Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje po socialistų nesėkmės savivaldybių rinkimuose premjeru paskirtas Manuelis Vallsas

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį reagavo į žeminantį Socialistų partijos sutriuškinimą vietos valdžios rinkimuose, paskirdamas naujuoju premjeru populiarų vidaus reikalų ministrą Manuelį Vallsą.
Naujasis Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas
Naujasis Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

51 metų M.Vallsas premjero poste pakeis Jeaną Marcą Ayrault. Pertvarkytame kabinete taip pat nebebus dviejų Žaliųjų partijos ministrų.

F.Hollande'as patvirtino J.M.Ayrault atstatydinimą ir M.Vallso paskyrimą, kreipdamasi į tautą per televiziją kitą dieną po sekmadienį vykusių vietos rinkimų, kuriuose socialistai prarado daugiau nei 150 miestų kontrolę, pralaimėję dešiniesiems arba kraštutiniams dešiniesiems.

„Šiuose rinkimuose išreiškėte savo nepasitenkinimą ir nusivylimą. Išgirdau jūsų žinią – ji aiški“, – sakė F.Hollande'as, pripažinęs, jog rinkėjų kantrybė išseko dėl didelių mokesčių ir rekordinio nedarbo.

Pasak prezidento, M.Vallsui bus pavesta įgyvendinti verslui palankių reformų paketą, pakrikštytą „Atsakomybės paktu“, kurį kritikavo jo partijos kairiųjų pažiūrų nariai.

„Šiuose rinkimuose išreiškėte savo nepasitenkinimą ir nusivylimą. Išgirdau jūsų žinią – ji aiški“, – sakė F.Hollande'as, pripažinęs, jog rinkėjų kantrybė išseko dėl didelių mokesčių ir rekordinio nedarbo.

Tačiau F.Hollande'as pareiškė, jog reformoms atsvarą suteiks naujas „solidarumo paktas“, pagal kurį numatoma didinti išlaidas švietimui ir sveikatos apsaugai, mažinti pajamų ir darbo užmokesčio fondo mokesčius – su sąlyga, kad šiems pokyčiams bus rasta lėšų mažinant valstybės išlaidas kitose srityse.

„Kalbame apie mūsų valstybės reformavimą... ir mūsų socialinio modelio išsaugojimą. Trumpai tariant, mes norime būti ir teisingesni, ir efektyvesni“, – sakė F.Hollande'as.

Pirmadienį ryte sumirgėjus tokioms antraštėms kaip „Sutriuškinimas“, „Antausis“ ir „Spyris į užpakalį“, F.Hollande'ui neliko nieko kita, tik įsakyti radikaliai pertvarkyti vyriausybę, kuri laikoma beviltiškai dreifuojančia, kai milijonai prancūzų šeimų išgyvena tikrai skausmingą ekonominę situaciją.

Ir kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas (FN), ir opozicija pasiekė istorinių pergalių sekmadienio rinkimuose, kurie buvo pirmasis svarbus išbandymas balsavimu nuo 2012 metų, kai F.Hollande'as buvo išrinktas prezidentu.

Pralaimėjimo mastas neturi precedento.

Marine Le Pen vadovaujamas FN laimėjo 11 miestų kontrolę ir daugiau kaip 1,4 tūkst. vietų miestų tarybose visoje šalyje. Tai geriausias kraštutinių dešiniųjų rezultatas Prancūzijos politikos vietos valdžios lygiu.

Tačiau dar didesnį susirūpinimą F.Hollande'ui ir jo žmonėms kelia geras pagrindinei srovei priklausančios Sąjungos už liaudies judėjimą (UMP) pasirodymas. Ši buvusio prezidento Nicolas Sarkozy partija laimėjo virtinę svarbių miestų, kurie kažkada buvo laikomi kairiųjų bastionais. Jeigu tokia sėkmė būtų pakartota per nacionalinius rinkimus, UMP 2017 metais lengvai grįžtų į valdžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius