Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje per protestus degė automobiliai ir tvyrojo ašarinių dujų debesys (nuotraukos)

Prancūzijos studentai pirmadienį susirėmė su riaušių policija, sunkvežimių vairuotojai blokavo kelius, o degalinėse išseko kuro atsargos stiprėjant šalies masto protestams prieš prezidento Nicolas Sarkozy pasiūlytą pensijų sistemos reformą, kurią įvykdžius į pensiją būtų galima išeiti sulaukus ne 60, o 62 metų.
Streikas Prancūzijoje
Streikas Prancūzijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policija panaudojo ašarines dujas ir šaudė guminėmis kulkomis į jaunuolius, kurie padegė vieną automobilį, daužė autobusų stoteles ir svaidė akmenis Paryžiaus vakariniame priemiestyje Nantere prie mokyklos, kurią užblokavo prieš pensijų reformą protestuojantys studentai.

Policija praneša, kad jaunuoliai svaidė vadinamuosius Molotovo kokteilius į pareigūnus prie kitos mokyklos Paryžiaus šiaurės rytų priemiestyje Kombs la Vilyje.

Tuo tarpu Liono mieste gobtuvais veidus prisidengę jaunuoliai sudegino mažiausiai tris automobilius, kurie buvo apversti per susirėmimus su riaušių policija.

Tuo tarpu Liono mieste gobtuvais veidus prisidengę jaunuoliai sudegino mažiausiai tris automobilius, kurie buvo apversti per susirėmimus su riaušių policija. Prancūzijos VRM duomenimis, policija keliuose miestuose suėmė 290 riaušininkų, o per susirėmimus nukentėjo keturi pareigūnai.

Kaip praneša pareigūnai, dėl protestų sutriko darbas beveik 300 mokyklų, o kai kuriuose Prancūzijos miestuose studentai dalyvavo naujose demonstracijose. Kai kur policija suėmė siautėjančius jaunuolius.

Tuo tarpu sunkvežimių vairuotojai taip pat prisidėjo prie pastarosiomis savaitėmis vykusių protestų, per kuriuos į gatves išėjo milijonai žmonių. Pietuose esančio Marselio miesto gatvėse toliau kaupėsi šiukšlės dėl komunalininkų streiko.

„Dabar turime užblokuoti ekonomiką, kad priverstume Vyriausybę atšaukti savo planą“, – sakė Miuluzo mieste esančioje automobilių gamykloje veikiančio profsąjungos CG padalinio vadovas Vincentas Duseas.

Sunkvežimių vairuotojai važiavo vėžlio greičiu keliuose netoli Paryžiaus ir kelių kitų provincijų miestų, taip pat blokavo įvažiavimus į prekių sandėlius ir palaikė streikuojančius naftos pramonės darbuotojus, blokuodami degalų bazes.

Prancūzijos naftos perdirbimo įmonės nedirba nuo praeitos savaitės, o šimtuose degalinių išseko degalų atsargos, pranešė šios ūkio šakos atstovai. Vyriausybė paskelbė aktyvavusi Nepaprastųjų situacijų darbo grupę, kuri įgaliota rūpintis degalų tiekimu.

„Liksime čia, kol galėsime“, – sakė profsąjungos CFDT narys Josephas Sieiro, su šimtais kitų žmonių, daugiausia sunkvežimių vairuotojų, blokuojantis naftos terminalą pietiniame miestelyje Por la Novelyje.

Antradienį, kai vyks jau šešta per pastaruosius du mėnesius koordinuota šalies masto protesto akcija, numatomi nauji neramumai.

Ši reforma yra būtina. Prancūzija yra jai pasiryžusi. Prancūzija ją įvykdys, – prezidentas sakė žurnalistams.

Dėl antradienį vyksiančių streikų atšaukta pusė reisų Paryžiaus Orli oro uoste ir 30 proc. skrydžių Charlesio de Gaulle'io  bei kituose Prancūzijos oro uostuose, informavo civilinės aviacijos pareigūnai.

Vyriausybė iki šiol neparodė jokių ženklų, kad ketina atšaukti pensijų reformą, o N.Sarkozy pirmadienį pažadėjo, kad ji bus priimta.

„Ši reforma yra būtina. Prancūzija yra jai pasiryžusi. Prancūzija ją įvykdys“, – prezidentas sakė žurnalistams.

N.Sarkozy autoritetas didžia dalimi priklauso nuo to, ar bus priimtas pensijų reformos įstatymas. Tačiau profesinės sąjungos tikisi, kad pasikartos 1995 metų scenarijus, kai tuomečio šalies vadovo Jacques'o Chiraco Vyriausybė atšaukė ankstesnį mėginimą reformuoti pensijų sistemą po Prancūziją paralyžiavusio transporto darbuotojų streiko.

Daugelis Prancūzijos žmonių palaiko dabartinius protestus: pirmadienį populiaraus dienraščio „Le Parisien“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad 71 proc. respondentų šiems veiksmams pritarė arba sakė juos suprantantys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius