Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje įsigaliojo burkų draudimas

Mariam sako vilkinti nikabą, ilgą islamišką skraistę, dėl asmeninio pasirinkimo ir religinių įsitikinimų. Nuo šiandien jai išėjus iš namų Paryžiaus priemiestyje, pirmą kartą per penkerius metus reikės viešumoje atidengti savo veidą, rašo „The Independent“.
Musulmonių apdarai: hidžabas (kairėje viršuje), nikabas (dešinėje viršuje), čadra (kairėje apačioje) ir burka
Musulmonių apdarai: hidžabas (kairėje viršuje), nikabas (dešinėje viršuje), čadra (kairėje apačioje) ir burka. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Prancūzija Burka

„Aš nusprendžiau paklusti įstatymui, bet kuo rečiau išeiti iš namų, – sako 32 metų moteris. – Pripažįstu Prancūzijos įstatymus, nors ir manau, kad yra kvaila ir neteisinga mane versti elgtis priešingai negu mano įsitikinimai“.

Tikimasi, kad dauguma Prancūzijos musulmonių moterų, vilkinčių visiškai veidą dengiantį apdarą, paklus vadinamajam burkų draudimui, kuris įsigalioja pirmadienį.

Vis dėlto išlieka nemažai tam besipriešinančių asmenų. Šeštadienį policija suėmė 61 žmogų dėl nesankcionuotos demonstracijos Paryžiuje prieš burkų draudimą. Tarp jų buvo 20 moterų, vilkinčių nikabą – salafistų arba saudžių skraistę su siauru plyšiu akims.

Tarp protestuojančių ar norinčių protestuoti buvo ir keletas islamo ekstremistų iš Didžiosios Britanijos ir Belgijos, tarp jų ir Anjemas Choudary, anksčiau priklausęs uždraustai grupuotei „Islam4UK“. Jis yra ir ekstremistų pamokslininko Omaro Bakrio pasekėjas. A.Choudary buvo suimtas Prancūzijos pasienyje.

Jų įsitraukimas buvo politinis prezidento Nicolas Sarkozy laimėjimas ir didelio Prancūzijos nuosaikių musulmonų susinervinimo padarinys. Pastarieji mėgina atsiriboti tiek nuo burkų, tiek nuo burkų draudimo.

Įstatymas prieš veido dengimą viešose vietose, kurį Prancūzijos parlamentas priėmė praėjusį spalį, iš pradžių sulaukė tiek kairiųjų, tiek dešiniųjų prancūzų politikų palaikymo. Jis buvo vertinamas kaip moters teisių apsauga ir liberalių bei sekuliaristinių prancūzų visuomenės tradicijų atkartojimas. Jis taip pat suvokiamas kaip priemonė priešintis radikalių ir netolerantiškų islamo atšakų vystymuisi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius