Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijai Rusija – partnerė, todėl pradėjo su ja derybas dėl laivo „Mistral“, sako ambasadorius

Prancūzija nusprendė vesti derybas su Rusija dėl galimo laivo „Mistral“, skirto sraigtasparniams kilti ir tūpti, pardavimo, nes nemano, kad Rusija yra priešininkė, pareiškė Prancūzijos ambasadorius Rusijoje Jeanas de Gliniasty.
Amfibinis „Mistral“ karo laivas puikiai pritaikytas išlaipinti greitojo reagavimo pajėgas ir tiksliai vadovauti tiek jūroje, tiek sausumoje vykdomai operacijai.
Amfibinis „Mistral“ karo laivas puikiai pritaikytas išlaipinti greitojo reagavimo pajėgas ir tiksliai vadovauti tiek jūroje, tiek sausumoje vykdomai operacijai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Norėčiau priminti Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy pareiškimą, kuriame jis sakė, jog svarbu apsispręsti, kas yra Rusija – partnerė ar priešininkė. Mums Rusija – partnerė. Kadangi ji partnerė, nėra jokių tabu ir draudimų karinio-techninio bendradarbiavimo klausimais“, – sakė jis interviu agentūrai „Interfax“.

Pasak Prancūzijos diplomatinės misijos vadovo, „Mes pradėjome derybas, kuriose remiamės šia principine politine samprata“. Be to, pabrėžė J.de Gliniasty, „mes ne vieninteliai sąraše tų, kurie pasiryžę bendradarbiauti karinės technikos srityje su Rusija“.

Nejaugi kas nors mano, kad NATO kelia Rusijai karinę grėsmę? Aš manau, kad ne. Ir jūs nerasite nė vieno prancūzo ir nė vieno europiečio, kuris įsitikinęs, kad Rusija – karinė grėsmė Vakarų Europai, – pabrėžė Jeanas de Gliniasty.„Tarptautinės bendrijos dėmesys sutelktas į Prancūzijos karo laivą, nes jis turi simbolinę reikšmę“, – mano Prancūzijos diplomatas.

Kaip pažymėjo agentūros pašnekovas, „net labiausiai įtemptais Rusijos ir Vakarų tarpusavio santykių laikotarpiais mūsų bendradarbiavimas karinėje srityje nesustojo“. „Ši tradicija įsivyravo prieš daug metų. Ir natūralu, kad atsirado bendrų projektų dėl kai kurių rūšių technikos ir kitų panašių dalykų. Taigi tai iš tikrųjų būdingas Prancūzijos ir Rusijos santykių bruožas“, – sakė J.de Gliniasty.

Kalbėdamas apie Rusijos ir NATO santykius ir komentuodamas tą faktą, jog naujoje Maskvos karinėje doktrinoje pareikštas susirūpinimas dėl Aljanso plėtros, Prancūzijos diplomatinės misijos vadovas sakė: „Rusijos doktrinos tekste vartojamas ne žodis „grėsmė“, o „pavojus“. O tai jau niuansas, kurį reikia papildomai įvertinti“.

Jis mano, kad „Rusijos karinėje doktrinoje yra ir nemažai teigiamų dalykų, ji nėra skirta vien pavojams ir grėsmėms“.

„Įdomu yra tai, kad Rusijos karinėje doktrinoje ne tik kritikuojamas raketų „Patriot“ dislokavimas NATO šalyse, bet taip pat ir užsimenama apie tarptautinį bendradarbiavimą priešraketinės gynybos srityje, kaip apie vieną kovos su branduolinių ginklų ir raketų platinimu, kuris kelia grėsmę visiems, priemonių“, – pažymėjo J.de Gliniasty.

Be to, jis mano, kad daug įdomaus yra ir Rusijos branduolinėje doktrinoje. „Daug kas mano, kad dabar ji daug kur priartėjo prie Prancūzijos branduolinės doktrinos“, – sakė Prancūzijos diplomatinės misijos vadovas.

Ambasadorius pareiškė įsitikinimą, kad visus nevienareikšmius klausimus NATO turi aptarti su Rusija. „Nejaugi kas nors mano, kad NATO kelia Rusijai karinę grėsmę? Aš manau, kad ne. Ir jūs nerasite nė vieno prancūzo ir nė vieno europiečio, kuris įsitikinęs, kad Rusija – karinė grėsmė Vakarų Europai“, – pabrėžė J.de Gliniasty.

„Tokia padėtis buvo nuo Šaltojo karo laikų, bet dabar tie laikai praėjo. Beje, galbūt todėl žodžio „grėsmė“ nėra Rusijos karinėje doktrinoje“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius