-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzijoje per atakos žydų prekybos centre metines sudegė košerinio maisto parduotuvė

Prancūzijoje įtariamas košerinio maisto parduotuvės padegimas antradienį atgaivino nuogąstavimus dėl antisemitizmo, praėjus lygiai trejiems metams po islamistų užpuoliko atakos žydų prekybos centre.
Prancūzijoje sudegė košerinio maisto parduotuvė
Prancūzijoje sudegė košerinio maisto parduotuvė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prokurorai sakė, kad parduotuvė pietiniame Paryžiaus priemiestyje Kretėjuje užsidegė antradienio naktį. Keliomis dienomis anksčiau ji buvo ištepliota antisemitiniais grafičiais.

„Manoma, kad padaryta labai didelė žala“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kretėjaus prokurorė Laure Beccuau.

Vienas policijos tyrimui artimas šaltinis sakė, kad „dar per anksti aptarinėti motyvus“, nors, pasak L.Beccuau, tyrėjai nemano, kad gaisras kilo atsitiktinai.

Parduotuvė „Promo & Destock“ buvo viena iš dviejų gretimų košerinio maisto parduotuvių, kurios praėjusį trečiadienį buvo apipaišytos svastikomis.

Izraelio ambasadorė Prancūzijoje Aliza Bin Noun gaisrą pavadino „gėdinga provokacija“ per 2015 metų sausio 9 dienos atakos metines. Tuomet prieš trejus metus buvo atakuotas košerinis prekybos centras „Hyper Cacher“ Paryžiaus rytuose – ten džihadistas Amedy Coulibaly nužudė tris klientus ir darbuotoją.

Ši ataka išprovokavo didelį susirūpinimą dėl šalyje esą didėjančio antisemitizmo. Ji buvo įvykdyta praėjus dviem dienoms po kito šalį sukrėtusio išpuolio: artimi A. Coulibaly draugai Saidas ir Cherifas Kouachi nušovė 11 žmonių satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje ir taip davė pradžią virtinei džihadistų atakų Prancūzijoje.

„Giliai įsišaknijęs“ antisemitizmas

Tais metais rekordiškai daug – 7,9 tūkst. – Prancūzijos žydų emigravo į Izraelį. Daugelis jų priežastimi nurodė išaugusią baimę dėl antisemitizmo.

Nors ši emigracijos banga sulėtėjo, virtinė antisemitinių nusikaltimų tebekelia nerimą didelei Prancūzijos žydų bendruomenei.

2017 metų balandį buvo nužudyta žydė – ją pro trečio aukšto langą išstūmė kaimynas musulmonas. Be to, vienos žydų šeimos nariai buvo sumušti, laikomi įkaitais ir apiplėšti. Žmogaus teisių grupės tai vadina nusikaltimu iš neapykantos.

Buvęs premjeras Manuelis Vallsas radijui „Europe 1“ sakė, kad reikia labiau kovoti su antisemitizmu, kuris Prancūzijoje „giliai įsišaknijo“.

M.Vallsas: „Tai nusikaltimai, už kuriuos privalo būti baudžiama, jie privalo būti pasmerkti, mums reikia padaryti daugiau.“

„Per pastaruosius trejus metus pasikeitė supratimas apie šį antisemitizmo lygį“, – sakė jis.

Pasak M.Vallso, prancūzų visuomenė nesusitelkė paremti žydų po tokių atakų kaip islamisto šaudymas 2012 metais žydų mokykloje Tulūzoje, kur žuvo keturi žmonės, tarp jų – trys vaikai.

„Tai nusikaltimai, už kuriuos privalo būti baudžiama, jie privalo būti pasmerkti, mums reikia padaryti daugiau“, – pažymėjo M.Vallsas.

Išpuolį mokykloje įvykdžiusio džihadisto brolis Abdelkaderas Merah, lapkričio mėnesį buvo nuteistas 20 metų kalėti. Jo teismas vėl atvėrė Prancūzijos žydų žaizdas.

Jis buvo nuteistas už tai, kad skatino savo brolį Mohamedą šaudyti į žydus ir prancūzų karius, nors buvo išteisintas dėl tiesioginio vaidmens įvykdant šias atakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius