Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos Gvianoje demonstrantai mėgino užimti kosmodromą

Prancūzijos Gvianoje apie 30 protestų lyderių antradienį mėgino užimti šioje užjūrio teritorijoje įsikūrusį kosminį centrą, jau 10 dienų tęsiantis audringoms demonstracijoms.
Prancūzijos Gvianoje demonstrantai mėgino užimti kosmodromą
Prancūzijos Gvianoje demonstrantai mėgino užimti kosmodromą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Likus kelioms savaitėms iki Prancūzijos prezidento rinkimų, per kuriuos paaiškės, kas pakeis nepopuliarų šalies vadovą Francois Hollande'ą, darbininkai Pietų Amerikoje esančioje teritorijoje rengia protesto akcijas ir streikus, reikalaudami padidinti atlyginimus ir pagerinti viešojo saugumo padėtį.

Profsąjungų lyderiai pirmadienį atmetė vyriausybės pasiūlytą 1 mlrd. JAV dolerių (939 mln. eurų) pagalbos paketą ir reikalauja 2,5 mlrd. dolerių (2,35 mlrd. eurų) „Marshallo plano“ Prancūzijos Gvianos, kuriai Paryžius dažnai skiria per mažai dėmesio, atgaivinti.

Kuru kosmodromas yra tapęs ekonominės nelygybės simboliu atogrąžų miškais apaugusioje teritorijoje, esančioje tarp Surinamo ir Brazilijos.

Atvykę į Kuru kosmoso centrą susitikti su jo direktoriumi, apie protestų lyderių pareiškė, kad nepasitrauks iš jo, kol vyriausybė patenkins jų reikalavimus.

„Mes nesitrauksim. Padėtis įstrigusi, Gviana blokuojama. Jūs blokuojami. Norime milijardų, kurių prašėme“, – protestuotojų lyderis Manuelis Jeanas-Baptiste'as sakė kosmoso centro direktoriui.

Kuru kosmodromas yra tapęs ekonominės nelygybės simboliu atogrąžų miškais apaugusioje teritorijoje, esančioje tarp Surinamo ir Brazilijos.

Kovo 20-ąją įpykę vietos gyventojai užblokavo planuotą raketos paleidimą, per kurį į orbitą turėjo būti paleisti Brazilijos ir Pietų Korėjos palydovai. Šis protestas buvo vienas pirmųjų vietos visuomenės pykčio ženklų.

Kuru centrą supa nutriušę namai ir duobėtos gatvės, bet kosmodromo darbuotojai yra vieni iš nedaugelio gana pasiturinčių teritorijoje, kur daugelis iš maždaug 244 tūkst. gyventojų neturi elektros arba vandentiekio.

„Kuru yra politinė, technologinė ir finansinė sėkmė. Tai Europos technologijų flagmanas“, – naujienų agentūrai AFP sakė kosminio centro inžinierius ir Kuru gyventojų atstovas Youri Antoinette'as.

„Deja, kai išvažiuojat iš kosminio centro, atsiduriate neišsivysčiusioje šalyje“, – pridūrė jis.

Prancūzijos Gvianoje darbo neturi 23 proc. gyventojų, o 18-25 metų jaunuolių grupėje nedarbo lygis beveik dvigubai didesnis. Vienam gyventojui tenkančios pajamos yra maždaug dvigubai mažesnės negu žemyninėje Prancūzijoje.

Gviana administruojama Prancūzijos nuo XVIII amžiaus pabaigos. Nuo 1852 iki 1946 metų į šią teritorija taip pat buvo siunčiami sunkiesiems darbams nuteisti kaliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius