be dvejonių dirbti kovojant su terorizmu, su visomis jo formomis ir pasireiškimais.“

11.40 val. Oficialiai nustatyta tapatybė

Vyro, kuris sunkvežimiu traiškė šventusius žmones, tapatybė buvo oficialiai nustatyta. Teroristinį išpuolį įvykdęs vyras – 31 metų Prancūzijos ir Tuniso pilietis, kurio dokumentai buvo rasti sunkvežimyje po atakos prieš žmones, susirinkusius pasižiūrėti fejerverkų, švenčiant Bastilijos paėmimo dieną.

11.34 val. Paskelbtas trijų dienų gedulas

Prancūzijos premjeras paskelbė trijų dienų gedulą šalyje – liepos 16–18 d.

Vyriausybės vadovas Manuelis Vallsas taip pat sakė žurnalistams, kad jo kabinetas nori iki spalio pratęsti nepaprastąją padėtį,paskelbtą po lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje.

Kalbėdamas po nepaprastojo vyriausybės posėdžio, M.Vallsas sakė, kad nacionalinis gedulas prasidės šeštadienį. M.Vallsas ir prezidentas Francois Hollande'as išvyks į Nicą vėliau penktadienį.

10.48 val. Neaiškūs motyvai

Sunkvežimio, traiškiusio žmones, vairuotojo motyvai kol kas neaiškūs. Taip pat skelbiama, kad „Islamo valstybė“ neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį.

10.35 val. Angela Merkel: stovime kartu su Prancūzija

Vokietija „stovi kartu su Prancūzija kovoje su terorizmu“, penktadienį sakė kanclerė Angela Merkel, po to, kai užpuoliko į minią nukreiptas sunkvežimis Nicos kurorte mirtinai sužalojo daugiau kaip 80 žmonių.

„Mes visi patyrę šoką“, – sakė A.Merkel dviejų dienų Azijos ir Europos viršūnių susitikimo ASEM Mongolijoje užkulisiuose.

Ji pridūrė, kad žodžiais sunku išreikšti, ką jaučia Prancūzijos sąjungininkai.

10.34 val. Dalia Grybauskaitė: mes – su Prancūzija

Išpuolis Nicoje yra nusikaltimas žmoniškumui, kuris bus smerkiamas per amžius, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Scanpix“ nuotr./Dalia Grybauskaitė
„Scanpix“ nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Teroro išpuolis Nicoje – tai nusikaltimas žmoniškumui, kuris nepateisinamas ir per amžius bus smerkiamas. Joks įtūžęs teroras neišgąsdins tautos, kuri sugebėjo per amžius kovoti ir išsikovojo savo laisvę, lygybę, brolybę. Kaip tik tą dieną Prancūzija ir buvo užpulta. Todėl mūsų visų širdys su Prancūzijos žmonėmis. Suprantame, gedime ir palaikome“, – Prezidentūros išplatintame įraše sako šalies vadovė.

G.Landsbergis: nejaučiu gailesčio Francois Hollande'ui

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis savo „Facebook“ paskyroje pareiškė, kad po šios nakties pragaro vartai – pralaužti.

Kaip vienas laisvojo pasaulio lyderių bent kol kas jis neatliko savo pareigos.

„Kruvinoji Bastilijos ėmimo šventė skelbia paprastą tiesą – Prancūzija pralaimi. Ir tai yra siaubinga žinia Prancūzijos ir Europos žmonėms. Tai reiškia, kad praėjus pusei metų po sustiprintų kovos priemonių, teroristai toliau netrukdomai veikia – planuoja atakas, įsigyja ginklus, gamina sprogmenis ir sėkmingai rengia kruvinus aktus“, – rašė jis.

G.Landsbergis pridūrė, kad jam atrodo, jog iš tiesų jokia kova su tikrosiomis fanatiško smurto priežastimis nevyksta, o tai ir yra teroristų pergalė.

„Užjaučiu žuvusiųjų šeimas. Gailiuosi sužeistųjų ir išgąsdintųjų. Bet nejaučiu gailesčio Francois Hollande'ui. Kaip vienas laisvojo pasaulio lyderių bent kol kas jis neatliko savo pareigos. Jis leido pralaužti pragaro vartus. Ir bent kol kas jo atsakomybė yra juos uždaryti“, – teigė politikas.

9.54 val. Tebeguli kūnai

Skelbiama, kad penktadienio rytą promenadoje tebeguli uždengti žuvusiųjų kūnai. Teritorija yra aptverta. Įvykio vietoje dirba 70 teismo medicinos ekspertų.

9.13 val. Sunkvežimyje buvo vienas, vienas iš žuvusiųjų – PAF direktoriaus pavaduotojas

Teroristinę ataką įvykdęs sunkvežimio vairuotojas jame buvo vienas. Nėra aišku, ar jis turėjo bendrininkų.

Portalas lefigaro.fr praneša, kad Prancūzijos specialiosios oro ir sienų policijos (PAF) direktoriaus pavaduotojas yra vienas iš žuvusiųjų.

Sunkvežimis išnuomotas prieš kelias dienas

Taip pat skelbiama, kad sunkvežimis, kurie traiškyti žmonės, buvo išnuomotas vos prieš kelias dienas, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi šaltiniu policijoje.

8.34 val. Daugėja aukų

Toliau auga aukų skaičius. Naujausiais duomenimis, žuvo 84 žmonės, praneša naujienų agentūra AFP. Dar 18 žmonių būklė kritinė.

„Scanpix“/AP nuotr./Rytas po išpuolio Nicoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rytas po išpuolio Nicoje

Pasirodė pirmoji informacija apie nukentėjusiųjų tautybes. Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop patvirtino, kad tarp sužeistųjų yra trys australai. Jie buvo sužeisti bėgantys iš išpuolio vietos.

8.17 val. Vaikų laukia sudėtingos operacijos

Per išpuolį nukentėjo ir vaikai. Vienos Nicos ligoninių atstovas Laurence'as Marie naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad „daugybė vaikų šiuo metu čia ruošiami sudėtingoms operacijoms“.

Penktadienio rytą promenadoje – daugybė žmonių. Pastarieji ieško dingusiais laikomų artimųjų.

7.48 val. Neaktyvi granata ir netikri ginklai

Pranešama, kad šaltinių, artimų tyrimui, teigimu, 19 tonų sunkvežimyje buvo rasta neaktyvi granata ir keletas netikrų ginklų.

7.45 val. Oficialių duomenų apie nukentėjusius lietuvius nėra

Lietuvos užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per išpuolį Prancūzijos kurorte Nicoje, kur į minią įsirėžė sunkvežimis, būtų nukentėję lietuviai.

„Neturime oficialių duomenų, kad būtų nukentėję ar žuvę Lietuvos piliečiai“, – BNS penktadienio rytą pranešė užsienio reikalų ministro atstovas Kęstutis Vaškelevičius. Lietuvių liudijimus apie teroristinį išpuolį Nicoje rasite ČIA.

7.41 val. Jau žinomas policijai

Prancūzijos televizija BFM pranešė, kad teroristinį išpuolį Nicą įvykdęs sunkvežimio vairuotojas jau pažįstamas policijai, tačiau ne dėl sąsajų su terorizmu. Pareigūnams jis buvo įkliuvęs dėl vagysčių ir smurto.

7.37 val. „Niekada nemačiau tokio chaoso, isterijos ir teroro“

Liudininkai portalui theguardian.com pasakojo, kaip tėvai „permetinėjo“ savo vaikus per tvoras, kad šie būtų saugūs, kai promenadoje kilo panika.

Vienas amerikiečių-palestiniečių rašytojas Smali Khalidi tuo metu Nicoje lankė savo seserį. Leidiniui jis prisipažino: „Niekada anksčiau nesu matęs tokio chaoso, isterijos ir teroro.“

VIDEO: Po išpuolio Nicos gatvėse siaubo ir panikos apimti žmonės bėgo

7.18 val. Teroristas šaudė iš pistoleto

Teroristas, įvykdęs kruviną išpuolį Nicoje, prieš tai, kai jį nukovė pareigūnai, šaudė iš pistoleto. Naujienų agentūra AFP praneša, kad jis keletą kartų iššovė, o tuomet buvo nukautas.

7.01 val. Po išpuolio Nicoje tėvai ieško aštuonių mėnesių kūdikio

Po išpuolio Nicoje tėvai socialiniame tinkle „Facebook“ kreipėsi, prašydami padėti surasti jų aštuonių mėnesių kūdikį. Pastarasis dingo esą tada, kai po išpuolio kilo panika.

05.53 val. Abiejų kandidatų į JAV prezidentus reakcijos

Ataką pakomentavo abu kandidatai į JAV prezidentus – demokratė Hillary Clinton ir respublikonams rinkimuose atstovaujantis milijardierius Donaldas Trumpas. Abu jie kalbėjo apie karą su teroristais, tiesa, retorika skyrėsi.

D.Trumpas, kuris penktadienį turėjo paskelbti savo kandidatą į viceprezidentus, bet atidėjo pranešimą dėl išpuolio Nicoje, leido suprasti, kad išrinktas prezidentu bandytų gauti Kongreso leidimą formaliai paskelbti karą ir nusiųstų sausumos pajėgas į konflikto zoną.

D.Trumpas nekonkretizavo, kur toji konflikto zona, tačiau reikia manyti, kad omenyje jis turėjo Iraką ir Siriją, kur siautėja vadinamosios „Islamo valstybės“ džihadistai.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Tikrai taip, – paklaustas, ar siektų gauti Kongreso leidimą kariniams veiksmams, atsakė D.Trumpas. – Tai yra karas. Tai karas iš visų pusių. Jei atvirai, tai karas, o reikalą turime su žmonėmis be uniformų. Anais laikais būdavo uniformos. Žinodavai, prieš ką kovoji.“

Savo ruožtu H.Clinton komentaras buvo kiek atsargesnis. Demokratė irgi kalbėjo apie karą su teroristinėmis grupuotėmis, tačiau abejojo, ar būtų protinga įsitraukti į sausumos karą prieš „Islamo valstybę“.

Hillary Clinton: „Islamo valstybė“ labai norėtų sausumos karo su amerikiečiais Sirijoje.

„Akivaizdu, kad mes kariaujame. Tai kitoks karas, ir turime protingai kovoti bei laimėti. Todėl manau, kad reikia įvertinti visas galimybes, kaip tai padaryti. Su kuo kariaujame? Su radikaliais džihadistais, kurie naudojasi islamu, kad verbuotų ir radikalizuotų kitus žmones.

Svarbiau tai, ką su tokiais žmonėmis daryti, o ne tai, kaip tuos žmones vadinsime.“

H.Clinton manymu, kalbėti apie Trečiąjį pasaulinį karą nėra tikslu, nes „priešas – ideologija, o ne valstybė“.

„Grupuotė „Islamo valstybė“ labai norėtų sausumos karo su amerikiečiais Sirijoje. Jie iš tikrųjų mano, kad tokios konfrontacijos dėka būtų paskubinta pasaulio pabaiga. Tad mums reikia elgtis protingai“, – svarstė H.Clinton.

05.35 val. Aukų skaičius auga

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as, surengęs spaudos konferenciją, paskelbė, kad patvirtintas aukų skaičius išaugo iki 80. Dar 18 žmonių būklė kritiška.

„Policija daro viską, kad nustatytų vyro, kuris surengė išpuolį, tapatybę, ir surastų galimus jo bendrininkus. Mes kariaujame su teroristais, kurie nori mums smogti bet kokia kaina ir kurie yra ypač žiaurūs“, – teigė ministras.

05.28 val. Nicoje atšaukiami renginiai

Regiono valdžia paskelbė, kad dėl išpuolio Nicoje atidedami savaitgalio renginiai. Atšauktas tiek miesto džiazo festivalis, turėjęs prasidėti šeštadienį, tiek atlikėjos Rihannos koncertas, kurio laukta penktadienio vakarą. Nicoje penktadienį bus iki pusės nuleistos Prancūzijos vėliavos.

04.56 val. Pratęsiama nepaprastoji padėtis

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as paskelbė, kad šalyje galiojanti nepaprastoji padėtis, kuri turėjo baigtis liepos 26 dieną, pratęsiama dar trims mėnesiams.

Nepaprastoji padėtis Prancūzijoje buvo paskelbta po „Islamo valstybės“ išpuolių lapkričio 13 dieną, per kuriuos žuvo 130 žmonių. Nuo tada ji buvo kelis kartus pratęsta.

Prancūzijos vadovas savo kreipimesi į tautą taip pat pažadėjo, kad Prancūzija sustiprins kovą su „Islamo valstybe“. „Mes parodysime tikrą jėgą ir karinius veiksmus Sirijoje ir Irake“, – sakė jis.

F.Hollande'as patvirtino, kad sunkvežimio vairuotojas buvo nušautas. Nėra žinoma, ar jis turėjo bendrininkų.

04.07 val. Aiškėja, kas vairavo sunkvežimį

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Nicoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Nicoje

Prancūzijos leidinys „Nice Matin“ skelbia, kad sunkvežimį vairavo 31-erių metų tunisiečių kilmės Nicos gyventojas. Jis taip pat tol šaudė į žmones, kol jį patį nukovė policija.

Tą pačią informaciją skelbia ir „BMF TV“. Anot televizijos kanalo, sunkvežimyje rasta vairuotojo asmens tapatybės kortelė.

„iTV“ rašo, kad vyras buvo žinomas policijai dėl smulkių nusižengimų.

04.04 val. Kaip į išpuolį reaguoja pasaulis

Išpuolį Nicoje pasmerkė galingiausių pasaulio valstybių politikai.

JAV prezidentas Barackas Obama: „Amerikos žmonių vardu pasmerkiu griežčiausiais žodžiais tai, kas, panašu, buvo siaubinga teroristinė ataka Nicoje, Prancūzijoje, per kurią žuvo ir buvo sužeista dešimtys nekaltų civilių.“

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy: „Gilios emocijos ir begalinis liūdesys dėl atakos Nicoje. Solidarumas su #Niçois.“

Kanados premjeras Justinas Trudeau: „Kanadiečiai yra šokiruoti šios nakties atakos Nicoje. Mūsų užuojauta – aukoms, ir mūsų solidarumas – su Prancūzijos žmonėmis.“

Dauning Strito atstovas spaudai: „Mes esame šokiruoti ir sunerimę dėl įvykių ten. Mūsų mintys yra su tais, kuriuos palietė šis siaubingas įvykis tą dieną, skirtą nacionalinei šventei.“

Tikėtinas respublikonų Donaldas Trumpas: „Dar viena siaubinga ataka, šįkart Nicoje, Prancūzijoje. Daug žuvusių ir sužeistų. Kada pasimokysime? Viskas tik blogėja.“

03.52 val. Nicos „Negresco“ viešbutis tapo ligoninės priimamuoju. Čia pareigūnai apklausia ir liudininkus, mačiusius kraupų išpuolį.

03.39 val. Auga žuvusiųjų skaičius

Prancūzijos parlamentaras, atstovaujantis Alpių-Žydrojo Kranto regionui, Ericas Ciotti pranešė, kad žuvo mažiausiai 77 žmonės. Sužeista bent 50, 15 žmonių būklė – kritiška.

02.56 val. Pranešama apie pirmuosius nukentėjusius užsieniečius. „RIA Novosti“ praneša, kad žuvo viena Rusijos pilietė, dar mažiausiai vienas sužeistas.

02.54 val. „Žmonės skraidė tarsi kėgliai“

Įvykio vietoje buvęs „Nice Matin“ leidinio žurnalistas Fabienas Lallemandas pasidalijo savo šiurpiais įspūdžiais: „Aš staiga pamačiau dideliu greičiu važiuojantį baltą sunkvežimį. Jis važiavo beprotišku greičiu tiesiai į žmones, be to, iš jo lėkė kulkos į minią. Jie darė viską, kad tik pražudytų kuo daugiau žmonių. Mirtis savo aukas rinkosi per kelis metrus nuo manęs.

Aš mačiau, kaip lekiančio sunkvežimio numušti žmonės skraidė tarsi kėgliai. Išgirdau triukšmą, klyksmus, aš to niekada nepamiršiu. Aš buvau ištiktas šoko, tarsi paralyžiuotas, negalėjau pajudėti, tik sekiau tą mirties katafalką akimis. Aplink mane kilo panika, žmonės bėgo, rėkė, verkė. Tuomet ir aš tarsi pabudau ir ėmiau bėgti drauge su jais“.

02.30 val. Promenada paversta lauko ligonine

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Nicoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis Nicoje

Į įvykio vietą atvykęs Nicos regiono prezidentas Ericas Ciotti „France Info“ radijui sakė, kad ten – siaubingas vaizdas. Dešimtys žuvusiųjų kūnų tebeguli promenadoje, ten pat suteikiama pagalba ir sužeistiesiems.

Išpuolio vietoj vis dar stovi ir apdaužytas bei kulkų suvarpytas sunkvežimis.

Nicos mero Christiano Estrosi teigimu, tai yra siaubingiausia tragedija Nicos istorijoje.

02.27 val. Donaldas Trumpas, penktadienį turėjęs paskelbti, ką pasirenka į viceprezidentus, pranešė savo kalbą nukeliantis dėl išpuolio Nicoje.

02.25 val. „Paris Match“ žurnalistas Régis Le Sommier praneša, kad atsakomybę už teroro aktą prisiėmė „Islamo valstybė“. Bet kiti šaltiniai to dar nepatvirtina.

„SITE Intel Group“ teigia, kad niekas kol kas neprisiėmė atsakomybės, tačiau su „Islamo valstybe“ susijusios grupuotės socialiniuose tinkluose švenčia.

02.08 val. Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame – greitėjantis baltas sunkvežimis, kuris vėliau rėžėsi į žmonių minią.

Sunkvežimis 2 km judėjo zigzagais – kad kliudytų kuo daugiau žmonių

Išpuolis įvyko Anglų promenadoje („Promenade des Anglais“) – pajūrio gatvėje, kuri nacionalinės šventės metu buvo pilna žmonių.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose – bėgantys panikos apimti žmonės.

Liudininkai pasakoja, kad sunkvežimis važiavo 60–70 km per valandą greičiu, apie 2 kilometrus judėjo zigzagais – kad užkliudytų kuo daugiau žmonių.

Aukų kūnams tebegulint promenadoje, pareigūnai nurodė žmonėms nesiartinti prie įvykio vietos, likti namuose. Įvykio vietoje gausu policininkų, antiteroristinių dalinių pareigūnų, virš miesto skraido sraigtasparniai.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as skubiai grįžo į Paryžių. Jis ketina vadovauti krizių valdymo centro darbui. F.Hollande'as teroro akto metu buvo Avinjono mieste.

Du užpuolikai su sprogmenimis

Anot „BFM TV“, sunkvežimyje buvo du užpuolikai. Transporto priemonei rėžusis į minią, jie pradėjo šaudyti į žmones.

Sunkvežimio vairuotoją policija nukovė, tačiau antrasis asmuo nuo pareigūnų paspruko – jo Nicoje ieško didelės policijos pajėgos.

„Le Figaro“ praneša, kad sunkvežimį apžiūrėjusi policija rado jame šaunamųjų ginklų ir granatų. Policijos manymu, tai rodo, jo teroro aktas buvo kruopščiai suplanuotas

Pasirodė pranešimų, kad mieste gali būti paimta įkaitų, tačiau šalies Vidaus reikalų ministerija tai paneigė.

„Paskambino atsisveikinti“

„Visiška panika, – telefonu televizijai „BFM TV“ sakė liudininkas. – Matėme, kaip baltas sunkvežimis važiavo tiesiai į žmones promenadoje. Šaulys pradėjo šaudyti į minią, policija jį nukovė.“

Įvyko centre atsidūrė Rusijos žurnalistės Olgos Romanovos draugas. Štai ką parašė O.Romanova socialiniame tinkle: „Viešpatie, kaip viskas arti. Ir kai tai atsitinka, juk tuomet nesupranti, nei ką sakyti, nei ką daryti. Prieš dešimt minučių iš Nicos paskambino draugas – atsisveikinti. Ten įvyko teroro aktas – sunkvežimis rėžėsi į minią, o iš jo iššokę žmonės bėgo šaudydami iš automatų į minią. Vienas įbėgo į kavinę, kur sėdėjo mano draugas Maksas, ėmė ten šaudyti. Maksas matė mažiausiai vieną žuvusį.

Jis su padavėju užsibarikadavo tualete, iš ten ir skambino. Jis iš tiesų atsisveikino ir mes supratome, kad tai rimta, bet nieko negalėjome padaryti... Reikėjo kažką jam sakyti, bet tuo pačiu ir nereikėjo, nes galėjo išgirsti, kad jis kalbasi telefonu. Po dešimties minučių į tualeto duris pasibeldė policija. Rajonas visiškai užblokuotas policijos. Tikriausiai mano gyvenime nebuvo baisesnių dešimties minučių“.

Prie Eifelio bokšto – gaisras

Rusijos naujienų agentūra TASS praneša, kad Prancūzijos sostinėje Paryžiuje po šventinių Liepos 14-osios saliutų prie Eifelio bokšto kilo gaisras.

Gaisro priežastis kol kas nežinoma. Liudininkai praneša, kad prieš jį girdėjosi mažiausiai trys sprogimai. Prancūzijos sostinės policija paneigė, kad tai susiję su terorizmu. Anot jų, gaisras kilo nuo pirotechnikos.

Apie aukas nepranešama, po kurio laiko gaisras buvo užgesintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius