-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos diplomatai streikuos dėl reformų

Prancūzijos diplomatai ateinantį mėnesį surengs streiką, protestuodami prieš virtinę reformų, kurios, pasak profsąjungų, kenkia diplomatinei tarnybai, pasaulyje tvyrant įtampai. Tai bus antras diplomatų streikas per visą šalies diplomatinės tarnybos istoriją.
ES ir Prancūzijos vėliavos
ES ir Prancūzijos vėliavos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Orsė krantinė pamažu nyksta“, – rašoma šešių diplomatinės tarnybos darbuotojų profsąjungų pareiškime, kuriame pavartojamas gerai žinomas Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos būstinės pietiniame Senos krante Paryžiaus centre pavadinimas.

Profsąjungų teigimu, didžiausią nepasitenkinimą kelia karjeros sistemos reforma, pagal kurią nuo kitų metų bus panaikintas aukščiausio rango diplomatams suteiktas specialus statusas.

„Šios priemonės, kuriomis naikinama mūsų diplomatinė tarnyba, nesuprantamos, Europoje vėl vykstant karui“, – sakoma jų bendrame pareiškime.

Prezidento Emmanuelio Macrono inicijuoti ir balandžio mėnesį paskubomis dekretu patvirtinti pakeitimai numato, diplomatinės tarnybos aukščiausio rango pareigūnai neteks savo specialaus statuso ir bus laikomi viešojo sektoriaus darbuotojais.

Tai reiškia, kad maždaug 700 aukščiausio rango prancūzų diplomatų gali būti paprašyta pereiti dirbti į kitas ministerijas, o pretenduojant į vadovaujamas pareigas jiems gali tekti konkuruoti su diplomatinio rango neturinčiais kandidatais.

„Esame labai sunerimę, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas diplomatas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. – Mūsų negalima pakeisti kitais. Labai gerbiu kolegas, dirbančius kitose valstybės institucijoje, bet aš nežinau, kaip atlikti jų darbą, o jie nežino, kaip atlikti manąjį.“

Streikas numatytas birželio 2 dieną.

Prancūzija pagal diplomatinės tarnybos darbuotojų skaičių užima trečią vietą pasaulyje po Kinijos ir JAV. Šalies Užsienio reikalų ministerija turi iš viso apie 14 tūkst. darbuotojų. Didžioji dauguma jų neturi diplomatinio rango.

Šios pertvarkos tikslas – skatinti darbuotojų judumą valstybės institucijose, kurios istoriškai suskirstytos į atskirus padalinius su savo taisyklėmis ir darbo vietų apsauga, apsunkinančiomis darbuotojų perėjimą dirbti iš vieno padalinio į kitą.

Vyriausybė taip pat siekia pritraukti į diplomatinę tarnybą naujų, įvairesnių kandidatų, atverdama naujus kelius įsidarbinti ministerijoje, tačiau kritikai įžvelgia politinio kišimosi pavojų.

„Dabar atveriamos durys amerikietiškojo stiliaus paskyrimams“, – praėjusį mėnesį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė buvęs ambasadorius Vašingtone ir vienas balsingiausių pertvarkos kritikų Gerard'as Araud.

Amerikos ambasadorius skiria prezidentas, kuris dažnai naudojasi šia galia, kad apdovanotų politinius sąjungininkus ir rėmėjus.

Iki šiol Prancūzijos diplomatai yra streikavę vienintelį kartą – 2003 metais, kai reikalavo padidinti darbo užmokestį.

Birželio 2-ąją numatytas streikas rodo, kad ministerijoje, kuriai nebūdinga maištauti, vyrauja iš tiesų slogios nuotaikos“, sakė profsąjungos CFTC atstovas Olivier da Silva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius