Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos IKEA vadovams pateikti kaltinimai dėl klientų ir darbuotojų šnipinėjimo

Trims baldų gamybos ir prekybos milžinės IKEA Prancūzijos padalinio vadovams, įskaitant generalinį direktorių, antradienį buvo pateikti kaltinimai, susiję su įtarimais, kad bendrovė neteisėtai naudojosi policijos informacija, šnipinėdama savo darbuotojus ir klientus, nurodė vienas šaltinis teismuose.
„Ikea“ parduotuvės atidarymas
„Ikea“ parduotuvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

IKEA Prancūzijos padalinio generalinis direktorius Stefanas Vanoverbeke, vyriausiasis finansininkas Dariuszas Rychertas ir buvęs generalinis direktorius Jeanas Louis Baillot kaltinami „bendrininkavę renkant asmeninius duomenis“ ir „bendrininkavę pažeidinėjant profesinį slaptumą“, sakė šaltinis.

Visi trys pirmadienį buvo oficialiai apklausti policijos Versalyje netoli Paryžiaus.

Šie kaltinimai buvo pateikti po to, kai policija anksčiau šį mėnesį atliko kratą ir poėmį „IKEA France“ būstinėje Paryžiaus pakraštyje.

Švedijos baldų milžinės padalinio Prancūzijoje atstovė sakė, kad kompanijai žinoma apie naujausius įvykius.

Informatoriams buvo mokama maždaug po 80 eurų (276 litai) už kiekvieną failų iš policijos duomenų bazės STIC persiuntimą. Toje sistemoje kaupiama informacija apie milijonus asmenų – nusikaltėlius, nukentėjusiuosius ir netgi liudininkus.

„Bendrovė toliau tęs pagalbą, kad būtų nustatyta tiesa“, – pabrėžė ji.

Generalinio direktoriaus S.Vanoverbeke advokatas sakė, kad jo klientas kaltinimus neigia. „Mano klientas griežtai neigia savo ryšius su tuo reikalu. Jis ramiai laukia tolesnių žingsnių šiame procese“, – sakė teisininkas.

Pačiai bendrovei „IKEA France“ antradienį irgi buvo pateikti kaltinimai bei nurodyta sumokėti 500 tūkst. eurų (1,73 mln. litų) užstatą, kurio gali prireikti mokant kompensacijas civiliniams ieškovams šioje byloje, nurodė tas pats šaltinis teismuose.

Versalio prokuratūra atsisakė komentuoti šį pranešimą.

Prokurorai pradėjo baudžiamąjį tyrimą 2012-ųjų balandį, aiškinantis įtarimus, kad „IKEA France“ mokėjo už neteisėtą prieigą prie slaptų policijos bylų, siekdama gauti informacijos apie savo darbuotojus ir klientus – be kita ko, duomenų apie jų teistumą ir problemas su teisėsauga bei bankų sąskaitas.

Uoliai stengdamasi pataisyti savo reputacija, „IKEA France“ vėliau atleido keturis savo darbuotojus, pradėjo vidinį tyrimą ir nustatė bendrovės etikos kodeksą, kad toks skandalas nepasikartotų.

Keliems asmenims jau anksčiau buvo pateikti kaltinimai, susiję su šia byla, įskaitant buvusį „IKEA France“ rizikos valdymo skyriaus vadovą Jeaną Francois Paris.

Keturiems civiliams policijos darbuotojams taip pat pateikti kaltinimai – jie įtariami pardavinėję bendrovei konfidencialius policijos dokumentus.

Kaip praneša žiniasklaida, informatoriams buvo mokama maždaug po 80 eurų (276 litai) už kiekvieną failų iš policijos duomenų bazės STIC persiuntimą. Toje sistemoje kaupiama informacija apie milijonus asmenų – nusikaltėlius, nukentėjusiuosius ir netgi liudininkus.

Pranešimuose teigiama, kad „IKEA France“ prašydavo informacijos apie savo darbuotojus, įskaitant profsąjungų narius, kai kurių automobilių savininkus ir asmenis, kurie naudojosi tam tikrais mobiliojo ryšio numeriais.

Manoma, kad per vieną tokį incidentą bendrovė prašė suteikti asmeninės informacijos apie vieną klientą, kuris siekė prisiteisti iš IKEA 4 000 eurų (13,8 tūkst. litų).

Tyrimas Versalyje buvo pradėtas pagal skundą, gautą iš profsąjungų.

Prancūzijoje IKEA turi 29 parduotuves ir 9 300 darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius