Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje – pirmas žingsnis homoseksualų santuokų ir įvaikinimo link

Nepaisant didžiulio katalikų bažnyčios ir opozicijos pasipriešinimo, Prancūzijoje trečiadienį patvirtintas tos pačios lyties asmenų santuokos įstatymo projektas. Išplėsti homoseksualių porų teises ir leisti jiems įsivaikinti – toks buvo vienas šalies prezidento Francois Hollande'o rinkimų šūkių.
Homoseksualų santuoka
Homoseksualų santuoka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį F.Hollande'as teigė, kad toks žingsnis yra pažanga ne tik pavieniams asmenims, bet ir ir visai visuomenei. Įstatymo projektą šalies vadovas pavadino svarbiu žingsniu siekiant lygių teisių, praneša naujienų tarnyba CNN. 

Šis įstatymas dar turės būti patvirtintas Nacionalinėje asamblėjoje ir Senate, tikėtina, kad balsavimas dėl naujo įstatymo vyks vasario, kovo mėnesiais. Jei jis iš tiesų jis bus įtvirtintas, tai bus didžiausias Prancūzijos homoseksualių porų teisių išplėtimas daugiau kaip per dešimtmetį. 

Nuo 1999 metų Prancūzijoje tiek homoseksualios, tiek heteroseksualios poros gali įregistruoti partnerystę. Panaši sistema galioja ir Austrijoje. Nauju įstatymu siekiama, kad homoseksualios poros galėtų susituokti ir turėtų teisę įsivaikinti, tuomet jų teisės būtų tokios pat, kaip ir įprastų porų. Dirbtinio apvaisinimo galimybė įstatyme nenumatyta, tačiau toks siūlymas dar gali būti įtrauktas. 

Kai kuriose Europos šalyse homoseksualios poros jau gali susituokti. Ispanijos Konstitucinis teismas antradienį patvirtino tos pačios lyties porų santuokas ir įvaikinimo galimybę. Įstatymą dar prieš septynerius metus priėmė socialistų vyriausybė. Ispanija buvo viena pirmųjų šalių pasaulyje, kurioje gėjų ir lesbiečių poros buvo prilygintos heteroseksualioms poroms. Tokios teisės įstatymais numatytos ir Švedijoje, Olandijoje, Belgijoje, Pietų Afrikoje, Kanadoje ir Norvegijoje.

Prancūzijoje prieš homoseksualių porų santuokas pasisakė daugybė politikų, tarp jų ir miestų merų. Kraštutinių dešiniųjų partijos lyderė Marine Le Pen ragina šiuo klausimu šalyje surengti referendumą. Remiantis apklausos duomenimis, kurie trečiadienį paviešinti laikraštyje „Le Monde“, dauguma prancūzų palaiko homoseksualų santuokas, už tai pasisako 65 procentai apklaustųjų. Tačiau dėl teisės įsivaikinti tauta yra susiskaldžiusi perpus, vos 52 proc. mano, kad homoseksualioms poroms derėtų suteikti tokią galimybę.

Paryžiaus arkivyskupas, kardinolas Andre Vingt-Trois savaitgalį vykusiame vyskupų susitikime išreiškė savo prieštaravimą. Pasak jo, galimybė tuoktis tos pačios lyties asmenims pakeistų santuokos supratimą ir tai paveiktų visus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius