Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 12 /18:45

Prancūzijos branduolinių atliekų perdibimo centre nugriaudėjo sprogimas, vienas žmogus žuvo

Prancūzijos nebeveikiančios atominės elektrinės „Marcoule“ branduolinių atliekų perdirbimo centre pirmadienį nugriaudėjo sprogimas.Papildyta 18.45 val. Remiantis naujausia Prancūzijos branduolinę saugą reguliuojančiosios institucijos pateikta oficialia informacija, informuojame, kad gaisras Marcoule atominės elektrinės radioaktyviųjų atliekų saugykloje yra užgesintas, į incidentą reaguota vadovaujantis standartinėmis procedūromis, o įvykis traktuojamas kaip pramoninė avarija branduoliniame objekte. Radioaktyviųjų ir cheminių medžiagų išmetimų neužfiksuota, todėl pavojaus gyventojų sveikatai nėra.
„Marcoule“ Prancūzijos atominė elektrinė
„Marcoule“ Prancūzijos atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Incidento metu vienas žmogus žuvo, praneša „Le Figaro“.

Leidinio teigimu, mažiausiai keturi žmonės nukentėjo, vienas žmogus dingo be žinios. Galimai evakuacijai budi sraigtasparnis.

Taip pat skelbiama, kad išlieka radiacijos nutekėjimo galimybė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Marcoule“ atominėje elektrinėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Marcoule“ atominėje elektrinėje

Naujausiais duomenimis, sprogimas įvyko „Centraco“ centro teritorijoje, priklausančioje kompanijai „Socodei“, nacionalinės elektros tiekimo įmonės EDF filialui, praneša „France-Presse“. „Centraco“ užsiima branduolinių atliekų perdirbimu ir kondicionavimu, centras pradėjo veikti 1999 metais.

Skelbiama, kad centre – atliekos, surinktos iš branduolinių gamintojų, tyrimų centrų, jos yra mažo arba labai mažo aktyvumo.

Avarijos vieta atitverta, įvykio vietoje dirba ugniagesiai ir prefektūros Le Gard pareigūnai.

„Marcoule“ – vienas iš Prancūzijos branduolinės energetikos centrų. Branduolinių ir radioaktyviųjų medžiagų gamyba čia buvo pradėta 1956 metais. Per du dešimtmečius čia buvo pastatyti keturi reaktoriai, trys iš jų uždaryti devintajame dešimtmetyje. Plutonio gamykla buvo uždaryta 1997 metais.

Šiuo metu „Marcoule“ yra kelios branduolinių atliekų perdirbimo gamyklos, tarp jų ir plutonio, o taip pat ir eksperimentinis reaktorius. Čia gaminami ir degalai su radioaktyviu oksidu.

Atnaujinta 16.14 val. Informacija apie galimą radiacijos nuotėkį kol kas prieštaringa. Įvykio vietoje dirbantys gelbėtojai teigia, jog radiacijos pavojus yra realus. Tuo tarpu Prancūzijos Atominės energetikos komisariato atstovai teigia, jog jokio radiacijos nuotėkio iki šiol nėra užfiksuota.

Portalas 20minutes.fr skelbia, kad pastatas, kuriame įvyko sprogimas, nesugriautas.

Atnaujinta 17.20 val. Radiacinės saugos centras informuoja, kad Prancūzijos Atominės energijos komisijos atstovas spaudai pažymi, jog šiuo metu radioaktyviųjų medžiagų pasklidimo į aplinką už saugyklos aikštelės ribų nėra.

Radiacinės saugos centras taip pat informuoja, kad gaisras ir sprogimas radioaktyviųjų atliekų saugykloje nėra atominės elektrinės reaktoriaus avarija, galinti sąlygoti didelius radioaktyviųjų medžiagų kiekių išmetimus į aplinką ir jų pasklidimą kaimyninėse šalyse. Pagal turimą informaciją, ši vietinė avarija jokios įtakos Lietuvos gyventojų apšvitai negali turėti.

Papildyta 18.45 val. Remiantis naujausia Prancūzijos branduolinę saugą reguliuojančiosios institucijos pateikta oficialia informacija, informuojame, kad gaisras Marcoule atominės elektrinės radioaktyviųjų atliekų saugykloje yra užgesintas, į incidentą reaguota vadovaujantis standartinėmis procedūromis, o įvykis traktuojamas kaip pramoninė avarija branduoliniame objekte. Radioaktyviųjų ir cheminių medžiagų išmetimų neužfiksuota, todėl pavojaus gyventojų sveikatai nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius